'Büyük Harflerle Kadın Olmak” Paneli

'Büyük Harflerle Kadın Olmak” Paneli

Keçiören Belediyesi, Ankara AB Bilgi Merkezi ve Bilkent Üniversitesi Avrupa Dokümantasyon Merkezi’nin işbirliği ile 8 Mart Dünya Kadınlar Günü sebebiyle ‘Büyük Harflerle Kadın Olmak’ paneli düzenlendi.


Yunus Emre Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen panelde Birleşmiş Milletler Türkiye Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Uzmanı Zeliha Ünaldı kadının sosyal, siyasi ve ekonomik katılımı ve önemi, Ankara Barosu Gelincik Merkezi Başkanı Gülser Erkoç kadına karşı şiddet ve şiddetin engellenmesi, Sinem Mısırlıoğlu ise kadının Türkiye’deki durumu ve kadın dostu belediyeler konusunda konuşma yaptı. Panelin dinleyicileri arasında Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak ve AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Maslahatgüzar Bela Szombatı da yer aldı.

Kadınlara sadece bir gün değil, 365 gün değer verdiklerini belirten Belediye Başkanı Mustafa Ak, “Onlar bizim eşimiz, kızımız, annemizdir. Hayatın sıkıntılarını, mutluluklarını ortak yaşıyoruz. Kadınlarımızın sosyal ve ekonomik hayatın içerisinde de olması gerekiyor. Keçiören Belediyesi olarak kadınlarımızın sosyal hayatın içerisinde daha aktif hale gelmesi için çalışmalar yapıyoruz” dedi

Belediyenin Kadın Danışma Merkezi ve Aile Danışma Merkezi birimleri ile kadınların hizmetinde olduğunu söyleyen Başkan Ak, “Kadınlarımıza istihdam yaratmak için KOSGEB ve Keçiören TOGEM ile birlikte yürütmüş olduğumuz 1071 Kadın Girişimci Projemiz ile birçok kadınımız kendi iş yerini açtı. Oluşturduğumuz KEÇMEK kursları ile kadınlarımız hem meslek öğreniyorlar hem de kendilerini geliştiriyorlar. Bu kurslarımızda 30 bin insanımız eğitim görüyor. Yine kadınlarımızın sosyal hayatlarını renklendirmek amacıyla geziler ve eğlenceler düzenliyoruz” diye konuştu.

Başkan Ak, son dönemlerde dünyada ve Türkiye’de kadına yönelik şiddete eylemlerinde artış görüldüğüne dikkat çekerek, “Biz şiddetin her türlüsüne karşıyız, fakat kadınlarımıza uygulanan şiddete karşı daha hassasız. Gönüllü ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliğiyle böyle paneller yapılmalı. Bu paneli önemsiyoruz” mesajını verdi.

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Maslahatgüzar Szombatı ise kadın haklarının hem insan hakları hem de demokrasinin çok önemli bir parçası olduğunu vurgulayarak, “Aynı zamanda Türkiye’nin modernizasyonu için de önemlidir. Hiçbir ülke toplumun yarısını görmezden gelmeyi tolere edemez. Ben de Belediye Başkanının dediği gibi her türlü şiddete karşıyım. Bugün kadınlara uygulanan eşitsizlik ve adaletsizlikler karşısında mücadele etmek için de önemli bir gün” dedi.

Panelin konuşmacılarından Zeliha Ünaldı da, dünyada ve Türkiye’de kız çocuğunun nasıl bir kadın olacağına karar veren mekanizmaların bulunduğunu kaydederek, “Kadın emeği yapılmadığında, erkek emeği ise yapıldığında görülür. Türkiye’de kadınların işgücüne katılımı bu yıl yüzde 30 oranında. Neden ev içinde yapılan emek daha az olsun da para kazandıran emek çok olsun?” ifadelerini kullandı. Kadınların dünyadaki işlerin yüzde 60’ını yaptığı halde gelirin ancak yüzde 30’unu kazanabildiklerine işaret eden Ünaldı, “Dünyadaki tüm taşınmaz malların sadece yüzde 1,7’si kadınlara ait. Eşitlik kadınların ve erkeklerin cinsiyetine bakmaksızın kaynaklara ve hizmetlere erişimi demektir” diye konuştu.

Programda ayrıca Femin İstanbul Grubu birbirinden güzel eserlerden oluşan güzel bir konser de verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile