Arınç, Bursa Sanayici ve İşadamları Derneğinin 19'uncusunu düzenlediği "BUSİAD Doğan Ersöz Yılın İşadamı Ödül Töreni"nde yaptığı konuşmada, derneğin işadamlarının ve sanayicilerin değer verdiği 35 yıllık saygın bir kuruluş olduğunu söyledi.
Türkiye'nin ekonomide büyüdüğünü ve makro ekonomik göstergelerdeki rakamları da çok olumlu gördüğünü vurgulayan Arınç, son aylarda milyar dolar ve avrolara varan yatırımların Türkiye'de gerçekleşiyor olmasının da fevkalede önemli olduğunu aktardı.
Büyüme hızında düşme ve yavaşlama olduğunu bildiren Arınç, "Zannediyorum bu yüzde 2,2'lik göstergeyi ortaya koyuyor. Ama unutmayalım ki avro bölgesinde de ve AB'de şu kadar ülkede de hala eksilerde seyreden artıların üzerine çıkamamış büyüme hızı var. Eğer istikrarlı olarak bunu 2,2'lerden yüzde 4-5'lere çıkarmak mümkün olursa, Türkiye büyümede en iyi rakamları yakalamış olacaktır" dedi.
Yatırımcıların çok daha rahat iş yapabileceği ve ileriyi görebileceği bir ortamı herkesin gözlemdiğini dile getiren Arınç, "Yakını görme konusunda bir sıkıntımız yok. Mesele uzağı görmek noktasındaydı" diye konuştu.
ABD'ye yapılan ziyaret hakkında hatırlatmalarda bulunan Arınç, şöyle konuştu:
"Özellikle ABD ile AB arasındaki serbestlik ticaret anlaşması görüşmelerinin içinde olmak ve Türkiye ile ayrıca serbest ticaret sayabileceğimiz bir anlaşma yapmak konusunda fikir beraberliğine varıldı. Başkan Obama ile yaptığımız görüşmelerde ve daha sonra devam eden toplantılarda mevcut kapasitenin daha üstünde ticaret yapabileceğimiz ortaya çıktı. 20 milyar dolarlık ticaret hacminin çok daha ileriye götürülmesi mümkün olabilir. Buna Türkiye'nin olduğu kadar ABD'nin de mutlaka ihtiyacı vardır. AB ile görüşmelerin iki yıl sonra başlayacağını dikkate alırsak, bizim ABD ile yapacağımız doğrudan çalışmaların bir an önce başlayacağını dikkate alarak bu konudaki gelişmelerin daha iyi sonuçlar vereceğini söyleyebilirim."
İstikrarlı ekonominin istikrarlı siyasetle yakından ilgili olduğunu belirten Arınç, son günlerde 3. köprü ve yeni uluslararası havaalanı, nükleer santraller gibi yatırımların hacminin 100 milyar doların üzerinde olduğunu söyledi.
Arınç, bunların kamu bütçelerine çok fazla zarar vermeden başka yöntemlerde de ihale edilebildiğini aktardı.
-Yerli otomobil çalışmaları
Arınç, yerli otomobille ilgili Bursa'dan atılım beklediklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Bursa için biçilen rol 'yerli marka otomobil yapımı' ise bu konuda niye çekingen davrandığımızın haklı gerekçelerini ortaya koymak lazım. Herkes Bursa'dan bunu beklerken ve hükümetimizin başbakanından başlayarak ekonomi ile ilgili bütün bakanları Bursa'nın bunu yapabileceğini düşünürken biz bu konuda henüz bir adım atabilmiş değiliz. Arkadaşlarımızın bu konudaki çalışmalarını projelerini Bursa'ya geldiğim zaman dinliyorum. Oysa biz özel sektörümüzün bu konuyu tek başına halledebileceğine gönülden inanıyoruz. Ben de BUSİAD'ın bu akşam yemeğinde böyle bir hedefi ortaya koymuş olayım. Şüphesiz savunma yatırımlarında, uzayla ilgili teknolojik yatırımlarda da Bursa'ya düşen önemli görevler var. Gözümüzü bu hedeflere dikmek suretiyle 'Made in Turkey' imzalı yeni ürünler piyasaya sürülürse bunun Bursa'ya ve Türkiye'ye çok yakışacağını düşünüyorum."
Konuşmaların ardından ödül törenine geçildi. "2012 yılı BUSİAD Doğan Ersöz Yılın İşadamı Ödülü"ne layık görülen Faik Çelik'e plaketini Arınç takdim etti. Törende, "Çevre Ödülü" MARTUR'a, "Eğitim ve Kültüre Destek Ödülü" Erol Türkün'e, "Meslek Ödülü" Mehmet Ali Yormazoğlu'na, "Özel Başarı Ödülü" Celal Beysel'e verildi.
''busiad Doğan Ersöz Yılın İşadamı Ödül Töreni"
Bursa - Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Bursa için biçilen rol 'yerli marka otomobil yapımı' ise bu konuda niye çekingen davrandığımızın haklı gerekçelerini ortaya koymak lazım. Herkes Bursa'dan bunu beklerken ve hükümetimizin başbakanından başlayarak ekonomi ile ilgili bütün bakanları Bursa'nın bunu yapabileceğini düşünürken biz bu konuda henüz bir adım atabilmiş değiliz" dedi.