Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Kıvılcım Kılıç, Türk Maarif Vakfının Kosova’da açtığı ilk okul olan, Liplan şehrindeki Kosova Uluslararası Maarif Okulunu ziyaret etti.
Kılıç, okulu ziyaretinde yaptığı konuşmada, Türk Maarif Vakfının eğitim alanındaki çalışmalarının önemine değinerek, “(Vakfın) Balkanlardaki faaliyetlerine Kosova'da başlıyor olması bizi ayrıca çok memnun ediyor. Türkiye Maarif Vakfının hedefleri yüksek. Yeni nesli, geleceğimizi oluşturacak çocuklarımızı iyi ve kaliteli bir eğitimle yetiştirerek o gelecek dediğimiz döneme başarılı bir şekilde hazırlamak.' ifadelerini kullandı.
Kosova'da bu okulların açılmasının kendileri açısından özellikle önemli olduğunu vurgulayan Kılıç, 'Çünkü Kosova bizim için dost ülke, kardeş ülke. Bunun altını her zaman çiziyoruz.” diye konuştu.
Kılıç, Kosova’daki devlet okullarının iyi düzeyde olduğunu, ancak eğitimde rekabet ortamının oluşabilmesi için özel okullara da ihtiyaç duyulduğunu ifade ederken, Türk Maarif Vakfı okullarının bu ihtiyacı karşılayacağını söyledi.
Büyükelçi Kılıç Türkiye’nin darbe girişimi nedeniyle zor günler geçirmesine neden olan FETÖ terör örgütünün kalıntılarının hala Kosova’da bulunduğunu dikkat çekerek, ailelerin çocuklarını hangi okullara kaydettikleri konusunda dikkatli olmaları gerektiğini belirtti. Kılıç, Kosova’daki FETÖ terör örgütü okullarının verdiği diplomaların Türkiye’de tanınmadığını hatırlattı.
Kosovalı gençlerin güvenli kurumlarda kaliteli bir eğitim almaları gerektiğini ifade eden Kılıç, “Eğitim alanı çok önemli bir alan. Çünkü bu örgütün yuvalandığı ve yapılandığı en önemli sektörlerden birisi ve maalesef Kosova’da da biz bunu görüyoruz ve yaşıyoruz. Şu ana kadar Kosova makamlarıyla tabii ki bu konuda temaslarımız oldu ve alınması gereken önlemler konusunda belli bir noktaya da vardık. Ülkede daha yeni bir seçim yapıldı. Seçimlerin ardından hükümetin bir an evvel oluşmasını bekliyoruz. Beklentilerimizin ve işbirliğimizin bundan sonraki süreçte ne yönde şekilleneceğini izleyeceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye Maarif Vakfı Kosova Direktörü Mesut Özbaysar da kurulan okulun amacının Kosovalı toplumun etik değerlerini koruyarak öğrencilere iyi bir eğitim ortamı sunmak olduğunu belirtti. Özbaysar, “Bütün teknolojik imkanları kullanarak hem değerlerine bağlı, hem ahlaka ve etik değerlere saygılı çocuklar yetiştirmek istiyoruz. Onların aynı zamanda uluslararası ortamda rekabete girebilecek bireyler olarak yetişmelerini istiyoruz. Kosova’nın geleceğini inşaa edecek nesiller yetiştirmeyi hedefliyoruz.” diye konuştu.
Kosova Uluslararası Maarif Okulu Müdürü Azemine Kukaj ise Maarif Vakfının bu okulu seçmesinden duydukları mutluluğu ifade ederek, bu okulun hem Kosova için hem de bölge için örnek bir okul olacağını dile getirdi.
Priştine'deki Sultan Murat Amerikan Akademisi olarak bilinen International American Academy of Kosovo 25 Nisan'da imzalanan protokolle Türkiye Maarif Vakfına devredilmişti. 70 öğrencisi bulunan okul, anaokulu, kreş, ilk, orta ve lise seviyelerinde eğitim yapıyor. 350 öğrenci kapasiteli okulun gelecek yıllarda yeni projeler ile büyümesi amaçlanıyor. Modern fiziksel alt yapıyı barındıran okul, öğrencilere için yatılı olarak kaliteli bir eğitim görme olanağı sağlıyor.
Büyükelçi Kılıç, Türk Maarif Vakfının Kosova'da Açtığı Okulu Ziyaret Etti
Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Kılıç, Türk Maarif Vakfının Liplan şehrinde açtığı Kosova Uluslararası Maarif Okulunu ziyaret etti.