Büyüksehir, Balikesir'in Tarihî Kimligini Ortaya Çikariyor

Büyüksehir, Balikesir'in Tarihî Kimligini Ortaya Çikariyor

Balikesir Büyüksehir Belediyesi, il genelinde tarihî yapilari restore ederek gelecege kazandiriyor. Sehir merkezi ve ilçelerde tarihî kimligi ortaya çikaran Büyüksehir, 2019 Nisan ayindan bu yana 49 yapinin restorasyon veya tadilat islerini tamamladi, 44 yapida da çalismalarini sürdürüyor. Ayrica, tescilli 14 çesmede de restorasyon çalismalari kisa zamanda baslatilacak.

Tarihi yapilara gösterdigi hassasiyet, sehrin tarihî ve kültürel kimligini ortaya çikarmak amaciyla gerçeklestirdigi çalismalarla Metin Sözen Büyük Ödülü’nü alan Balikesir Büyüksehir Belediyesi, ilin bütününde uyguladigi restorasyon projeleriyle tarihi yapilari yeniden hayata döndürüyor. 2019 yili Nisan ayindan bu yana; 49 yapinin restorasyon veya tadilat islerini tamamlayan Büyüksehir, 44 yapida da çalismalarini sürdürüyor. Ayrica, tescilli 14 çesmede de restorasyon çalismalari kisa zamanda baslatilacak. Yaptigi çalismalarla; bir yandan atil durumda bekleyen yapilari turizme kazandiran Büyüksehir, diger yandan da yapilarin bulundugu bölgelerin fiziksel ve kültürel özelliklerinin tanitilmasina katki sagliyor.

Tarihi yapilar kent kimligine kazandiriliyor

Sehrin bütününde devam eden ya da tamamlanan; restorasyon, restitüsyon, rölöve çalismalari hakkinda bilgi veren Imar ve Sehircilik Dairesi Baskanligi Tarihî Kültürel Miras Sube Müdürü Koray Karabulut “Geçmisten günümüze gelen tarihin yasatilmasi için onun belgesi niteliginde olan eserlerin onarimi ve korunmasi gerektigine olan inancimizla sehrimizin tamaminda restorasyon çalismalarini yürütüyoruz. Marmara Ilçesinde bulunan eski Hükümet Konagi’nin restorasyonunu yakin zamanda sonlandirip, yapinin müze olarak islevlendirilmesine dair proje çalismalarimizi da tamamladik. Havran Ilçesindeki Terzizade Konagi’nda da çalismalari tamamlayarak halkin kullanimina açtik. Edremit Güre’de eski bir okul binasinin restorasyonu tamamlamak üzereyiz. Altieylül ve Karesi ilçelerinde yer alan Ekinel Evi, Saat Kulesi ve Sadirvan’da da çalismalari tamamlayarak bu yapilari sehir kimligine kazandirdik” dedi.

Bütüncül kentsel tasarim

Edremit’te, Gazi Ilyas Sokak Sagliklastirma çalismalarini tamamlayan Büyüksehir Belediyesi, Karesi’de bulunan Kazim Özalp Sokak Sagliklastirma projesini de hizli bir sekilde sürdürüyor. Proje kapsaminda Kazim Özalp Sokak’ta bulunan 8 adet yapinin restorasyonunu yapan Büyüksehir, bu yapilari islevlendirecek ve güncel bir sekilde kullanilabilir hale getirecek. Zagnos Pasa Meydani’ni kapsayan ve Çamlik’a kadar uzanan Dumlupinar Mahallesi’nde kentsel tasarim çalismalarina da devam eden Büyüksehir Belediyesi, yapmis oldugu çalismalar sayesinde 480 civarinda belediyenin üye oldugu Tarihi Kentler Birligi’nin büyük ödülü olan Metin Sözen Büyük Ödülü, Balikesir’e kazandirildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile