Avustralya ARC Mercan Resifi Çalışmaları Mükemmeliyet Merkezinden Terry Hughes liderliğindeki ekip, 2016 Mart-Kasım döneminde Avustralya'nın Queensland eyaleti açıklarındaki Büyük Set Resifi'nin 2 bin 300 kilometre uzunluğundaki kısmının havadan çekilmiş fotoğraflarını inceledi, ayrıca yüzden fazla konumda su altı incelemeleri yaptı.
Ülkenin kuzeydoğu kıyılarındaki 3 bin 863 resifi inceleyen bilim insanları, bu mercan resiflerinin yüzde 29'unun sıcaklık dalgasından etkilendiğini gözlemledi.
Yüksek sıcaklıkta, yaşamak için gerekli enerjiyi aldıkları algleriyle simbiyotik ilişkileri bozulan mercanlardan yüzde 90'ı 2 ila 3 hafta içerisinde ağararak öldü. Algler, aynı zamanda mercanlara renklerini veriyordu.
Belli mercan türlerinin sıcaklığa daha duyarlı olması nedeniyle, 2016'da denizlerde oluşan sıcaklık dalgasında yassı ve geyik boynu mercanlarını daha çok etkiledi.
Resifin sıcaklıktan en fazla etkilenen kuzeydeki 700 kilometre uzunlukta kısmında, mercanların yüzde 50'si 8 ay içerisinde yok oldu.
Queensland’daki James Cook Üniversitesi araştırmacıları, geçen yıl hazırladıkları raporda, Büyük Set Resifi'ndeki mercanların önlem alınmadığı takdirde gelecek 5 yılda kurtarılamaz hale geleceğine dikkati çekmişti. Rapor, resifte yer alan mercanların suların ısınması ve çevre koşullarının değişmesi nedeniyle orijinal renklerini yüzde 93 kaybederek ağardığını ortaya koymuştu. Araştırmacılar, mercanların kurtarılabilmesi için 10 milyar dolara ihtiyaç olduğunu vurgulamıştı.
Avustralya turizm sektörünün en değerli varlıklarından biri sayılan ve yılda yaklaşık 5 milyar dolar gelir getiren Büyük Set Resifi, 70 bin kişiye iş imkanı sağlıyor. Büyük Set Resifi, mercan adaları zincirinden meydana geliyor. Uzaydan görülebilen tek canlı olarak bilinen Büyük Set Resifi, yaklaşık 2 bin endemik balık türünü barındırıyor.
Büyük Set Resifi'nin Üçte Biri 2016'Daki Sıcaklık Dalgasında Öldü
Bilim insanları, 2016 yılında denizlerde etkili olan sıcaklık dalgasında, Büyük Set Resifi'nin yaklaşık yüzde 30 küçüldüğünü keşfetti.