Büyükşehir Belediye Meclis Toplantısı

Büyükşehir Belediye Meclis Toplantısı

Samsun Büyükşehir Belediyesi Meclis toplantısı Başkan Vekili Turan Çakır başkanlında gerçekleştirildi.

2012 yılı Nisan ayı 7. bileşimin 3. oturumu Büyükşehir Belediye Sarayı Meclis Toplantı Salonu’nda yapıldı. Gana’nın Akra şehri ile Samsun arasında kardeş şehir ilişkisi kurulmasını gündeme taşıyan Büyükşehir Belediyesi 1. Başkan Vekili Turan Çakır, “Özellikle Gana’nın Batı Afrika’nın en önemli ülkeleri arasında yer aldığı söz önüne alındığında, Samsunlu iş adamlarımız ile Ganalı iş adamlarının bir araya getirilmesi, ekonomik, sosyal, turistik açıdan işbirliği yapılabileceği gerçeği ortaya çıkmaktadır” dedi.

Daha sonra gündeme alınan Akra şehri ile Samsun oyçokluğu ile kardeş şehir ilan edildi. SOKAK İSİMLERİ DEĞİŞTİ Samsun Büyükşehir Belediyesi Emlak ve İstimlak Daire Başkanlığı’nın meclise havale ettiği Samsun’daki bazı sokakların isim değişikliği ve isim konulmaları kabul edilirken, Canik ilçesi Gaziosmanpaşa Mahallesi’ndeki bir sokağın isminin numarataj yönetmeliğine uyarınca 416. sokak olarak, İlkadım ilçesi Kadifekale Mahallesi’ndeki bir sokağın 1779. sokak olarak karara bağlandı ve İlkadım İlçesi Reşadiye Mahallesi’nde bulunan 59. Sokağa ‘Şehit Maksut Küçük’ ismi verildi.

TEKİN’DEN ELEŞTİRİ Altyapı Koordinasyon Merkezi (AYKOME) zemin tahrip bedelinin birim fiyatı görüşüldüğü toplantıda söz alan Tekkeköy Belediye Başkanı Hayati Tekin, “Biz özel şirketlerin destekçisi pozisyonundan ele aldığımız zaman olayı, biz bunlara izin vermek zorundayız. Ne olursa olsun bu SAMGAZ, Superonline ve elektrik yer altında geçecek, bunu durduramayız. 1990 yılında Büyükşehir Belediyesi’ne girdim. Bizim yolların başına gelen hiç kimsenin başına gelmiyor. Her sene bir kazma vuruluyor. Bence Büyükşehir Belediyesi radikal kararlar alması lazım. Fiyatları 3’te 1 alacağına 3’te 3 arttırsın. Örneğin bu firmalardan da tesisat alt yapılarını yapacağı paralarla yapılsın. Paralarımız boşa gitmesin. Bizim Almanya ve Rusya’dan neyimiz eksik. Tekkeköy olarak biz gocunmuyoruz. Çünkü doğalgaz yolumuz yok. Biz Tekkeköy Belediyesi olarak bu halimize rağmen yol çalışmaları içersindeyiz. Ama biz SASKİ ile baş edemiyoruz. SASKİ bana ne para versin ne de başka bir şey versin. Ben hiçbir şey istemiyorum. Tekkeköy ilçesinde açtığı çukuru bana haber versin, ben onu onarayım. Biz yama yapma işinde boğuluyoruz. Kamera şakası gibi çukurlar var benim bölgemde, bir senedir duruyor. Superonline geçen sene Tekkeköy ilçesini perişan etti. Bana kalsa Superonline girmesin kardeşim bu bölgeye. Hatta vatandaşların yerlerinden geçmesine bile göz yumduk. Ama sonunda da pişman olduk. Yollarımız bozuldu kış ve yaz geçti bakan olmadı. Superonline bize kapatmadıkları çukurlar için, ‘Büyükşehir Belediye’nin de buralardan bir hat geçirme düşüncesi var’ diye bir savunma yaptı. Superonline ile bizim Tekkeköy Belediyesi olarak büyük sıkıntımız var. Ama her türlü serzenişe rağmen hizmetlere de ihtiyacımız var. Susamış toprak gibi bekliyoruz” dedi.

AYKOME FİYATLARI
Daha sona yapılan konuşmaların ardından zemin tahrip bedellerinin hesaplanmasında AYKOME 2009 yılı birim fiyatlarının ÜFE+TEFE artış katsayısının ortalaması alınarak uygulamaya devam edileceği ve 2009 AYKOME birim fiyatları ise metrekare başı yaya geçitleri çizilmesi 30 TL, adet başı sinyalizasyon direği 500 TL, bilgilendirme levhası 250 TL normal çalışma levhası 100 TL, trafik çalışma levhası 100 TL, trafik çalışma dubası 50 TL, trafik işaret, uyarı ve yön tabelası 200 TL ve metre başı sinyalizasyon kablosu ve işçiliği 100 TL olarak kabul edildi.

BÜYÜK CAMİ ÖNÜNE PARKOMAT UYGULAMASI
Atatürk Bulvarı Büyük Cami önünde park etme ücretinin bir saate kadar 5 TL, 2 saate kadar 10 TL ve 3 saate kadar 15 TL alınmasına, cenaze zamanlarında ücret alınmamasının görüşüldüğü mecliste söz alan meclis üyesi Emin Kazım Şen, “Komik olmamak lazım. Normal bir vatandaş Büyük Cami önünde Parkomat tabelasına kafasını kaldırıp baktığında fiyatları gördüğü zaman bence küçük bir şok yaşar. ‘Dalga mı geçiyorsunuz?’ derler. Buradaki amaç Atatürk Bulvarı üzerindeki Büyük Cami önüne park yaptırmamak” diye konuştu.

Daha sonra söz alan meclis üyesi Arif Kosif, “Bu alana ‘cenaze dışında kesinlikle yasaktır’ tabelası konması lazım” önerisinde bulundu. Başkan Vekili Turan Çakır, “Parkomat, Samsun’da uygulandığından bu yana trafik rahatladı. Yapılan bu uygulamadan herkes mutlu. Büyük Cami’nin önü inanılmaz bir şekilde kargaşa içersinde. Büyük Cami önüne getirilen teklif bence doğru bir teklif. 1 saat 5 TL, 2 saat 10 TL, 3 saat 15 TL yerine 1 saat 4 TL, 2 saat 6 TL, 3 saat 10 TL olabileceğini düşünüyorum” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından oylamaya geçilerek Büyük Cami önüne Parkomat sisteminin konulmasına ve cenaze namazları haricinde 1 saati 4 TL, 2 saati 6 TL ve 3 saati 10 TL olarak alınması kabul edildi.

SAMULAŞ A.Ş. KİRA SÖZLEŞMESİ
Daha sonra SAMULAŞ A.Ş.’nin kira sözleşmesi gündeme alındı. Gündemi okuyan Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Planlama ve Raylı Sistem Daire Başkanı Sefer Arlı şöyle konuştu: “Belediyemizce 2008 yılında ihalesi gerçekleştirilerek, 10.10.2010 tarihinde işletmeye açılan Hafif Raylı Sistem işletmesi, yapılan ihale sonunda yüzde 99.96 hissesi belediyemize ait olan SAMULAŞ A.Ş. tarafından yürütülmektedir. İdari şartnamesinin 2. maddesinin 2. paragrafına göre ‘her yıl kira artışı ÜFE oranında artırılacak’ hükmü yer almakta olup bu oran 2010’dan 2011’e geçişte yüzde 13.76’dır. Yine UKOME tarafından belirlenen ücretlere göre engelli vatandaşlar ile ilköğretim öğrencisi 0,75 TL, kısa mesafe öğrenci 0,99 TL, kısa mesafe tam bilet 1,10 TL olmasına rağmen işletme kirası 1 milyon 320 bin yolcu/aylık olması durumunda ÜFE dahil 1,20 TL’yi bulmaktadır. Buradan da görüleceği üzere SAMULAŞ A.Ş. yolcudan almadığı parayı kira olarak belediyeye ödemektedir. Sonuç olarak A.Ş. de yönetim kurulları basiretli bir tüccar gibi şirketi yöneterek zarar ettirmeyecek denilmesine rağmen şirket yönetiminin inisiyatifi dışında oluşan uygulama neticesinde şirketin giderleri artarak yıl sonunda oluşan uygulama kiranın artışı nedeniyle zarar görünmektedir. Bu durumda her yıl sermaye artırımı yapılarak belediye tarafından karşılanması gerekecektir. Bunun yerine yıllık artışlar belirli endekslere bağlı olmaksızın her türlü yolculuk gelirinden kaynaklanan cirosunun yüzde 38’ini kira olarak belediyemizin dış borç ödeme hesabına aktarılması, geri kalan yüzde 62’sinin ise SAMULAŞ A.Ş.’nin işletme gideri olarak kendilerinde kalması rantabl bir işletme olması sağlanacaktır.”

Önceden yüzde 42 kira olarak belediyeye dış borç ödeme hesabına aktarılan paranın yüzde 38 olmasına oybirliği ile karar verildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile