Burundi'deki Olaylar

Başkent Bujumbura'da yaşanan şiddet olaylarında 12 kişi öldü

BUJUMBURA - Burundi'nin başkenti Bujumbura'da yaşanan şiddet olaylarında 12 kişi hayatını kaybetti.

Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza'nın yeniden göreve gelmesine karşı olanlara silah bırakmaları için tanınan 5 günlük sürenin dolmasının ardından, başkentte meydana gelen olaylarda 12 kişi öldü, 1 kişi yaralandı.

Başkentin kırsalında yer alan Muha idari merkezi yetkililerinden Jean Bosco Girukwishaka, AA muhabirine yaptığı açıklamada, polis elbisesi giymiş silahlı 5 kişilik bir grubun, güneydeki bir barı bastığını ve 7 kişiyi öldürdüğünü bildirdi.

Girukwishaka, gruptan üç kişinin barın dışında beklediğini, içerideki ikisinin ise para ve cep telefonlarını gasbettikleri kişileri yere yatırıp üzerlerine ateş açtığını kaydetti.

Hastane yetkililerinden alınan bilgiye göre, aynı olayda yaralanıp hastaneye kaldırılan iki kişiden biri, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

- Kuzey mahallelerinde 4 ölü

Öte yandan Ntahangwa kırsalı idari yönetim merkezi yetkililerinden Rémy Barampama ise Bujumbura'nın kuzey mahallelerinde 4 cansız bedenin daha bulunduğunu kaydetti. Barampama, dün bulunan cesetlerle sayının 8'e yükseldiğini aktardı.

Burundi'de 10 yıldır iktidarda bulunan Nkurunziza, hükümet ile silahlı gruplar arasında 28 Ağustos 2000'de imzalanan Aruşa Anlaşması'ndaki devlet başkanının yalnızca iki kez seçilebileceğine ilişkin maddeye rağmen, nisan ayında 3. kez adaylığını açıklamıştı.

Anayasa Mahkemesi de "2005'te atamayla göreve gelen Nkurunziza'nın devlet başkanı seçimi için 3. kez aday olmasının önünde yasal bir engel bulunmadığı" yönünde görüş bildirmişti.

Nkurunziza'nın resmen adaylığını duyurduğu nisan ayı sonunda muhalefet ve sivil toplum kuruluşları protesto için sokaklara dökülmüş, çok sayıda kişi hayatını kaybetmişti.

Ülkede 21 Temmuz'da düzenlenen devlet başkanı seçiminde oyların yüzde 69,41'ini alarak 3. kez iktidara gelen Nkurunziza, 20 Ağustos'ta yemin etmişti.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliğinin son raporuna göre, Burundi'deki şiddet olayları yüzünden son üç ayda 130 kişi öldü.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile