Projenin ikinci gemisi Büyükada'nın teslim töreni, Pendik'teki İstanbul Tersanesi Komutanlığı'nda yapıldı. Törene, Çiçek ve Erdoğan'ın yanı sıra Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da katıldı.
İstiklal Marşı'nın söylenmesiyle başlayan törende, MİLGEM Projesi hakkında bilgi verildi.
Törende konuşan Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Recep Bülent Bostanoğlu, günümüz dünyasında denizlerin ekonomik, siyasi ve askeri alanda önemini her geçen gün daha da hissettirdiğini, insanlığın vazgeçilmez hayat alanını ve ekonomik mücadele zeminini oluşturduğunu söyledi.
Deniz kaynaklı ticaretin son çeyrek yüzyılda dört misli arttığı dünyamızda ithal ve ihraç ürünlerin yüzde 90'ının denizler yoluyla taşındığını kaydeden Bostanoğlu, denizlerin ekonomik değerinin yanı sıra ülkelerin güvenlik algılamalarının da enerji odaklı olarak denizler üzerinden şekillendiğini vurguladı.
Bostanoğlu bu gerçekten hareketle, başta Doğu Akdeniz olmak üzere çevre denizlerdeki deniz yetki alanı paylaşımı, Türkiye'nin denizlerdeki hak ve menfaatlerinin korunması, siyasi sorunlardan kaynaklanan olası krizlerin önlenmesi gerektiğinde müdahale edilmesinde deniz kuvvetlerine barış dönemlerinde çok önemli görevler düştüğünü kaydetti.
Oramiral Bostanoğlu, bu görevleri yerine getirmek maksadıyla Türk Deniz Kuvvetlerinin etki ve ilgi sahasına giren tüm denizlerde uzun süre varlık gösterebilecek, denizden gelebilecek her türlü tehdide karşı koyabilecek, müşterek ve harekat kabiliyeti yüksek, sadece denizlerde değil, ana karası içlerinde de etki edebilen, ihtiyaç duyulan bölgeye süratle güç aktarımı yapabilen, caydırıcı ve çağdaş bir donanmaya sahip olmanın önemine işaret etti.
Deniz kuvvetlerinin güçlenmesi idealinin, ulaşılmak istenen bir hedef ve devlet politikası olarak Cumhuriyet döneminde varlığını sürekli koruduğunu anlatan Bostanoğlu, milli gemi inşa ve onarım sanayisinin tohumlarının cumhuriyetin ilk yıllarında atıldığını söyledi.
Gölcük Akaryakıt Gemisi'nin inşasından sonra askeri gemi inşa faaliyetlerinin yabancı ülkelerle işbirliği yapılarak 1970'lı yıllardan sonra denizaltı, hücumbot ve fırkateyn inşası şeklinde devam ettiğini kaydeden Bostanoğlu şöyle konuştu:
"1990'lı yıllara gelindiğinde askeri tersanelerde ulaşılabilen birikim, milli bir harp gemisinin ülkemizde tasarlanması ve inşa edilmesi konularında bize cesaret vermiştir. Bu özgüven Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ile MİLGEM Proje Ofisi öncülüğünde yerli kurum ve firmaların katkılarıyla tamamen milli olarak tasarlanan MİLGEM korveti dizayn ve inşa çalışmalarına 2004 yılında başlanmıştır. MİLGEM Projesi, yerli imkanlarla küresel ölçekte neler yapılabileceğini gösteren, işçisinden mühendisine tamamen Türk milletinin omuzlarında yükselen, milli olarak geliştirilen, kritik görev sistemlerinin tek bir platformda buluştuğu örnek bir projedir. Yine milli imkanlarla geliştirilen ve Genesis adı verilen gemi entegre savaş idare sistemimiz, proje kapsamında ilk defa milli bir platformda kullanılmış, bu sayede Türkiye savaş yönetim sistemini geliştirme ve entegrasyon sistemine sahip, az sayıda ülke arasına girmiştir. İki yıl önce bugün hizmete giren MİLGEM Projesi'nin ilk gemisi Heybelida, o zamandan bugüne Atlas okyanusu ve çevre denizlerde şanlı bayrağımızı dalgalandırmış, dost ve müttefik bir çok ülkeye liman ziyaretleri icra etmiş, katıldığı harekat ve tatbikatlarda kendisine verilen her türlü göreve başarıyla tamamlamış, böylece Türk milletinin güvenine mazhar olmuştur."
Bostanoğlu, Heybeliada'nın kardeşi olan Büyükada'nın da aynı şekilde yüce Türk milletine başarıyla hizmet edeceğine inandığını ifade ederek, MİLGEM Projesi kapsamındaki Burgazada ve Kınalıada'nın inşasının da İstanbul Tersanesi Komutanlığında gerçekleştirileceğini bildirdi.
Bugün Burgazada için yapılacak ilk kaynak ile MİLGEM Projesi'nin sürekliliğinin perçinlenmiş olacağını belirten Bostanoğlu, MİLGEM Projesi'nde yakaladıkları sinerjiyle Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile birlikte çalışmalarını sürdüreceklerini anlattı.
MİLGEM Projesi'nde sorumluluk alan tüm yüklenicilerin askeri gemi inşa standartlarına uygun sistemler üreterek, uluslararası pazarda rekabet edebilir nitelik kazandığını dile getiren Bostanoğlu, özel sektör tarafından gerçekleştirilen süratli müdahale ve devriye botu, su altı taarruz botu, karakol botu, sahil güvenlik arama kurtarma gemisi, çıkarma gemisi, akaryakıt gemilerinin, özel gemi inşa sektörünün ulaştığı seviyeyi gösterdiğini anlattı.
Askeri ve sivil yerli sanayinin gerek deniz kuvvetleri için gerçekleştirdiği projelerden elde edilen olumlu sonuçlar, gerekse benzer gemilerin yurt dışına ihracı konusunda gösterilen başarıların çok daha iddialı ve büyük projelerin gerçekleştirilmesi için geleceğe güvenle bakmayı sağladığını vurgulayan Bostanoğlu, elde edilen başarılardan güç alınarak, milli savunma sanayinin ileri teknoloji potansiyelini ortaya koyan gemilerden bahsetti.
Harp gemisi inşa edebilen tersaneler ile yan sanayinin güçlendirilmesi ve bu sektörde yetişmiş insan gücünün idamesinin büyük önem arz ettiğini belirten Bostanoğlu, bu prensipler paralelinde deniz kuvvetlerinin halihazırda özel sektör tersanelerinde denizaltılar dizayn ve inşasına devam ettiğini anlattı.
-Çiçek ve Erdoğan gemiyi gezdi
Törende daha sonra TGC Büyükada Komutanı'na hizmete giriş ve kuruluşa alınış belgesi ile komutan flandrası verildi.
Gemi komutanının ant içtiği törende, TCG Büyükada'ya gemi personelinin sevki gerçekleştirildi.
Büyükada'ya komutan flandrasının toka edilmesinin ardından, Burgazada'nın ilk kaynağı yapıldı.
Törende daha sonra Cumhurbaşkanı Vekili ve TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a tören anı objeleri takdim edildi.
Çiçek ve Erdoğan ile diğer katılımcılar törenin sonunda TCG Büyükada'yı gezdi.
Büyükada Gemisinin Teslim Töreni
Cumhurbaşkanı Vekili ve TBMM Başkanı Çiçek ile Başbakan Erdoğan, İstanbul Tersanesi Komutanlığı bünyesinde teşkil edilen MİLGEM Proje Ofisi tarafından dizayn ve entegrasyonu tamamen, milli imkanlarla yapılan TCG Büyükada gemisinin teslim törenine katıldı.