Burun Kanamaları

TEKİRDAĞ - Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Hakan Yenice, çoğu burun kanamaların hafif kanamalar olmasına rağmen, hayatı tehdit eder ölçüde şiddetli kanamalar da olabileceğini belirtti.

Yenice yaptığı yazılı açıklamada, burun kanamalarının ister çocukta ister erişkinde olsun, oldukça rahatsızlık verici bir durum olduğunu belirterek, toplumun yaklaşık yüzde 10'unun en az 1 kez burun kanaması geçirdiğini kaydetti.

Bu kişilerin sadece yüzde 15'inin bir KBB uzmanın yardımına ihtiyacı olduğunu aktaran Yenice, çoğu burun kanamalarının hafif kanamalar olmasına rağmen, hayatı tehdit eder ölçüde şiddetli kanamalarında olabileceğini ifade etti.

Burun kanamalarını tıbbi olarak ön ve arka burun kanamaları olarak iki başlık altında incelenebileceğini belirten Yenice, çocuk ve genç erişkinlerde daha çok ön burun kanamaları yaşlı ve damar sertliği ya da hipertansiyonu olan kişilerde daha çok arka burun kanamaları görüldüğünü kaydetti.

Ön burun kanamalarının, daha çok çocuk ve genç erişkinlerde görüldüğünü aktaran Yenice, şunları kaydetti:

"Çoğu burun kanaması, burun orta bölümünde bulunan kılcal bir damarın çatlaması nedeniyle tek taraflı olur. Bu bölgedeki damarlar oldukça ince ve yüzeyde olduklarından sümkürülmesi, çocuklarda burun ile oynama, nasal travma ve hatta ufak dokunuşuyla dahi kanayabilirler. Arka burun kanamalarında, sıklıkla orta ve ileri yaşlarda ve özellikle hipertansiyon hastalığı olanlarda görülür. Burnumuzun içinde arka üst bölgelerden kanama olur ve şiddeti burun ön kanamalarına göre fazladır ve sıklıkla geniz ve burundan aynı anda kan gelir."

Ön burun kanamalarının sıklıkla kuru iklimlerde veya kış aylarında kuru ve sıcak oda havası nedeniyle burun içini kaplayan koruyucu tabakanın kuruması sonucunda oluşan kabuklanmalar ile meydana geldiğini ifade eden Yenice, bunu önlemek için az miktarda yumuşatıcı bir krem veya damlalar burnun içine kullanılabileceğini ya da burun ön kısmına uygulanan parmak basısı ile durdurulabileceğini kaydetti.

-"Arka burun kanamaları önemli"

Kanamanın arkadan olup olmadığının önem taşıdığını belirten Yenice, şunları kaydetti:

"Arka burun kanamaları genellikle yaşlı insanlarda, yüksek tansiyon hastalarında veya burun ve yüz yaralanmalarında olur. Ağız ve boğaza doğru kanama devam eder. Bu bölgenin kanamaları daha şiddetli olur ve ciddi olarak ele alınmalıdır. Bu nedenle, mutlaka hastaneye başvurulmalı ve bir KBB uzmanı hatta iç hastalıkları uzmanı ile hasta değerlendirilmelidir."

Yenice, ekrarlayan burun kanamalarında, burun dışında başka yerlerden kanama olması durumunda, vücutta hafif darbelerle bile morarma ve çürüklerin varlığında, aspirin benzeri kan sulandırıcı ilaçların kullanıldığı durumlarda, pıhtılaşma bozukluğu yaratabilecek karaciğer, böbrek veya hemofili gibi hastalıkların bulunduğu durumlarda, yakın zamanda kemoterapi alınmış olması durumunda, mutlaka hekim ile temasa geçilmesi gerektiğini kaydetti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile