Burunda 3 Soruna 3 Çözüm

Burunda 3 Soruna 3 Çözüm

Burun estetiği yüz bölgesine yapılan genel bir değişim işlemi olduğunu belirten Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Bahadır Baykal en sık görülen estetik burun problemleri ve çözümleri ile ilgili bilgiler verdi.

Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Bahadır Baykal, “Yüzün şeklinde ve görünüşünde merkezi bir rol oynayan burun aynı zamanda karakteristlik özellikte taşır. Çok güzel bir söz vardır “Hayat silgi kullanmadan çizilen resim sanatıdır”,aslında burun estetiği de yaşamın içinde bir operasyondur. İnsanlarla ilk karşılaşmanızda yüzde en çok dikkat çeken kısım burnunuzdur. Yüzdeki en karakteristik organ burundur. Dolayısıyla estetik yaparken amacımız karakteristik burna sahip bir yüz ortaya çıkarmaktır” dedi.

Burnun aslında yüze karakteristik ifadeyi de verdiğini ifade eden Dr. Baykal, “Kemerli ve iri burun yüze sert ifade verirken, burun ucunun kalkık olması daha kadınsı ifadeye sebep olabilir.Eğri burun kişiye güvensiz hissi katar.Kişi, burun kökünün duruşuna bağlı olarak kaşların arası ne kadar birbirine yakınsa daha tehditkar,ne kadar ayrıksa daha barışçı bakışa sahip olur.Burun estetiği ameliyatı da silgisiz resim yapmak gibi özenli, ,geriye dönüşü olmadığını bilerek titiz yapılması gereken bir iştir.Özellikle zor olgularda mutlaka tecrübeli ellerde yapılması gereken rinoplasti de amaç, birbirinin aynısı burunlar yerine her yüze farklı anlam katan karakteristik burunlar olmalıdır” açıklamalarında bulundu.

Kemerli burun

Özellikle Karadeniz ve Doğu yöresindeki insanların burun yapısının kemerli olduğunu kaydeden Dr. Baykal, “Toplumda en sık rastlanılan burun şekil bozukluğudur. Çoğu zaman burun ucu da düşüktür. Eğer kemerli burnu düzeltirken burun ucuna müdahaleyi yapmazsak burun uzamış hissi dahi verebilir. Hemen hemen daima nefes alma zorluğu da eşlik eder.Kemer kısmını bazen kıkırdak bazen kemik yapı oluşturabilir,bazen de hem kıkırdak hem kemik fazlalığı birlikte olabilir.Burun kemerini alırken aşırıya kaçmamak oldukça önemlidir.Özellikle erkeklerde burnun yüzdeki karakteristik duruşunu bozmadan değişiklik yapmak gerekir.Gereğinden fazla alınan kemer kadınsı bir ifadenin ortaya çıkmasına neden olabilir. Başka cerrahi aletlerde kullanılabilir ama ben genellikle törpü ile kemeri alıyorum,daha kontrollü düzeltme için törpüyü tercih ediyorum Genellikle burun ucu düşüklüğü de kemerli burna eşlik ettiği için burun ucunda kısaltma ve özellikle kadınlarda daha yüksek, 100-110 derece bir burun ucu, erkeklerde ise açısı 90 derece olan burun ucunu tercih ediyorum” ifadelerini kaydetti.

Geniş ve büyük burun ucu

Burun uç kısmının geniş ve dağınık durduğunda ışığın burundaki yansımaları yön değiştirdiğini ve olması gereken gölgelenmelerin kaybolup, burnun etli göründüğünü belirten Dr. Baykal, “Burun ucunun etli durması, adeta palyaço burun gibi görünmesine kıkırdak doku fazlalığı neden olur. Kıkırdak dokuyu gerektiği kadar almak ve geriye kalan kıkırdak dokuyu dikişlerle şekillendirmek yeterlidir ancak dikkatli olmak gerekir kıkırdaklardan aşırı çıkarma yapılmamalıdır,burun kanatlarında çökmeye neden olabilir.Çıkarılacak kıkırdak miktarı her ameliyatta ayrı değerlendirilir yani kişiye özeldir.Kalın cilde sahipseniz burnun daha ince gözükmesi için burun kanatlarına ve burun ucuna inceltme amaçlı kıkırdaklar yerleştiririz..Eğer kıkırdak çıkarma işlemi sorunu çözmekte yetersiz kalırsa farklı yöntemlerde kullanılabilir. Burnun diğer kısımlarında yani burun sırtında, burun kökünde ve aksında bir sorun yoksa sadece burun ucunu tekrar şekillendirmek,küçültme yada simeteri sağlamak için burun ucu estetiği “ tipplasti” yapmaktayım. Bence seçilmiş vakalarda güzel sonuçlar alınabilir. Sanırım en çok merak edilen konu bu.Eğer burun ucunu kaldırırken, burun uç kısmındaki destek dokuları ve kıkırdakları doğru konumlandırır,zayıf kısımları uygun şekilde desteklerseniz burun ucu düşmesi olmaz.Çoğu zaman burun orta bölmesinden aldığım kıkırdakları destek amacıyla burun ucuna yerleştiriyorum.duruma göre ilave tekniklerde kullanıyorum. Kesinlikle burun ucuna yönelik yapılacak bir müdahale dudağınızı kaldırmaz” dedi.

Eğri burun

Eğri burnun, burun estetiği ile uğraşan her cerrah için üst düzey bilgi, birikim ve yetenek gerektiren zorlu bir estetik ve fonksiyonel problem olduğuna dikkat çeken Dr. Baykal, “İyi bir cerraha ameliyat oluyorsanız yüz güldürücü bir düzelme genellikle mümkündür. Ameliyat sonrasında orta hatta 5 dereceye kadar eğrilikler doğal sınırlarda kabul edilir ama bilinmesi gereken eğri burun her cerraha meydan okuyan bir deformitedir. Bu nedenle eğri burunda doktor seçimi ve ilk ameliyat çok önemlidir. Genellikle travma sonrası gelişen kırılma nedeniyle eğrilik gelişir. Özellikle çocukluk çağında geçirilen burun travmaları kıkırdak hafızasını bozacağı için yaşla birlikte eğri burun deformitesi ortaya çıkar. Bazen de doğumsal sebeplerle oluşabilir. Bence eğri burun cerrahisindeki püf nokta doğru analizi yapmaktan geçiyor. Eğriliğin burnun hangi bölümlerini kapsadığını iyi tespit etmek gerekiyor. Kemik ve kıkırdak kısımdaki eğriliklerde cerrahi yaklaşım ayrı iken,burun ucundaki eğriliklerde farklı tekniklerle simetri sağlamaya çalışıyorum. Sağ ve sol yüz yarımı eşit değilse burun eğri gözükebilir. Gerçek anlamda eğrilik olup olmadığını anlamak için kaşların ortasından üst dudak orta kısmına bir çizgi çekmek ve ona göre açılanmayı değerlendirmek gerekir.Eğer eğri burun ve yüz asimetrisi aynı anda mevcutsa ameliyat sonrasında asimetriyi belirgin hale getirmeden cerrahi planlamak lazım” şeklinde konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile