Büyükbas Hayvanlar Kenelere Karsi Ilaçlaniyor

Büyükbas Hayvanlar Kenelere Karsi Ilaçlaniyor

Erzincan Tarim ve Orman Il Müdürlügüne bagli Hayvan Sagligi, Yetistiriciligi ve Su Ürünleri Sube Müdürlügü ekipleri ahirlarda büyükbas hayvanlarda kenelere karsi ilaçlama çalismalarini sürdürüyor.

Erzincan Il ve Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügü ekipleri Kirim Kongo Kanamali Atesi (KKKA) hastaligina sebep olan kenelerle mücadele çerçevesinde il ve ilçelerde büyükbas hayvanlari ilaçlama çalismalarini sürdürüyor. Kenelerden insanlara bulasan KKKA hastaligina karsi devam eden ilaçlama çalismalari ile hayvanlar üzerinde bulunan keneler etkisiz hale getirilerek hastaligi insanlara bulastirmasinin önlenmesi isteniyor. KKKA hastaliginin, keneler tarafindan tasinan bir virüsle olusan ates, halsizlik, istahsizlik, kas agrisi, bas agrisi, bulanti, kusma, ishal ve agir vakalarda kanama gibi semptomlar ile seyrederek ölümlere neden olabilen zoonotik (hayvanlardan insanlara bulasan) karakterli bir enfeksiyon hastaligi olmasi nedeniyle bölgede büyük öneme sahip. Türkiye’de 2002 yilindan itibaren görülmeye baslayan ve önemli bir halk sagligi sorunu haline gelen Kirim Kongo Kanamali Atesi hastaligina neden olan kenelere karsi il genelinde tüm büyükbas hayvanlarin tamamina yakini ilaçlandi. Erzincan Il Tarim ve Orman Müdürlügü’nde görevli veteriner hekimler, teknikerler ve teknisyenler tarafindan uygulanan ilaçlama vatandasi memnun ederken geri kalan hayvanlarin ilaçlanma çalismalarinin ise Kurban Bayrami öncesinde bitmesi hedefleniyor.

Erzincan Il Tarim ve Orman Müdürlügü Hayvan Sagligi Yetistiriciligi ve Su Ürünleri Sube Müdürü Veteriner Hekim Yunus Koç ilaçlama çalismalarinda sona gelindigini belirterek, “Bahar aylarinin gelmesiyle birlikte, yetistiricilerimiz hayvanlarini otlaga çikarmaya basladi.

Otlaga çikan hayvanlarda kene yapismasi görülmekte. Bu kenelere karsi ilaçlamak için Tarim ve Orman Il Müdürlügü olarak ilimizde ki büyükbas hayvanlarin tamamina yakinina ilaçlama çalismasi yapmis bulunmaktayiz. Kalan kismini ise Kurban Bayrami öncesi tamamlamayi planlamaktayiz. Ayrica, yetistiricilerimize kenelere karsi bilgilendirme çalismasi yaparak kisisel tedbirlerin alinmasi konusunda uyarilarda bulunmaktayiz” dedi.

Akyazi Mahallesinde hayvan yetistiriciligi ile ugrasan Ahmet Kiliç, her sene Tarim ve Orman Bakanligindan gelen ilaçlari kullandiklarini söyleyerek ekiplere tesekkür etti.

Bir baska büyükbas hayvan yetistiricisi Sahin Kiliç ise, “Yaz mevsiminin yaklasmasindan dolayi özellikle meralara hayvanlarimizi çikariyoruz. Meralarda da kene oldukça fazla bulunmaktadir. Özellikle Tarim ve Orman Il Müdürlügü ekiplerinin getirdikleri kene ilaçlarini kullanarak bunlara önlem almaya çalisiyoruz. Özellikle hayvanlarin meme kisimlarinda çok oluyor. Bizler de kendimiz kenelerden korunmak için çizme giyiniyoruz, açik renk elbise giyiniyoruz” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile