YÖK Baskani Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, YÖK’ün “Arastirma Odakli Ihtisaslasma Projesi” kapsaminda yer alan “Arastirma ve Aday Arastirma Üniversitelerinin” rektörleri ile Istanbul Teknik Üniversitesi’nin ev sahipliginde düzenlenen toplantida bir araya geldi. 11.Kalkinma Planinda yer alan “Arastirma üniversiteleri yetkinlikleri dikkate alinarak öncelikli sektörlerle eslestirilecek, belirlenen hedeflere ulasmak için olusturulan projelere dayali is modelleri uygulamaya konulacak ve bu isbirlikleri desteklenecektir” hükmü kapsaminda yapilan eslestirmeler öncesinde YÖK tarafindan üniversitelerin sektör ve alan tercihleri alindi.
Üniversitelerden tercihleri alindiktan sonra alan eslestirmeleri yapilirken her bir rektörle ayri ayri görüsülerek üniversitelerin tercihleriyle yetkinlikleri bulusturulmaya çalisildi. Bu süreçte TÜBITAK tarafindan “Üniversitelerin Alan Bazinda Yetkinlik Analizi” de degerlendirilerek eslestirmeler gerçeklestirildi.
Kalkinma Planinda yer alan tüm sektörler ve alt alanlar bir veya birden fazla üniversite ile eslestirildi.
Projede 16 üniversiteye yer verildi
Yeni YÖK’ün Arastirma Odakli Ihtisaslasma Projesi kapsaminda “Ankara, Bogaziçi, Erciyes, Gazi, Gebze Teknik, Hacettepe, Istanbul Teknik, Istanbul, Istanbul Üniversitesi Cerrahpasa, Orta Dogu Teknik ile Izmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü "Arastirma Üniversitesi", Bursa Uludag, Çukurova, Ege, Selçuk ve Yildiz Teknik Üniversiteleri ise "Aday Arastirma Üniversitesi" olarak belirlenmisti. Açiklanan projede tüm üniversiteler için öncelikli sektörler tespit edildi ve alanlar konusunda eslestirmeler yapildi.
Öncelik gida arzi güvenligi ve otomotiv
ITÜ ev sahipliginde gerçeklestirilen toplantida BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kilavuz da hazir bulundu. TÜBITAK ve YÖK Baskanligi yetkilileriyle öncesinde gerçeklestirilen toplantida bu alanlar için gönüllü olduklarini ilettiklerini aktaran Rektör Prof. Dr. Ahmet Saim Kilavuz; “Üniversite olarak öncelikli sektör talebimizi Gida Arzi Güvenligi ve Otomotiv alanlarinda kullanmak istedik. YÖK Baskanligimiz ve TÜBITAK yetkilileri ile bu konulari görüsmeden önce Üniversitemiz bünyesinde görev yapan akademisyenlerimizle bu konuyu istisare ettik. Yetkinliklerimizi, donanimlarimizi, güçlü ve zayif yanlarimizi belirledik. Bu dogrultuda neler yapabilecegimiz konusunda fikir alisverisinde bulunduk. Gida arzi güvenligi konusunda uzun yillardan gelen bir bilgi birikimimiz var. Bu alanda önemli çalismalara imza attik. Bundan sonra da ayni hassasiyetle çalisacagimiza inaniyoruz. Öte yandan otomotiv konusunda da ciddi bir donanima sahibiz. Türkiye’nin en iyi Otomotiv Mühendisligi Bölümü’ne ve bu bölümde görev yapan akademisyenlerine sahibiz. Bu bilgi birikiminin yani sira yerli otomobil fabrikamiz da zaten hali hazirda Bursa’da kuruluyor. Bizim için önemli bir avantaj olacagina inaniyoruz. Alinan yeni kararlarin; Türkiye’ye, üniversitemize, sektörlerimize ve akademik camiamiza hayirli olmasini diliyorum” açiklamasinda bulundu.
BUÜ'nün Önceligi Gida Arzi Güvenligi Ve Otomotiv
Yüksekögretim Kurulu (YÖK) Baskanligi tarafindan hayata geçirilen “11. Kalkinma Planinda Yer Alan Arastirma Üniversitelerinin Yetkinliklerine Göre Öncelikli Sektörlerle Eslestirilmesi” projesi, düzenlenen toplanti ile kamuoyuna tanitildi. Aday Arastirma Üniversitesi statüsünde yer alan Bursa Uludag Üniversitesi için öncelikli sektörler olarak Gida Arzi Güvenligi ve Otomotiv alanlari belirlendi.