Büyükbaş Hayvanlarda 'afrika Hastalığı'Görüldü

Büyükbaş Hayvanlarda 'afrika Hastalığı'Görüldü

Gaziantep’in İslahiye ilçesine bağlı köylerdeki bazı büyükbaş hayvanlarda ‘Afrika Hastalığı’ olarak bilinen ‘Nodüler Ekzantemi’ hastalığına rastlandı.


Sokucu sineklerden bulaşan ‘Afrika Hastalığı’ Gaziantep’in İslahiye ilçesinde baş gösterdi. Ölümcül olan Afrika Hastalığı, deri üzerinde şişliklerle görülüyor. Aynı şişlikler iç organlarda da oluşuyor. Sütün birdenbire azalması, şiddetli düşkünlük hali, gebelerde yavru atma, hızla zayıflama, topallık da hastalığın diğer belirtileri arasında yer alıyor.

Konuya ilişkin açıklamada bulunan Veteriner Hekim Yusuf Yıldız Gül, Afrika Hastalığı’nın insanlara bulaşma riskinin olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Hastalık ilk olarak 1929 yılında Afrika’nın güney ülkelerinde çıkan Lumpy Skin Disease daha sonra Mısır ve İsrail'de ve Suriye’de oradan da ülkemizde bu bölgede salgınlar yapmıştır.

Doğrudan temas bulaşma yoludur. Ağız ve burundan gelen akıntılarla veya süt ile temas bulaşma kaynağı olabilirse de hastalığın sokucu, kan emici sineklerle bulaşması başlıca yayılma yoludur.

Çiçek benzeri hayvanların dış derisinde kabarma ve yumurta büyüklüğünde şişlikler meydana gelirken karaciğer, mide, barsak hatta dalağa yayılıp hayvanın ölümle sonuçlandıracak bir hastalıktır. Burada daha önemlisi hayvandan insana geçebilen zoonoz dediğimiz insana bulaşan bir hastalıktır.”
Afrika Hastalığı’nın tehlikesine işaret eden Gül, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Bu hastalık gerçekten çok tehlikeli bir hastalık. Çoğu insan bunun bilincinde değil. Şuanda yazdan kalma günler yaşıyoruz. Böcek ve zararlılar sıcak ortamları sevdiğinden sinekler emdiği kanı bir diğerine bulaştırabiliyor. İslahiye’nin köylerinde hastalık çok hızlı bir şekilde yayılıyor. Günlük olarak hastalıkla ilgili şikayetlerin artığını duyuyorum. Bu hastalıkta ölüm oranı çok yüksek. İlçede birkaç hayvanın öldüğünü duyduk ve biliyoruz.

İslahiye ilçemizin 13 ile 14 bin arasında büyükbaş hayvanı var. Bu hastalığın yayılma oranı yüzde 80’lere ulaşıyor. 13 hayvanın ne kadarı bu hastalığa düşer bilemiyorum. Yayılma oranı çok yüksek. Bu hastalığın öne geçebilmek için aşılma yönetimi var. Fakat bu hastalığın aşısı Türkiye’de yok. Çünkü bu hastalık Türkiye’de yok.”
Alınabilecek önlemlere de açıklık getiren Veteriner Hekim Yusuf Yıldız Gül, şu önerilerde bulundu:
“Bu hayvanla temastan sonra eller temiz bir şekilde yıkanmalı. Hasta olan hayvanlar kesinlikle kesilip etinin tüketilmemesi gerekli. En kısa sürede ilçe ve köylerinin böcek ve zararlılarla mücadele kapsamında ilaçlanması gereklidir.”
Hastalık virüsünün 2 ile 4 hafta arasında kendini gösterdiğini belirten Veteriner Hekim Gül, “Bu hastalık mikrobu aldığında hemen ortaya çıkmaz. 2 hafta veya 4 haftada ortaya çıkar. Belirtiler ancak kan tahlili ile ortaya çıkar. Ancak ilçemizde bu mümkün değil. İle gitmesi gerekli. Asıl risk mikrobu almış, kanında mikrop olan bir hayvanın etinin ve süttün tüketimi olabilir. Bir yerden bir yere nakil olabilir. Bunlar çok tehlikeli ve buna dikkat edilmedir” uyarısında bulundu.

Afrika Hastalığı’nın mağdurlarından Ramazan Macir, “Eşim asgari ücretle çalışıyor. Çoluk çocuk çoğumuzun boğazından kısarak aldığımız ineğimizin Afrika Hastalığı’na yakalanması bizi çok etkiledi. Ben böbrek hastasıyım, çalışıyorum. Bizim geçim kaynağımız olan bu inek 5 gündür hasta ve günlük 15 kilo süt alıyorum. Ancak şimdi sağdığım sütü döküyorum. Sütü dökmeyip satmak vicdansızlıktır. Hangi vatandaşa içirip de günah sahibi olacaksın. Yaklaşık günlük 30 TL kaybım oluyor.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile