Büyükada Rum Yetimhanesi'nin Gelecegi Çalistayda Ele Alindi

Yetimhanenin restorasyon çalismalari kapsaminda Fener Rum Patrikhanesi'nde Türkiye'den ve yurt disindan uzmanlarin katilimiyla düzenlenen çalistay sonucunda bazi tavsiye kararlari alindi.

Büyükada Rum Yetimhanesi'nin restorasyon çalismalari kapsaminda Fener Rum Patrikhanesi'nde, Patrik Bartholomeos baskanliginda Türkiye'den ve yurt disindan uzmanlarin katilimiyla çalistay düzenlendi.

Fener Rum Patrikhanesi'nden yapilan açiklamaya göre, çalistaya katilmak üzere yurt disindan gelen uzmanlar önce yetimhane binasini ziyaret edip, yapinin son durumu hakkinda proje ekibinden bilgi alarak incelemelerde bulundu.

Patrik Bartholomeos, çalistayda, programa katilan mimar, mühendis, koruma uzmani, sehir plancisi, sanat tarihçisi, topograf, yatirimci ve is adamlarini karsilayarak, yetimhanenin kurtarilmasi için gösterilen çabalar hakkinda bilgi verdi.

Restorasyon projesi koordinatörü Laki Vingas, teknik koordinatör Apostol Poridis, proje danismani Prof. Dr. Oguz Ceylan ve IBB BIMTAS ekibi, binanin tarihi ve mimari özellikleri, proje ekibinin girisimleri, yapilan teknik çalismalar ve kurtarma çalismalarinin hizlandirilmasina yönelik sonraki adimlar hakkinda katilimcilari bilgilendirdi.

Uluslararasi, çok paydasli projelerin yönetimi konusunda Doç. Dr. Emrah Acar, alinmasi gereken acil teknik önlemler konusunda ise Insaat Mühendisi Koray Aydin sunum yapti.

Sunumlara ilave olarak her biri kendi alaninda önemli çalismalar yürüten bilim adamlari ve mimarlar da yaptiklari arastirmalar ve gözlemleri dogrultusunda ahsap yapi kompleksinin kurtarilmasi için uygulanmasi gereken çalisma ve teknikler konusunda önerilerini sundu ve katilimcilar arasinda kapsamli bir fikir alisverisi gerçeklestirildi.

Toplanti sonucunda tavsiye olarak; binayi ayakta tutmak için acil eylem planina geçilmesi, binanin mimari ve tarihi ögelerini yok etmeden dönüstürmenin yollarinin aranmasi, mirasinin korunmasi, çok islevli ve ekonomik olarak kismen bagimsiz bir fonksiyon kazandirmak için bir is plani yapilmasi ve yönetim modeli seçilmesi, acil önlemlerin alinabilmesi için orta ölçekli finansman aranmasi ve projeyi tesvik edecek yan faaliyetleri destekleme kararlari çikti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile