Büyükçekmece Gölü’nde İslah Çalışmaları Sürüyor

Büyükçekmece Gölü’nde İslah Çalışmaları Sürüyor

Büyükçekmece Belediyesi tarafından Büyükçekmece Gölü’nde yapılan ıslah çalışmaları sürüyor.

Özel bir sistemle dipte temizlenen balçık ve atıklar göldeki kötü kokuları kısmen giderdi.
Büyükçekmece Belediyesi'nce Büyükçekmece Gölü'nün baraj ve deniz arasında kalan bölgede yürütülen ıslah çalışmaları henüz tamamlanmadan meyvelerini vermeye başladı.

Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün'ün talimatıyla başlatılan ve çok kapsamlı bir çevre projesi olarak kabul edilen ıslah çalışmaları çerçevesinde gölün dibindeki balçığın önemli bir bölümü temizlendi.

GÖZLE GÖRÜLÜR BİR DEĞİŞİM YAŞANIYOR
Geçmişte Büyükçekmece ilçe merkezinin foseptiğinin de aktığı bu bölge, Büyükçekmece Gölü'ne baraj yapılmasının ardından hızla kirlenmeye başladı.

Barajın göl ve deniz arasındaki gelgiti kesmesiyle birlikte gölde baş gösteren kirlilik son zamanlarda çevreye kötü kokuların yayılmasına neden oldu. Kirlenmeyle birlikte balçık seviyesi de yıllar içinde sürekli yükseldi. Bu durumdan en çok etkilenenler ise balıkçılar oldu. Bir yandan bölgedeki balık türleri yol olurken, diğer taraftan düşen su seviyesi balıkçı teknelerinde maddi hasarlara yol açmaya başladı.

Geçtiğimiz aylarda başlatılan ıslah çalışmaları kapsamında dipteki balçık ve atıklar özel bir sistemle temizleniyor. Islah çalışması henüz sona ermese de, yapılan çalışmalar daha şimdiden meyvelerini vermeye başladı.

Çevreye yayılan kötü koku büyük oranda azalırken, suyun rengindeki değişiklikte gözle görülür şekilde belli olmaya başladı.

Balçığın tahliye edilmesiyle birlikte su seviyesinin yeniden yükselmesi en çok balıkçıların yüzünü güldürdü. Göldeki temizlik çalışmaları aynı zamanda da göçmen kuşlar açısından da büyük önem arz ediyor.

"KAPSAMLI BİR ÇEVRE PROJESİ"
Gölün, Mimar Sinan Köprüsü’nün deniz tarafında kalan kısmının temizlendiği açıklayan Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, temizlenmeyecek olan diğer kısımda foseptik toplanmadığını ve o bölgenin göçmen kuşların üreme bölgesi olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: "Bu proje aslında çok kapsamlı bir çevre projesidir. Hem doğanın korunması, hem de gölde yaşayan canlıların yaşam kalitesini arttırmak adına önemlidir. Temizlenen göl yeniden hayat bulacak. Ayrıca göl ve çevresini hayata geçirilecek projelerle kültür ve turizm açısından da cazibe merkezi haline getireceğiz. Çalışmalarımızı tamamladıktan sonra, Mimar Sinan'ın önemli eserleri olan tarihi Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü ve Kervansaray'ı içinde barındıran Kültürpark'ın cazibesi daha da artacak."
Büyükçekmece’de yaşayan bir vatandaş ve balıkçı olarak yapılan çalışmadan memnuniyetini dile getiren bir balıkçı, “Buranın suyu çok sıvı olduğu için yıllardan beri lodos ve poyrazla beraber gelen alüvyonlar, toprak, çamur burada yaklaşık 20-30 santimetre civarında su bıraktı. Dolayısıyla balık buraya girmez oldu. Yaz aylarında müthiş kötü bir koku vardı. O kokudan bir kere kurtulacağız” diye konuştu.

Bir başka balıkçı ise, “Çok memnunuz, balıklar çoğalacak. Yosun olayı tamamen kalktı” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile