AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, temmuz ayından itibaren, otogardan çıkış yapan otobüsten alınan 75 liralık ücretin 100 TL'ye çıkarılması ve bekleme yapan otobüslerden saat başına alınan 1 lira ücretin 5 liraya yükseltilmesi soruna yol açtı.
Otobüs firmaları ile otogarı yöneten Avrasya Terminal İşletmeleri AŞ (AVTER) arasında fiyatların arttırılması dolayısıyla anlaşmazlık çıktı.
Otobüsçüler, zamma tepki göstererek fiyatların düşürülmesini istiyor.
- "Park ücretlerini eski yönetim belirledi"
Büyük İstanbul Otogarı Genel Koordinatörü Ahmet Havuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, otogardaki park ücreti ve fiyatların Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının onayıyla belirlendiğini söyledi.
Park ücretlerinin otogarın eski yönetiminin aldığı bir karar olduğunu belirten Havuz, "Uygulanan fiyatlar, Ramazan Bayramı öncesi alınmış bir kararın sonucu. Madem ki konu fiyat, neden iki ay önce bu tepkiler olmadı da şimdi yaşanıyor, bunun sorulması lazım" ifadelerini kullandı.
Havuz, İstanbul Otogarı'nda üç yıldır zam yapılmadığına dikkati çekti.
Hiçbir metropol şehirde, yolcu transit noktaları kapsamında hizmet verilmediğini, otopark sürelerinin 20 dakikayı geçmediğini ve uzun süre park ihtiyacı olan otobüslerin farklı bölgelerdeki ücretli alanlara alındığını dile getiren Havuz, şöyle devam etti:
"Otobüslerin giriş çıkış ücretleri, yolcu indirme ve bindirmesi gibi konularda bir problemi yok ama yolcu otobüsleri ve servisleri 24 saat, 2 gün gibi uzun süre burada kaldığında trafik sorunu yaşanıyor. Bununla beraber ciddi asayiş problemleri de yaşanıyor. Otogar, otobüsçülerin park etme yeri ve alanı değildir. Burası yolcuların gelip gittiği bir yerdir. Otogarın park sorunu bugün aslında taraflı bir sorundur. Alışılmış geçmişten gelen uygulamalar doğrudur anlamına gelmez."
Havuz, yaz tatili sezonunu henüz devam ettiğini ve günde 200 bine yakın insanın otogardan farklı illere ve ülkelere yolculuk yaptığını kaydetti.
Otogarda 27 Ağustos'ta meydana gelen ve 7 kişinin yaralandığı olaya da değinen Havuz, "Yaşanana hadise otogar eski yönetiminin yeni yönetimi sindirememesinden kaynaklanıyor. Yapılan saldırının fiyat politikasıyla hiçbir alakası yok" diye konuştu.
- Günde 2 bin otobüs giriş-çıkış yapıyor
Büyük İstanbul Otogarı'ndan günde ortalama 2 bin otobüs çıkış yapıyor. Bu sayı bayram ve tatil dönemlerinde 3 bine kadar yükselebiliyor. Ortalama 100 bin kişinin hareket halinde olduğu otogardaki 168 bilet satış ofisinde, 338 firma hizmet veriyor.
Bu arada, 27 Ağustos’ta meydana gelen ve 7 kişinin yaralandığı olayın ardından otogarda çevik kuvvet polisleri güvenlik amaçlı bekletiliyor.
Büyük İstanbul Otogarı'nda 'Zam' Anlaşmazlığı
Büyük İstanbul Otogarı'nda otobüs giriş-çıkış ve park ücretlerinde yapılan artış, otobüsçülerin tepkisine neden oldu.