Okula yeni baslayan çocuklarin özellikle kis aylarinda sik sik hastalanabildigini ve hatta yilda 10-12 kez solunum yolu enfeksiyonu geçirebildigini belirten Medicana International Izmir Hastanesi Çocuk Alerji, Astim ve Immunoloji Uzmani Doç. Dr. Sule Çaglayan Sözmen, yilda 2-3’ten fazla ciddi enfeksiyon, 3’ten fazla sinüzit, kulak zari enfeksiyonu ya da bronsit gibi enfeksiyonlar geçiren ve iki aydan fazla antibiyotik kullanan çocuklarin mutlaka alerji uzmani tarafindan muayene edilmesi gerektigini ifade etti.
Belirtileri izleyin
Büyüme ve gelismeleri normal olup atesin daha az siklikla eslik ettigi ve antibiyotige cevap vermeyen sikayetleri olan çocuklarin alerjik hastaliklar açisindan degerlendirilmesi gerektigini ifade eden Doç. Dr. Sözmen, “Üst solunum yolu enfeksiyonlarindan sonra geçmeyen, uzamis öksürük alerjik hastaliklarin isareti olabilir. Öksürük ve sik hastalanma yakinmalarina sürekli burun kasintisina bagli burun üstünde çizgilenme, burundan nefes alamamaya bagli agzi açik uyuma, alt göz kapaginda morumsu koyu daireler ve çizgilenme eslik edebilir. Sürekli devam eden burun tikanikligi kulak içinden genize akmasi gereken akintilarin kulak içinde birikmesine neden olarak tekrarlayan otit (kulak zari iltihabi) ve sinüzite neden olabilir. Deri prick testleri ile altta yatan alerji kökenli hastalik belirlendikten sonra alerjenlere yönelik önlem alinmali ve tedavi bu sekilde düzenlenmelidir. Aksi halde bu çocuklar sürekli antibiyotik kullanmak zorunda kalabilir. Bu durumda saglikli barsak florasini bozarak alerjik hastaliklarin daha da alevlenmesine neden olabilir” diye konustu.
Iyi bir uyku, C , D vitamini, çinko, kara mürver
Çocuklarin, bagisikliginin desteklenmesi için iyi bir uyku almasinin önemine vurgu yapan Doç. Dr. Sözmen, “Yetersiz uyku vücudumuzda yangiyi arttirarak hastaliklarin ortaya çikmasina neden olur. 1-2 yas arasi çocuklarin 11-14, 3-5 yas arasi çocuklarin 10-13, 6-12 yas arasi çocuklarin 9-12 saat, 13-18 yas arasi çocuklarin 8-10 saat uyumasi gerekmektedir. Çocuklarda günlük ya da haftalik vitamin D alinmasi üst solunum yolu sikligini azaltir. Mümkünse kan düzeyi ölçülerek uygun günlük doz vitamin D verilmelidir. Çinko vücutta metabolizmanin düzenlenmesinde yüzlerce enzimin içinde yer alan ve normal büyüme, gelisme, bagisiklik sistemi ve bilisssel fonksiyonlar için gerekli bir mineraldir. Et ve deniz ürünlerinde , yumurta ve süt ürünlerinde bol miktarda bulunur, bitkisel kökenli besinlerde de bulunmakta birlikte tahillarin ve baklagillerin içerisindeki fitat çinko emilimini azaltir. Yine soguk alginligi belirtileri basladiginda, kara mürver (Sambucus nigra) kullananilabilir. Antosiyanin ve quercetin gibi güçlü antioksidanlar içeren karamürver A, B1,, B2, B6, B9, C ve E vitaminleri içerirken, eser elementler (bakir , çinko, demir) ve potasyum, kalsiyum ve magnezyum minerallerini içerir. Elbette turunçgiller, domates, patates ve yesil yaprakli sebzelerin içerisinde bulunun C vitamini, mikroplara karsi bariyer olusturulmasinda birebirdir. Son olarak omega-3, hücre zarlarinin saglamliginda rol alirken vücuttaki yangiyi azaltarak beraberinde anti-mikobiyal etki gösterir” seklinde konustu.
Burun Üstü Çizgisine Dikkat
Sonbaharin yüzünü göstermeye basladigi ve okullarin açildigi bugünlerde, özellikle okul öncesi kres ve ilkokula giden çocuklarda siklikla üst solunum yolu enfeksiyonlari görüldügünü belirten Doç. Dr. Sule Çaglayan Sözmen, uzamis, geçmeyen öksürük, burun kasintisina bagli olarak burun üstünde çizgilenme, agzi açik uyuma gibi sikayetlerin alerji habercisi olabilecegini ifade etti. Alerji teshisinin ardindan tedavi düzenlenmesi gerektigini belirten Doç. Dr. Sözmen, “Aksi halde bu çocuklar sürekli antibiyotik kullanmak zorunda kalabilir. Bu durum da bagirsak florasini bozarak alerjik hastaliklarin alevlenmesine neden olur” dedi.