Büyük Okulda Eğitimler Devam Ediyor

Büyük Okulda Eğitimler Devam Ediyor

Gaziantep Genç İşadamları Derneği (GAGİAD) tarafından düzenlenen, derneğin önceki dönem Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yapan 4 işadamının konuşmacı olarak katıldığı ‘2013 Yılı Değerlendirme Ve 2014 Yılı Beklentiler’ konulu toplantı, GAGİAD hizmet binasında yapıldı.


Panele; Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Eyüp Bartık, Ticaret Odası Meclis Başkanı Ali Yener, GSO Meclis Başkanı Mustafa Topçuoğlu, GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, TUSAF Başkanı Erhan Özmen, GAGİAD 7’nci ve 8’inci dönem Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Erturhan, GAGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Taner Özdurak ve çok sayıda GAGİAD üyesi katıldı.

Panelde, 2013 yılındaki ekonomik gelişmeler ve 2014 yılı beklentileri konuşuldu. Panele katılan Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu, 2013 yılı ekonomik verilerini değerlendirerek, Gaziantep’in ihracattaki başarısına değindi.

Konukoğlu, şunları söyledi:
“Gaziantep sanayisi hızla gelişiyor. 2013 yılında Gaziantep’in elektrik tüketimi yüzde 21.4 arttı. Bu artışın yüzde 9’u organize sanayi bölgesi kullanımı, yüzde 12’si diğer bölgelerin kullanımı kaynaklı oldu. SGK’lı işçi sayımız 245 bine ulaştı. Türkiye’nin 2 katı büyüme gerçekleştiriyoruz. Gaziantep 177 ülkeye ihracat yapıyor. İhracattaki hedefimize olan 30 milyar dolara ulaşmamız için bu verilere sahip çıkmamız gerekiyor. Merkez Bankası’nın açıklamasına göre Türkiye’nin toplam döviz rezervi 134 milyar dolar. Bu rezervin her senti kullanılabilir. Görünen o ki genel olarak 2014 yılı 2013 yılına göre çok farklı bir yıl olmayacak. Döviz konunda çok takılmamakta büyük fayda var, döviz risklerinizi finansal kuruluşlara devredip işlerinize odaklanmanız sizler için daha sağlıklı olur diye düşünüyorum. Bugün ihracatımız Çin’e yüzde yüz arttı, Afrika’ya yüzde 14 arttı. Amerika’da ihracatta yüzdelik dilimin içine giremiyorken; artık yüzdelik dilimlerin içerisinde yer alıyoruz. Bu olumlu bir gelişme. Sektörel bazda sıkıntılar olabilir. Bu sıkıntıları atlatmak için sektördeki büyümeyi doğru algılamak gerekiyor. Tüm bunların yanında önemli bir noktaya değinmekte fayda var. Hedeflerimizi yakalayabilmek, beklentilerimiz gerçekleştirmek için istihdama özelliklede kadın istihdamına önem vermemiz gerekiyor. Kadının işgücüne katarsak işçi bulma sorunu ve kaliteli işgücü ile çalışma sorunu ortadan kalkacağına inanıyorum”
Konukoğlu’nun açıklamalarının ardından konuşmasını gerçekleştiren GSO Meclis Başkanı Mustafa Topçuoğlu, 2013 yılının Gaziantep için başarılı bir yıl olduğunu belirterek, “2013 yılında Türkiye ortalamasından daha hızlı büyüdük ve dış pazarlarda gücümüzü arttırdık. Ama Avrupa ülkelerinden yaşanan gerileme ve FED’in almış olduğu ve alacağı kararlar tüm piyasaları olumsuz etkiledi. Tahminimce 2014 yılı da 2013 yılı gibi olacak. Gaziantep’in dinamizmi iş yapış şekli ve rakamlara bakıldığında Türkiye’nin üzerinde büyüdük. Gaziantep’in devam eden alt yapı eksiklikleri var. 5’inci Organize Sanayi Bölgesi arsa tahsisi yapıldı ancak yatırımcılarımıza ve sanayicilerimize yeterli gelmedi. Sanayimizi daha da büyütmemiz lazım. Yetişmiş insan gücü en büyük sorunumuz. Sanayi istihdamında yavaşlama hizmet sektörü istihdamında artış görülüyor. İşgücü konusunda önlemler almamız gerekiyor. Ben şu konuya özellikle değinmek istiyorum yatırımcılarımız sektöre girerken yeterli fizibilite çalışmaları yapmıyor ve buda sektöre ciddi zararlar veriyor. Artık sanayideki başarı toplam tesis alanı, çalışan sayısı, ciro ile ölçülmüyor. AR-GE, İnovasyon, verimlilik, karlılık, rekabet sanayinin yeni başarı göstergeleri. Yatırım yapılırken de dikkate alınması gereken en önemli unsurlar bunlar” ifadelerini kullandı.

GAGİAD hakkında da değerlendirmelerde bulunan GSO Meclis Başkanı Mustafa Topçuoğlu, “GAGİAD 20’nci yılını tamamladı. GAGİAD ekonomik, sektörel, kültürel olarak çok büyük bir değer ve hepimize de güç kattığına inanıyorum. 2014 yılının hayırlı ve bereketli bir yıl olmasını diliyorum” diye konuştu.

TUSAF Başkanı Erhan Özmen ise dünyanın 86 trilyon dolarlık bir ekonomi ürettiğini ve Türkiye’nin 800 milyar dolar ekonomi ürettiğini vurgulayarak, “Türkiye gelişmekte olan bir ülke konumunda. Dünya 86 trilyonluk bir ekonomi üretiyor. 220 ülke arasında Türkiye 17’nci sırada. Bu iyi bir durum mu göreceli bir kavram. Dış ekonomimiz 400 milyar dolar. 150 milyar dolar ihracat yapıyoruz. 250 milyar dolar ithalat yapıyoruz. Aradaki 100 milyar doları üretimle karşılamamız gerekiyor. Uzun yıllardır uğraştığımız cari açığımızı kontrol altına almamız lazım. Bunun içinde üretim planlamasına önem verilmesi gerekiyor. İsteğe bağlı sektörlere yatırım yapılıyor buda ekonomimizi yıpratıyor. Ülkemizin atlattığı 2001, 2006, 2008, 2011 krizi aslında ülkemizi güçlendiren krizlerdi. Özelliklede 2001 krizi tarihi bir krizdi ülkemiz için. 2001 krizi ile Türkiye yüzde 9 kırılma ile en büyük küçülmesini yaşadı. Belki de ‘2001 krizini yaşamasaydık, 2011 krizini atlatamazdık’ diye düşünüyorum. 800 milyar dolar üretimimiz var ama 400 milyar dolar borcumuz var. Peki bunun için çözüm nedir? 1’inci çözüm Türkiye tasarruf yapmalı. Ne borcumuzun değerini biliyoruz ne de ürettiğimiz malın değerini biliyoruz. Çok fazla üretim toplamımız olmamasına rağmen tasarruf yapmıyoruz. 2’nci çözüm olarak kadınlarında işgücüne katılması önemli. Amerika’da 100 kadından 72’si, Avrupa’da 100 kadından 67’si işgücüne katılırken Türkiye’de kırsalda 100 kadından 71’i kentte 100 kadından 28’i çalışıyor. Bu oldukça yetersiz bir rakam. 3’üncü çözüm olarak 1 kilogram ihracatımızın değerinin artması sanayi envanterimizin, üretim envanterimizin iyi bilinmesi gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.

GAGİAD 7. ve 8. dönem Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Erturhan da 750 milyar dolarlık kredi borcumuzun bulunduğuna dikkat çekerek, “Artık bireyselde gelire göre değil de borçlanmaya göre harcama yapıyoruz ve özelliklede kredi kartlarına ağırlık veriliyor. Devletin bu konuda önleyici bir çalışması oldu ve başarılı olacağını düşünüyorum. Faizlerin düşmesi şirketlerin yanlış yatırım yapmasına sebep oluyor. 2011 yılında da bunun birçok örneğini yaşandı. Ekonominin istikrarı aslında siyasi istikrarında başarılı olmasında önemli bir paya sahip. 2014 yılında da bu istikrarın devam edeceğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

GAGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Taner Özdurak, kadın istihdamının önemli olduğunu ve bu konuda bir takım çalışmalarda bulunduklarını belirtti.

Özdurak şunları söyledi:
“Avrupa ülkelerinde kadının iş gücüne katılımı yüzde 75 civarındadır. Ülkemizde ise yüzde 35 civarında kalmaktadır. Bu ise hane halkını fakirleştirmekte ve toplumsal huzursuzluğa neden olmaktadır. İlk kez çalışma hayatına katılacak kadının evli veya bekar olmasına bakılmaksızın 5 yıl süreyle asgari ücret üzerinden gelir vergi muafiyeti sağlanması buradan elde edilecek. 65 TL gelirin aile indirimiyle birlikte çalışan bayana ödenerek hem aileye hem de kadının çalışmaya teşvik edilmesi sağlanacaktır. Hane halkının gelir seviyesinin artırılması, ekonominin refah seviyesinin düzeltilmesi sağlanacaktır. Milli gelir artırılacaktır. Kadınlar çalışma gücüne katılarak AB Standartları yolunda şansımızı arttıracaktır. Bir diğer konu ise hayatı geçirilmesi düşünülen vizesiz seyahat. Vizesiz seyahatin hayata geçirilmesi ile beyin göçü gerçekleştirilecek ve farklı ülkelerden gelen insanların işgücüne katılması ve neler katabilecekleri konusunda çalışmalar yapılabilir.”
Toplantı önceki dönem yönetim kurullarına hediye takdimi ile sona erdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile