Büyük Taarruz'u Anlatan Belgesel Film Hazırlandı

Afyon Kocatepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Türk ulusuna Büyük Zafer'i getiren Büyük Taarruz'u anlatan ''İşgalden Zafere Doğru Giden Yol'' adlı belgesel hazırladı.

Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema ve Televizyon Bölüm Başkanı Doç. Dr. Nesrin Kula Demir, gazetecilere yaptığı açıklamada, Büyük Taarruz ve Kocatepe'nin, Türk halkının var olma mücadelesi ve Türkiye Cumhuriyeti'nin temeli olduğunu anlatmak, bağımsızlık konusunda verilen mücadeleyle ilgili bilinç oluşturmak amacıyla hazırladıkları proje çerçevesinde, Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından da desteklenen ''İşgalden Zafere Giden Yol'' belgeselini tamamladıklarını bildirdi.

Büyük Taarruz ile başlayıp Büyük Zafer ile noktalanan ulusal bağımsızlık savaşının önemi, nedenleri, sonuçları ve kazanımlarıyla ilgili bir fikir oluşturmayı ve genç kuşaklara bilgi aktarmayı hedeflediklerini ifade eden Doç. Dr. Demir, 2 yıl süren kapsamlı bir çalışma sonrası belgesel filmin hazır hale getirildiğini söyledi.

Demir, belgeselin hazırlanması sırasında, Afyonkarahisar'ın işgali, işgalde yaşananlar, halkın yaptığı direniş faaliyetleri, gösteriler, örgütlenmeler, yaşayan tanıkların gözlemleri, Büyük Taarruz öncesi yapılan hazırlıklar, Mustafa Kemal Paşa'nın Kocatepe'ye çıkışı, Büyük Taarruz'un başlaması ve Afyonkarahisar'ın işgalden kurtarılışı ilgili bilgi, belge, fotoğraf ve video görüntülerinin toplandığını, işgale ve zafere tanıklık edenlerle röportajlar yapıldığını kaydetti.

Afyonkarahisar'ın coğrafi konumundan dolayı Milli Mücadele'nin kilit noktalarından olduğunu dile getiren Doç. Dr. Demir, Zafer Haftası'yla ilgili bilincin oluşturulması amacıyla farklı etkinlikler yapılması gerektiğini de belirterek, ''Bu döneme ilişkin farklı belgesel filmlerin çekilmesi, arşivlerdeki fotoğrafların gün yüzüne çıkarılması, tanıklara ulaşılması, röportaj kayıtlarının alınması, savaşın belli bölümlerinin canlandırılması, ilgi çekici hikayelerin bulunması ve görselleştirilmesi, çizgi film ya da animasyon filmlerinin hazırlanması, Kocatepe'de savaşın panoramasının yapılması, Zafer Yürüyüşü yapılan yola o döneme ait çeşitli materyallerin yerleştirilmesi, Fahrettin Altay'ın süvari birliklerinin canlandırılmasıyla birlikte, Kocatepe tarih turizmi konusunda bir cazibe merkezi haline getirilebilir'' diye konuştu.

Doç. Dr. Demir, Milli Mücadele dönemine ilişkin tarih bilincinin oluşturulması konusunda kurumlara, sivil toplum örgütlerine, yöneticilere ve akademisyenlere önemli görevler düştüğünü de ifade etti.

Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema ve Televizyon Bölüm Başkanı Doç. Dr. Nesrin Kula Demir'in yürüttüğü projede, öğretim elemanları Ümit Demir, Hayati Ulusay, Arda Ölmez, Hakan Yılmaz, Sena Coşkun ve İhsan Koluaçık'ın görev aldığı kaydedildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile