Büyükkiliç Açiklamasi 'Çevremiz, Çehremiz Ve Önemli Degerimiz'

Büyükkiliç Açiklamasi 'Çevremiz, Çehremiz Ve Önemli Degerimiz'

Kayseri Büyüksehir Belediye Baskani Dr. Memduh Büyükkiliç, 5 Haziran Dünya Çevre Koruma Günü dolayisiyla yaptigi açiklamada, “Çevremiz, çehremiz ve önemli degerimiz” diyerek, Büyüksehir Belediyesi’nin çevre konusundaki duyarliligina ve projelerine degindi.

Çevre konusunda enerji konusunun önemine isaret eden Büyüksehir Belediye Baskani Dr. Memduh Büyükkiliç enerjide en önemli olgunun; ‘enerjinin temiz olarak üretilmesi’ konusu oldugunu vurgulayarak uygulamalarindan söz etti. Büyükkiliç, 5 Haziran Dünya Çevre Koruma Günü’nü kutlayarak sunlari kaydetti:

“5 Haziran Dünya Çevre Koruma Günü’nü kutluyor, çevremizi temiz ve yasanilir tutalim temennisinde bulunuyorum. Çevre konusunda en önemli konu enerji, enerji konusunda da en önemli olgu temiz olarak enerji üretimidir. Bunlar da malumunuz fosil yakitlardan ziyade yenilenebilir enerji olarak da nitelendirilen rüzgâr, günes ve hidrolik yani su enerjisidir. Bizler de bunun önemini bilerek bazi kuruluslarimizda bunlara yöneldik. En ucuz enerji, tasarruf edilen enerjidir. Bu çerçevede elektrik dagitim sektöründe topraklama iletkeni olarak bakir yerine galvanizin kullanimina yönelik Ar-Ge projesi ile ülkemize yaklasik 1 milyar Türk Lirasi katki saglamis bulunmaktayiz. Yapilan tasarruf sadece maddi yönden olmayip, enerji üretimi için kullanilan fosil kaynaklarin tüketiminin azalmasina ve dünyanin isinmasina neden olan sera gazlari ve karbondioksit miktarinin azalmasina katki saglayarak, çevrenin korunmasini da saglayacagiz.”

Yakin zamanda sehrin hava kalitesine yönelik Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi ile ortaklasa yürüttükleri ‘Tesisat Sizden, Kombi Bizden’ uygulamasina da deginen Büyükkiliç, “Kayseri Büyüksehir Belediyemiz ve Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi’miz ile kentte hava kalitesinin arttirilmasi yolunda önemli bir adim attik. Kayseri Büyüksehir Belediyesi’nin yürüttügü, Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi’nin hibe destegi verdigi Kayseri Ili Hava Kirliligi Iyilestirme Projesi, 1’inci etap olarak sadece Eskisehir Baglari Bölgesi Dogalgaz Dönüsümü Çalismasi çerçevesinde gerçeklestirilmeye baslanirken, söz konusu uygulama ile hava kalitesini direkt etkileyen kömür kullanan konutlarin dogalgaz kullanimina tesvik edilmesini hedefledik” diye konustu.

Çevre konusunda en önemli konulardan birisinin de akilli sehircilik oldugunu söyleyen Baskan Büyükkiliç, Kayseri’de akilli sehircilik konusunda önemli projelere imza attiklarini ve akilli sehir uygulamalari sayesinde de tasarrufa geçerek, diger taraftan çevrenin temiz tutulmasina araci olduklarini ifade etti.

Büyükkiliç, sözlerine söyle devam etti;

"Akilli Sehir uygulamalari sehrin birçok noktasinda otomasyonu saglayarak hizmetlerin hizli, etkin ve kararli bir sekilde yürütülmesine imkan taniyor. Kayseri’de yesil alanlarda otomasyon sekilde gece sulama yapilmakta, bu sayede günesli saatlerde suyun buharlasmadan kaynaklanan su kayiplari önlenmekte ve yesil verimi de arttirilmakta. Diger taraftan bir baska akilli sehir uygulamamiz olan ‘Akilli Kavsak’ uygulamasi sayesinde ise kavsaklara yerlestirilen sensörler ile otomatik sayimlar yapilarak araçlarin daha fazla oldugu yola verilecek geçis üstünlügü otomatik olarak belirleniyor. Böylece araç sayisinin fazla oldugu geçislerde gereksiz beklemelerin önüne geçilmis, trafik yogunlugu azaltilarak araçlarin yakit tasarrufuna katkida bulunulmus, sehirdeki araçlarin sera gazi emisyonu orani en aza indirilmis oluyor. Ayrica Akilli Sehir uygulamalarindan olan ‘Akilli Aydinlatma’ sistemi çerçevesinde sehrin birçok yerinde akilli aydinlatma ile LED lamba kullanilarak yüzde 50’lere varan tasarruf saglaniyor.”

Erciyes Üniversitesi Teknopark ile Büyüksehir Belediyesi’nin ortaklasa olarak üretimini gerçeklestirdigi, çevreye ve insana zararsiz organik gübreyi parklarda kullandiklarina isaret eden Büyükkiliç, “Parklarimizda organik ve çevreci gübrelerimizi insan saglimiz ve çevremiz için uygulamaya aldik. Erciyes Üniversitesi Teknopark ile Büyüksehir Belediyemizin is birligindeki projemiz ile çevre ve insan sagligi korunurken, çevredeki bitki varligimiz da gözetilmis olacak” seklinde konustu.

“Kayseri Büyüksehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Baskanligi birimimiz ile birlikte hafriyatlarin depolanmasi ve bertaraf edilmesi konusunda bir uygulama baslatarak ‘Hafriyat Yönetim Sistemi’ olusturduk” diyen Büyükkiliç, sürdürdügü konusmasinda sunlara degindi;

"Bu çerçevede teknolojinin tüm imkânlari kullanilarak gelistirilen ve uygulamaya konulan hafriyat yönetim sistemi ile etkin bir hafriyat idaresi gerçeklestirmeyi basardik. Açilan ve isletmeye alinan döküm sahalarinda toplanan hafriyatlar depolanmak ve bertaraf edilmek üzere isleme alinirken, Akin, Gömeç, Mimarsinan, Beylik ve Sarikürklü bölgelerinde olmak üzere toplam bes depolama sahasi Büyüksehir Belediyemiz tarafindan tahsis edildi ve himaye çiti ile koruma altina alindi.”

Çevreye duyarlilik konusunda proje ve faaliyetlerimizin yaninda çevre ile ilgili çalistay ve egitim programlarinda da bulunduklarini paylasan Büyükkiliç, “Bu istikamette Iklim Degisikligi ve Sifir Atik Dairesi Baskanligi’miz tarafindan düzenlenen Iklim Degisikligi Eylem Plani (IDEP) Paydas Çalistayi Programi’nda bulunduk, egitim çalistaylari da düzenledik” ifadelerinde bulundu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile