Büyük Sinagog'un Restorasyonunda Sona Yaklaşılıyor

Büyük Sinagog'un Restorasyonunda Sona Yaklaşılıyor

Edirne'de bütün Musevi cemaatine hitap etmek üzere 1900'lü yılların başında inşa edilen Avrupa'nın en büyük sinagoglarından 'Büyük Sinagog'da başlatılan restorasyon çalışmalarında sona gelindi.

Binanın orijinal dokusuna uygun eski fotoğraflardan yararlanılarak restore edilmesinin, Yahudi cemaati tarafından olumlu karşılandığı kaydedildi.

Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren, Vakıflar Haftası dolayısıyla gazetecilerle bir araya gelerek restorasyonu devam eden sinagog hakkında bilgilendirmelerde bulundu. 2010 yılında ihalesi yapılan 'Büyük Sinagog'un, sadece dış duvarlarının mevcut olduğunu ifade eden Güneren, içeriden ve dışarıdan yapılan çalışmalarla restorasyonun devam ettiğini kaydetti.

Yaklaşık 4 ay sonra bitirilmesi beklenen 'Büyük Sinagog'un çok özellikli bir yapı olduğunu söyleyen Vakıflar Bölge Müdürü Güneren, "Yapının içerisinde ciddi kalem işleri var. Burayı doğru yapmak önemli. Buraya fonksiyon verirken, Musevi cemaatinin görüşleri alınmak suretiyle aynı zamanda Edirne için faydalı olacak şekilde bir fonksiyon vermeliyiz" şeklinde konuştu.

"1900’LÜ YILLARIN BAŞINDA MUSEVİ CEMAATİNİN TAMAMI İÇİN YAPILMIŞ"
Edirne’de çok sinagog olduğunu ifade eden Güneren, "Çok sayıda olan sinagogların yerine, bu 'Büyük Sinagog' 1900’lü yılların başında yapılmış. Bütün Musevi cemaatine hitap etmek üzere yapılmış olduğu için bu kadar büyük. Bu sinagogların örnekleri Avrupa’da çok az sayıda, bu sinagog Avrupa’da ikinci ya da üçüncü büyük sinagog diyebiliriz. Bütün Musevi cemaatinin tamamı için yapılan sinagog zamanla yıpranıyor. Cemaat de azalınca yıkılıyor ve çok metruk bir haldeyken, 2010 yılından itibaren Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından kullanılmaya başlanıyor. Yan tarafta müştemilat binası dediğimiz bir bina var. Burası cemaat azaldığı zaman ibadet edilen bir bina olarak kullanılmış. Arka tarafta idari bina dediğimiz bir bina var, orası da hiç tamamlanamamış, bu restorasyon kapsamında biz o kısmı tamamlıyoruz" dedi.

Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Güneren, çalışmaların eski fotoğraflardan yararlanarak yapıldığını kaydetti.

Sinagogun yakın zamana kadar ayakta olduğunu belirten Güneren, "Buranın harabe hale gelmesi son 20 yılda hızlanmıştır. Elimizde kurul onaylı projeler var, bunlara yönelik çalışıyoruz. Bu projeler doğrultusunda, içerideki kalem işi eldeki mevcut resimlere göre yapılıyor. Buraya takılacak avize bile mevcut olan resimlere göre seçilecek. Restorasyon konusunda olumlu tepkiler alıyoruz. Burası Edirne’nin mozaiğine özellik katacak bir yer. Selimiye Camiimiz var, diğer camiler var, hanlar, hamamlar, kervansaraylar var. Bu renklerin yanına ayrı bir renk daha katacağına inanıyorum. Hem yerelde hem uluslararası hem de Yahudi cemaatinden olumlu tepkiler alıyoruz" ifadelerini kullandı

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile