2016 yılı Merkezi Yönetim Geçici Bütçe Kanun Tasarısı görüşmelerine TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda başlandı. Komisyonun ilk toplantısında Maliye Bakanı Naci Ağbal, tasarı ile ilgili komisyon üyelerine sunum yaptı. Küresel ekonominin krizden bu tarafa beklenen iyileşmeyi sağlayamadığını ve devam eden kırılganlıklar, aşağı yönlü riskler nedeniyle küresel büyümenin potansiyelin altında olduğunu kaydeden Bakan Ağbal, “2014 yılında yüzde 3.4 büyüyen küresel ekonominin 2015 yılında yüzde 3.1, 2016 yılında ise yüzde 3.6 büyümesi öngörülmektedir” dedi.
Türkiye ekonomisinin küresel belirsizliklere, yaşanan uzun süreli seçim atmosferi ve jeopolitik gerginliklere rağmen sağlam temellerini koruduğunu belirten Bakan Ağbal, “2014 yılında yüzde 2.9 oranında büyüyen ekonomimizin 2015 yılında yüzde 3 civarında büyüyeceğini tahmin ediyoruz. Bugün açıklanan üçüncü dönem büyüme oranı, 2015 yılı sonu itibariyle büyüme oranımızın yüzde 3’ün de üzerine çıkacağına ilişkin önemli bir gösterge” diye konuştu.
Doğru makro ekonomik politikalar ve gerçekleştirilen reformlar sonucunda Türkiye ekonomisinde büyük başarılar elde edildiğini, Türkiye’nin kişi başına milli gelirini 3 kata yakın artırdıklarını söyleyen Bakan Ağbal, “Gelişmiş ülkelerle aradaki farkı azaltıp, ülkemizin refah düzeyini artırdık. Gelir dağılımını iyileştirdik ve yoksulluğu azalttık. 2023 vizyonumuz doğrultusunda hükümetimiz ikinci nesil reformları hızla gerçekleştirmeye kararlıdır. Bu sayede ülkemizi yüksek gelirli ülkeler sınıfına taşımayı amaçlıyoruz” şeklinde konuştu.
Hükümet programında açıklandığı gibi gerçekleştirilecek reformların 6 temel alanda yoğunlaştırılacağını kaydeden Bakan Ağbal, “Bu alanlar; demokratikleşme ve adalet, eğitim, kamu yönetimi, kamu maliyesi, reel ekonomide köklü değişim ve öncelikli dönüşüm programlarıdır. Makro ekonomik önceliklerimiz ise istikrar ve güçlü büyüme, tasarrufların artırılması, mali disiplinin devam ettirilmesi ve fiyat istikrarı olarak belirlenmiştir. Önümüzdeki dönemde bir yandan makro ekonomik istikrar ve kazanımlarımızı güçlendirirken, bir yandan da mikro ekonomik ve sektörel dönüşümlere odaklanacağız” ifadelerini kullandı.
“YATIRIMLARDA HERHANGİ BİR AKSAMAYA MAHAL VERİLMEYECEKTİR”
2016 yılı Merkezi Yönetim Geçici Bütçe Kanun Tasarısı’nın 16 Ekim 2015 tarihinde Meclis’e sunulduğunu hatırlatan ve 1 Kasım’da seçimlerin yenilenmesi nedeniyle tasarının gündeme alınmasının mümkün olmadığını ifade eden Bakan Ağbal, 1 Kasım seçimleri sonrasında kurulan hükümetin daha önce Meclis’e sunulan 2016 yılı Bütçe Tasarısı’nı Aralık ayı içinde yasalaştırmayı amaçladığını, ancak bunun mümkün olmadığını belirtti.
Bakan Ağbal, “Bu üç aylık dönemde yatırımlarda herhangi bir aksamaya mahal verilmeyecektir. Bu kapsamda kamu kurumlarınca taahhüde bağlanmış iş ve hizmetlere ait ödemelere belirlenen ödenek çerçevesinde devam edilecektir. Kamu idarelerinin yıllık ve daha uzun süreli yüklenmeye girişebilmelerine de imkan tanınmaktadır” dedi.
2016 yılının ilk üç ayında merkezi yönetim kapsamındaki idarelerin satın alabilecekleri toplam taşıt sayısının tasarıda toplam 500 adet olarak öngörüldüğünü kaydeden Bakan Ağbal, “Komisyonumuz tarafından da uygun görülmesi halinde 2016 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı’nı yakın bir zamanda Meclis’e sunacağımızı dikkate alarak kurumların geçici bütçe döneminde taşıt satın almamalarının daha uygun olacağını düşünüyoruz. Bu konuda bir önerge görüşmeler sırasında verilecektir” diye konuştu.
Bakan Ağbal, hükümet olarak 2016 yılına ilişkin Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı’nı en yakın zamanda Meclis’e sunmayı planladıklarını kaydederek, “Mümkün olursa Aralık ayı içinde2016 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı’nı Meclis’e sunmayı, Ocak ayı içinde görüşmelerin yapılmasını arzu ediyoruz.”
Bütçe Görüşmeleri Ocak'ta
Maliye Bakanı Naci Ağbal, Aralık ayı içinde 2016 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısını Meclis’e sunmayı, Ocak ayı içinde görüşmelerin yapılmasını arzu ettiklerini söyledi.