Büyük Göztepe Tümülüs'ündeki Kazı Çalışmaları

Karabük'ün Safranbolu ilçesindeki Büyük Göztepe Tümülüs'ündeki kurtarma kazıları, 5 aylık aranın ardından yeniden başladı.

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Şahin Yıldırım, AA muhabirine, milattan önce 4. yüzyıla ait olduğu tahmin edilen tümülüsün açıldığında Safranbolu'nun tarihine önemli bir ışık tutacak bulgulara ulaşacaklarını söyledi.

İki yıl önce başlatılan ve dönem dönem sürdürülen kazı çalışmalarına 5 aylık bir aranın ardından yeniden başladıklarını belirten Yıldırım, şöyle dedi:
"Kurtarma kazımıza 10 kişilik ekiple yeniden başladık. 20 metrelik bir tepeyi elle kazıyoruz. İskeletlere rastlamasaydık daha kolay ilerlerdik ancak çok titiz bir çalışma yapmak zorunda kaldığımız içi yavaş ilerliyoruz. Tepenin zeminden 50 santimetre kadar aşağısında 4 insan iskeletiyle karşılaştık. Burada Büyük İskender döneminden mezar anıtı bulmayı umut ediyoruz."
Yıldırım, ilçeye bağlı Hacılarobası köyü yakınlarında bulunan bir tümülüsün daha açılacağını, çalışmalara başladıklarını sözlerine ekledi.
- Tümülüs
Tümülüs, kral ve ailesi için inşa edilen mezar odası üzerine yığılan toprak veya taşlardan oluşturulan yapay tepe tipi anıtlar için kullanılıyor. Frigler döneminde Anadolu'da görülmeye başlanan, günün mimarları tarafından inşa edilen tümülüslere ölen kişinin cesediyle kullandığı ve kendisine hediye edilen eşyalar konuluyordu.
Tümülüsün boyu ve mimarisi ölen kişinin zenginliğini simgeliyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile