'Büyük Kaza Önleme Belgesi' Hazırlamayan İşverene 50 Bin Lira Ceza Kesiliyor

'Büyük Kaza Önleme Belgesi' Hazırlamayan İşverene 50 Bin Lira Ceza Kesiliyor

İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Hülya Varlık, 'büyük kaza önleme politika belgesi' hazırlamayan işverene 50 bin TL, güvenlik raporunu hazırlayıp bakanlığın değerlendirmesine sunmadan işyerini faaliyete geçiren işyerine de 80 bin TL idari para cezası verileceğini söyledi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi´nde görevli bürokratlar, 3 ay önce yenilenen İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası´nda yapılan değişiklikler hakkında bilgilendirildi. İşyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması, mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi için işveren ve çalışanların görev-yetki-sorumluluk-hak ve yükümlülüklerini düzenleyen yasa hakkındaki bilgilendirme, BUSKİ Toplantı Salonu´nda yapıldı. Marmara İşyeri Ortak Sağlık Güvenlik Birimleri kurumundan İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Hülya Varlık´ın yaptığı konuya ilişkin sunuma, Büyükşehir Belediyesi bünyesinde görevli bürokratlar katıldı.

Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası´nın 30 Haziran 2012 tarihinde Resmi Gazete´de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini belirten Varlık, ilgili yasa gereğince işverenin çalışanları ve çalışma çevresini etkilemesi mümkün acil durumları önceden değerlendirmek, bunların olumsuz etkilerini önleyici-sınırlandırıcı tedbirleri almak ve acil durum planları hazırlamak zorunda olduğunu söyledi.

Gerekli tedbirleri almayan işverenler için ağır yaptırımların olduğunu ifade eden Varlık şunları kaydetti: "Yükümlülüklerini yerine getirmeyen işverene, her bir yükümlülük için ayrı ayrı 2 bin TL ceza uygulanacak. İş yerinde iş yeri hekimi veya iş güvenliği uzmanı görevlendirmeyen işverene, görevlendirmediği her kişi için 5 bin TL, aykırılığın devam ettiği her ay için aynı miktar, diğer sağlık personeli görevlendirmeyen işverene 2 bin 500 TL, risk değerlendirmesi yapmayan veya yaptırmayan işverene 3 bin TL ceza verilecek."Yeni düzenleme ile iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili konularda ölçüm, inceleme ve araştırma yapılmasına, numune alınmasına veya eğitim kurumlarına ile ortak sağlık ve güvenlik birimlerinin kontrol ve denetiminin yapılmasına engel olan işverene 5 bin TL, büyük kaza önleme politika belgesi hazırlamayan işverene 50 bin TL, güvenlik raporunu hazırlayıp bakanlığın değerlendirmesine sunmadan işyerini faaliyete geçiren, işletilmesine bakanlıkça izin verilmeyen işyerini açan veya durdurulan işyerinde faaliyete devam eden işyerine 80 bin TL idari para cezası verilecek .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile