Bütün Acil Çağrı Numaraları 112 Olacak

ANTALYA - İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Rahmi Doğan, Türkiye'de 5 yıl içerisinde bütün acil çağrı numaralarının "112" de birleştirileceğini bildirdi.

Avrupa Acil Durum Numarası Birliği tarafından düzenlenen, Acil Çağrı Çalıştayı Antalya'da bir otelde gerçekleştirildi.

Çalıştayda konuşan İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Rahmi Doğan, 112 Acil Çağrı Hizmetleri Projesi hakkında bilgi verdi.

Türkiye'de halen acil çağrılarda ambulans için 112, polis için 155, itrafiye için 110, jandarma için 156, sahil güvenlik için 158 ve orman için 177 gibi numaraların kullanıldığını hatırlatan Doğan, söz konusu proje kapsamında bunların hepsinin 112 numarası altında tek bir merkezde toplanmasının öngörüldüğünü, çalışmaların da bu yönde devam ettiğini söyledi.

Bu çerçevede Antalya ve Isparta'nın pilot il olarak seçildiğini kaydeden Doğan, 112 Acil Çağrı Merkezi hakkında şu bilgileri verdi:

"Artık her acil çağrının ayrı bir numarası olmayacak. Herhangi bir vatandaş 112'yi aradığı zaman karşısına bir çağrı alıcı çıkacak, çağrı alıcı gerekli bilgileri aldıktan sonra olay hangi birimi ilgilendiriyorsa aynı merkezde bulunan o birime aktaracak. Bütün bu işlemler 1 dakikayı geçmeyecek ve olay neticelenene kadar takip edilecek. Türkçe bilmeyenler için merkezde yabancı dil bilen alıcılar bulunacak. 112 Acil Çağrı Merkezi arandığı zaman sabit hatlardan arandı ise kişinin lokasyon bilgisi anında düşecek, mobil hattan çağrı geldiyse ortalama olarak mevki tespit edilecek. Böylece yönlendiricilerin de işi kolaylaşmış olacak."

Merkezlerin yapım durumuna göre 112 Acil Çağrı Merkezlerinin 81 ilde peyderpey faaliyete geçirileceğini ifade eden Doğan, İçel, Karaman ve Aksaray'ın geçen hafta devreye alındığını, Kırıkkale, Niğde, Konya, Afyonkarahisar, Burdur ve Denizli'nin yakın dönemde devreye gireceğini, bu yılın sonuna kadar da Ankara, Hatay, Trabzon, Yalova, Kocaeli ve Kahramanmaraş illerindeki Acil Çağrı Merkezlerinin devreye gireceğini bildirdi.

Doğan, Onuncu Beş Yıllık Kalkınma Planı'na göre 5 yıl içerisinde Türkiye'deki bütün şehirlerin acil servis numaralırının tek çatı altında toplanacağını söyledi.

-Çağrıların yüzde 80'i gereksiz

Antalya 112 Acil Çağrı Merkezi'ne ait istatistikleri de paylaşan Doğan, Antalya'da geçen yıl yaklaşık 1,42 milyon telefon geldiğini, en yüksek çağrının geldiği ayın ise Ocak olduğunu söyledi.

Çağrıların yüzde 80'inin gereksiz çağrı olduğunu kaydeden Doğan, genelde çocukların arayıp kapattığını, bazı kişilerin ise elektrik, telefon gibi başka hizmetler nedeniyle aradığını kaydetti.

-HeERO Projesi

Konuşmasında 5 Avrupa ülkesi ile birlikte yürütülen HeERO projesi hakkında da bilgi veren Rahmi Doğan, Avrupa Birliği tarafından desteklenen HeERO Projesinin Türkiye'deki uygulamaları İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından yürütüldüğünü ve Müdürlüğü'n de ASELSAN A.Ş, Türk Telekom, Turkcell, otomobil sektöründen de Tofaş ve Renault ile birlikte çalıştıklarını kaydetti.

Proje ile 112 acil çağrı numarasına bağlı olarak çalışan araç içi acil çağrı sistemi aracılığıyla, acil yardıma ihtiyaç duyan ya da kaza yapan araçlardaki yolcularla anında iletişim kurularak acil yardım ekiplerinin olay mahalline en kısa sürede sevk edilmesini hedeflendiğini belirten Doğan, şu bilgileri verdi:

"Bu sisteme sahip olan bir araç kaza yaptığında sistem otomatik olarak devreye girip 112 Acil Çağrı Merkezini arıyor. 112 Acil Çağrı Merkezi arayan aracın konum bilgisi araçta bulunan GPS aracılığıyla tespit edilip araçta bulunan sensörler sayesinde de araçtaki hasar miktarı yaklaşık olarak hesaplanabiliyor. Manuel ya da çarpma ile birlikte otomatik olarak devreye giren sistem sayesinde araç içerisinde bulunan kişiler ile 112 Acil Çağrı Merkezinde bulunan görevliler karşılıklı olarak görüşebiliyor. Yolcular bilincini kaybetse dahi, çağrı alındıktan sonra acil yardım ekipleri tarafından kaza yapan araca ulaşılıp kazazedelere gerekli müdahale yapılabiliyor. Sistem sayesinde yüzlerce kişinin hayatının kurtarılabileceği belirtilmektedir."

HeERO-1 projesinin Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya, Almanya, Yunanistan, Hollanda, İtalya, Romanya ve İsveç tarafından yürütülduğunu, HeERO 2 projesine Türkiye, İspanya, Bulgaristan, Lüksemburg, Danimarka ve Belçika dahil edildiğini anlatan Doğan, Renault ve Tofaş firmalarının 2015 yılından sonra üretilecek araçlarına bu sistemi yerleştireceğini bildirdi.

Söz konusu sistemin başka markalara sonradan da monte edilebileceğini belirten Doğan, "Navigasyon gibi araçlarda opsiyonel olarak bulunacak. Tıpkı hava yastığı gibi otomobil belli bir şiddette çarptığı zaman sistem devreye girecek. Araç içinde 112 ile karşılıklı konuşma için mikrofon devreye girecek" diye konuştu.

Çalıştayda konuşan Antalya Valisi Sebahattin Öztürk de Antalya'da uygulanan modelin diğer illere örnek olacağını düşündüğünü söyledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile