Türk Silahlı Kuvvetleri, önceki yıllarda 9 bin 665 malzemeyi sergileyip bunlardan 3 bin 340'ını yerlileştirmiş, Bursa'dan birçok firma önemli parçaların imalatını üstlenmişti. İstanbul Ticaret Odası'nın Deniz Kuvvetleri Komutanlığı iş birliği ile 24-30 Eylül 2011 tarihleri arasında İstanbul Dünya Ticaret Merkezi'nde açacağı malzeme yerlileştirme sergisine Bursa'dan 200'ü aşkın firma temsilcisinin katılması bekleniyor. Yerlileştirme sergisinde gösterilecek 8 bin kalem malzemenin 4 bin tanesi için yerliüretici bulunması hedefleniyor. Ancak İstanbul, Bursa, Kocaeli, Sakarya, Eskişehir gibi otomotivin kalbi durumundaki üretici şehirlerden fuara katılacak firma sayısının artması halinde, yerlileştirilecek parça sayısının 5 bini geçebileceği belirtiliyor.
İTO'nun yerli savunma sanayiini şahlandırmak için ev sahipliği yapacağı sergi bütün yerli üreticilerin ziyaretine açık olacak. Sergilenen malzemelerin yanında teknik bilgi kartları bulunacak. Malzemenin ithal fiyatı, ihtiyaç duyulan adet sayısı, kullanıldığı yer, NATO stok numarası gibi önemli bilgileri ziyaretçiler görebilecek. Fuar süresince her gün düzenlenecek seminerlerle de TSK'nın satın alma usulleri ve tedarik süreçleri hakkında ziyaretçiler bilgilendirilecek.
Demirtaş Organize Sanayi İşadamları Derneği (DOSABSİAD) Başkanı Selim Yedikardeş, Bursa'da makine ve ağır sanayiinin otomotiv sektöründen dolayı çok güçlü üretim kabiliyeti olduğuna dikkat çekerek, "Lazer ve CNC'li üretimleri çok rahatlıkla yapıyoruz. Kalıp ve döküm konusunda dünyanın önde gelen firmalarının güçlü tedarikçileri Bursa'da bulunuyor. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin de ihtiyacı olan parçaları çok rahatlıkla üretebiliriz. Bursa'da dünyaya zırh üretimi yapan, namlu ve roket parçaları imal edenfabrikalarımız var. Döküm konusunda Avrupa'nın en iyi fabrikaları Bursa'da bulunuyor. Biz sadece döküm değil, en iyi kalıp tasarımları da yapabiliyoruz. Bu işin dünyada kabul görmüş firmaları Bursa sanayiinde yer alıyor. Bursa'daki firmalar istenirse tank yapabilecek kabiliyettedir. Kalıp, silah namlusu üretmemiz, dünyada en üst seviyede kalibreli parça üretmemiz, savunma sanayiine çalışmak için büyük avantaj teşkil ediyor. Büyük çaplı üretimleri bile Bursa'da gerçekleştirebiliriz. Küçük parçalar artıksıradan gelmeye başladı. Artık kullandığımız makinelerin hızları, performansları da çok iyi durumda. Silah sanayii ve savunma sanayii ile alakalı önemli bir noktadayız. Biz teknoloji satalım, vasıflı ihracat yapalım diyerek bu duruma geldik. Bursa bunun farkında, fuara da büyük alaka var. Makine üreticisi arkadaşlarımız bu konuyu takip ediyor. Makine parkurları ve mühendislik imkanları var. Savunma sanayiinde daha büyük projelere de Bursa'da start verebiliriz. Bursa'dan 2-3 firmanın Wekeeleksbelgelerinde yer alması tesadüf değildir. Bursa'nın istenilen silah parçalarını üretebilecek kabiliyeti var" dedi.
Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyacı olan malzemeleri yerlileştirme usulü ile temin etmesinden bu tarafa 9 bin Türk firması TSK'ya mal yapmaya başladı. Yerlileştirme ile yurt içinde kalan meblağ 25 milyon doları buldu. Daha büyük ve önemli parçaların yerli imalatıyla bu meblağın katlayarak artması bekleniyor. Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın yürüttüğü projelerin toplam değeri ise 24 milyar dolar. Bu projelerde de Türk yerli sanayi devreye girerek önemli siparişler alabilir. Bu arada, yazılımın dayerlileştirilmesi için daha fazla çalışma yapılması bekleniyor.
Bursalı Sanayiciler Tsk İçin Silah Üretecek
Otomotiv sektöründe her geçen yıl üretim adedi artan fabrikalara eş zamanlı mal yetiştirme kabiliyetine sahip olan Bursa'daki yan sanayi firmaları, şimdi de Türk Silahlı Kuvvetlerinin yerlileştirme projesine destek verecek.