Büyük Önder Atatürk'ün, 24 Mart 1923'te Ziyaret Edip Öğretmenleri ''irfan Ordusu'' Diye Nitelediği Kütahya Lisesi, 1890 Yılından Bu Yana Hizmet Veriyor

Hadi Şengül - Sedat Gök - Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün, 24 Mart 1923'te ziyaret ederek öğretmenleri ''irfan ordusu'' diye nitelediği Kütahya Lisesi, 122 yıldır siyaset, bilim, sanat ve ekonomi alanlarında başarılı olmuş kişileri yetiştiriyor.

Kütahya Milli Eğitim Müdürü Coşkun Esen, AA muhabirine, Kütahya'nın, Türkiye'nin tarihi birikimi ve zenginliği bakımından en zengin illerinden biri olduğunu söyledi.

Kütahya Lisesi'nin 1890 yılında eğitim öğretime açıldığını, ülkenin en eski ve tarihi yönü en derin liselerden biri olduğuna dikkati çeken Esen, ''Kütahya Lisemiz, ülkemizde tarihi bir binada eğitim öğretimini sürdüren ender liselerimizdendir'' dedi.

Esen, binasının dış bölümü taştan yapılmış okulun birçok bakımdan öneme sahip olduğuna işaret ederek, 1933 ve 1940'ta geçirdiği yangınlar sonucu iç bölümdeki ahşap özelliğin yitirildiğini ve bu bölümün betonarme olarak dizayn edildiğini bildirdi.

Atatürk'ün, 24 Mart 1923'te bu okulu ziyaret ettiğini hatırlatan Esen, şöyle devam etti:

''Bu okul, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından ziyaret edilmiştir. Atatürk, irfan ordusu ile askeri ordunun özelliklerini anlattığı, irfan ordusunun gayreti olmadan askeri zafer kazanılamayacağını vurguladığı o meşhur hitabını burada gerçekleştirmiştir. Bu hitap, ziyaretin ölümsüzleştirilmesi anlamında Anı Köşesindeki duvara işlenmiştir. Bu köşedeki diğer materyallere bakıldığında asli özelliğini koruyan künye defterleri mevcuttur. Diğer materyaller daha sonra Kütahya Lisesi'nden mezun olmuş, burasıyla herhangi bir şekilde ilişkisi olmuş kişiler tarafından bağışlanmıştır ama tarihi özelliğini hala korumaktadır. Bir anlamda bunları sergileyerek, geçmişle günümüz arasında bağlantı kurmuş olduk.''

-Orgeneral Gündüz, eski bakanlar Yakış ve Ayhan...-

Esen, Kütahya Lisesi'nin, Cumhuriyet yıllarında özellikle ülkenin eğitim öğretimine, siyaset dünyasına, ekonomisine, sanayisine, kültür ve sanat ortamına ilerleyen yıllarda katkı sunacak birçok insanın yetişmesine vesile olduğunu dile getirdi.

Atatürk'ün silah ve sıra arkadaşı, Kurtuluş Savaşı'nın önemli komutanlarından Orgeneral Asım Gündüz ile edebiyat dünyasına katkısı olan Eflatun Cem Güney'in Kütahyalı olduğu ve Kütahya Lisesi'nden yetiştiği bilgisini veren Esen, şunları kaydetti:

''Büyük tarihçimiz İsmail Hakkı Uzunçarşılı, uzun yıllar Kütahya Lisesi'nde öğretmenlik yapmıştır ve Kütahya'nın fahri hemşehrisidir. Geçtiğimiz aylarda kaybettiğimiz ünlü sanayici ve iş adamımız Sabri Ülker, buradan mezundur. Eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış, eski Bayındırlık ve İskan Bakanı Cevat Ayhan, ünlü ressam ve neyzen Ahmet Yakupoğlu da Kütahya Lisesi mezunudur. Bilim, kültür, sanat, iş dünyasına ciddi katkıları olan birçok insanın yetişmesine vesile olmuş, geçmişle gelecek arasında adeta bir köprü olmuş Kütahya Lisemiz gerçekten tarihi bir değerdir.''

Esen, Kütahya'da hizmet veren ve ülke genelinde irfan ordusunun bir neferi olarak çalışan tüm eğitimcilerin Öğretmenler Gününü kutlayarak, sağlıklı, mutlu, uzun bir hizmet dönemi yaşamalarını diledi.

Yayıncı: Mürsel Çetin
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile