BUÜ'nün En Prestijli Ve En Büyük Bütçeli Projesine TÜBITAK'tan Destek

BUÜ'nün En Prestijli Ve En Büyük Bütçeli Projesine TÜBITAK'tan Destek

Bursa Uludag Üniversitesi (BUÜ) akademisyenlerinin hazirladigi arastirma programi, TÜBITAK tarafindan desteklenmeye hak kazandi. Çalisma, bugüne kadar BUÜ’de hazirlanan en prestijli ve en büyük bütçeli proje olmasi açisindan önem tasiyor.

BUÜ’nün Arastirma Programi Yönetici Kurulus olarak yer aldigi TÜBITAK 1004 Mükemmeliyet Merkezi Destekleme Programinda açilan “Yüksek Teknoloji Platformlari 2021 Yili Çagrisi” baslikli çagriya sunulan "Elektrikli Tasitlar Için Batarya Teknolojileri Arastirma ve Gelistirme Platformu (BATEG)" isimli arastirma programi, TÜBITAK’tan destek almayi basardi. BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kilavuz öncülügünde basvurulan projede, yönetici olarak Otomotiv Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan Sevilgen, koordinasyon kurulunda ise Mühendislik Fakültesi Ögretim Üyeleri Prof. Dr. Akin Burak Etemoglu, Prof. Dr. Fatih Karpat ve Prof. Dr. Necmettin Kayagörev aliyor.

Farkli üniversite ve kurumlar destek verecek

Bursa Uludag Üniversitesinin Arastirma Programi Yönetici Kurulus ve TOGG’un Proje ortagi olarak yer aldigi TÜBITAK 1004 Mükemmeliyet Merkezi Destek Programi dogrultusunda, "Elektrikli Tasitlar Için Batarya Teknolojileri Arastirma ve Gelistirme Platformu (BATEG)" baslikli arastirma programinda, Eskisehir Teknik Üniversitesi (Ileri Teknolojiler Arastirma ve Uygulama Merkezi), TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (Ileri Mühendislik Çalismalari Uygulama ve Arastirma Merkezi), TÜBITAK RUTE (Rayli Ulasim Teknolojileri Enstitüsü) ile beraber Coskunöz Metal Form Makina End. ve Tic. A.S., Coskunöz Kalip Ar-Ge Merkezi ve ASAS Ar-Ge Merkezi yürütücü kuruluslar olarak yer aliyor.

Projede 104 arastirmaci görev alacak

Projede; BUÜ Mühendislik Fakültesi’nin Otomotiv, Makine, Endüstri ve Çevre Mühendisligi bölümlerinden ögretim üyeleri teknik projede, arastirmaci olarak çalisacak. Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü, Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi Isletme, Ekonometri ve Çalisma Ekonomisi ve Endüstri Iliskileri Bölümlerinden ögretim üyeleri ise Toplumsal Etki Analizi Projesinde arastirmaci olarak görev alacak. TÜBITAK 1004 Mükemmeliyet Merkezi Projesi’nde; Bursa Uludag Üniversitesi’nden 21 arastirmaci, 19 bursiyer ve 2 yardimci personel bulunacak. Yine projede olusturulacak platformda ise 64 arastirmaci, 30 bursiyer ve 10 yardimci personel bulunacak olup toplam 104 proje personeli görev üstlenecek. Projenin içerigi hakkinda bilgi veren Prof. Dr. Gökhan Sevilgen, TÜBITAK destegi ile olusturulacak Elektrikli Tasitlar için Batarya Teknolojileri Arastirma ve Gelistirme Platformu’nda yürütülecek 7 teknik ve 1 Toplumsal Etki Analizi Projesi olmak üzere toplam 8 projenin yürütülecegini açikladi.



Teknik kabiliyeti arttiracak

Yürütülecek çalismalari degerlendiren BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kilavuz da, “BATEG platform üyeleri ile birlikte is birligi yapilarak, Elektrikli Tasitlar alaninda ihtisaslasmanin yaninda ülkemizin öncelikli alanlarda ulusal stratejik hedeflerine uygun bilimsel nitelikli ticarilesme potansiyeli yüksek olan basta TOGG’un yeni nesil araçlari olmak üzere Bursa ve Türkiye’de bulunan diger otomobil üreticileri için kritik öneme sahip batarya paketine ait tüm ürünler ile ilgili know-how’in ülkemize kazandirilmasi amaçlanmaktadir. Elektrikli Tasitlar için Batarya Teknolojileri Arastirma ve Gelistirme Platformu’nun ana stratejik hedefi ise ülkemiz için otomotiv endüstrisinde stratejik ürün grubu arasinda yer alan elektrikli tasitlara ait batarya paketi ile ilgili Ar-Ge faaliyetleri ile birlikte yüksek teknoloji ürün grubunda yer alan batarya paketinin tasarimi, tasarim dogrulama ve üretilmesine iliskin teknik kabiliyetlerinin bölgemize kazandirilmasidir” diye konustu.



Referans niteligi tasiyacak

“Bataryalar ayni zamanda enerji depolama birimi olarak modüler yapida dizayn edildiginde yenilenebilir enerji kaynaklariyla entegre edilebilirligi ile birlikte hem ulusal hem de uluslararasi alanda batarya paketine olan talebin daha da artacagi öngörülmektedir” seklinde konusan Prof. Dr. Ahmet Saim Kilavuz, “Diger taraftan, projede gelistirilecek batarya paketi için elde edilecek alt teknolojiler ve ilgili ürün gruplari, ileride ihtiyaç duyulacak olan ‘Hidrojen enerji sistemleri’ ve ‘yakit pilleri’ne yönelik arastirma ve gelistirme konularinda basvurulacak projeler için referans niteligi tasimaktadir” açiklamasinda bulundu.

Rektör Kilavuz, önümüzdeki günlerde proje paydasi kurumlarin katilacagi genis bir basin lansmani gerçeklestirilecegi bilgisini de aktardi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile