AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komisyonu'nun uluslararası işbirliği ve kalkınmadan sorumlu üyesi Neven Mimica'nın ortak açıklamasında, askeri birliklere yönelik saldırılar sonrası Burundi'de hafta sonu olayların kötüleştiği, çok sayıda kişinin öldüğü ve güvenlik güçlerinin yargısız infazlar gerçekleştirdiği belirtildi.
Sorumluların yaptıklarının bedelini ödemesi için bu saldırıların aydınlığa kavuşturulması gerektiği ifade eden açıklamada, "Durumun dramatik bir şekilde kötüleşmesi, belirli bir tepkiyi gerektiriyor. Öncelikle, Afrika Birliği'nin desteği ve Uganda ara buluculuğunda 'Burundi ulusal diyaloğu' yoluyla siyasi sürecin başlatılması gerekiyor" değerlendirmesi yapıldı.
AB'nin derhal verilmek üzere bir mali yardım yapma kararı aldığına işaret edilen açıklamada, "Tüm Burundili taraflar, bu davete olumlu yanıt vermeli ve şiddeti reddetmeliler" çağrısında bulunuldu.
Öte yandan Belçika Dışişleri Bakanı Didier Reynders de açıklamasında, Burundi'deki olayları AB Dış İlişkiler Konseyi'nin bugünkü toplantısında gündeme getireceğini bildirdi.
- 87 kişi hayatını kaybetti
Cuma günü üç askeri birliğe yapılan saldırı ve sonrasındaki çatışmalarda 79'u hükümet karşıtı protestocu, 8'i asker olmak üzere toplam 87 kişi hayatını kaybetmişti. Olayların ardından güvenlik güçleri, 45 kişiyi tutuklamıştı.
Burundi'de 10 yıldır iktidarda bulunan Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza, hükümetle silahlı gruplar arasında 28 Ağustos 2000'de imzalanan Aruşa Anlaşması'ndaki devlet başkanının yalnızca iki kez seçilebileceğine ilişkin maddeye rağmen nisan ayında 3. kez adaylığını açıklamıştı. Anayasa Mahkemesi de "2005'te atamayla göreve gelen Nkurunziza'nın 3. kez aday olmasının önünde yasal bir engel bulunmadığı" yönünde görüş beyan etmişti.
Bunun üzerine, muhalefet ve sivil toplum kuruluşları, kararı protesto için sokaklara dökülmüş, çıkan olaylarda çok sayıda kişi hayatını kaybetmişti. 21 Temmuz'da yapılan devlet başkanı seçiminde oyların yüzde 69'unu alan Nkurunziza 20 Ağustos'ta yemin etmişti.
BM'nin verilerine göre ülkede olayların patlak verdiği nisan ayından bu yana en az 280 kişi öldü, eylül ayından bu yana da 704 kişi tutuklandı.
Burundi'de Siyasi Kriz
BRÜKSEL - Avrupa Birliği (AB), Burundi'deki sorunun ulusal diyalog yoluyla çözülmesi ve şiddetin reddedilmesini istendi.