Gümrükçüoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tasarının kabulüyle Trabzon dahil, 13 ilin büyükşehir belediyesi statüsüne kavuşacağını ifade ederek, ''Tüm illerimize, ülkemize ve Trabzon'umuza hayırlı olmasını diliyorum. 20 yıldır hayaldi gerçek oldu'' diye konuştu.
Trabzon'un her kesimiyle yıllardır büyükşehir belediyesi olma arzusunu dile getirdiğini vurgulayan Gümrükçüoğlu, şöyle devam etti:
''Trabzon'un büyükşehir belediyesi olması ile vatandaşımıza hiçbir ilave yük gelmeyecek. Tüm il sınırlarıyla belediye sınırlarına dönen yerlerdeki vatandaşlarımız 5 yıl süreyle vergilerden muaf olacak. Şimdi de önceden de ve bundan sonra da geçerli olan arazi vergileri aynı şekilde tarım nitelikli koruma alanı olan yerlerde sürdürülmüş olacak. Bugün bizim belediye sınırlarında da tarım nitelikli koruma alanı olan arazilerdeki vergiler, arazi vergisi tarzındadır. Onlar da belediye sınırları içinde olanlar da aynı şekilde iş ve işlemlerine devam edecekler.''
Gümrükçüoğlu, esnaf için de vergilendirme yönünden önemli bir fark olmayacağını vurgulayarak, belediye sınırları içinde halen 238 lira olan kişi başına yatırım miktarının büyükşehir belediyelerinin vergi gelirlerinden aldığı payın artması sonucu 368 liraya çıkacağını kaydetti.
Vakfıkebir ve Çaykara ilçelerinin köylerinde yaşayan vatandaşların, 'bize nasıl hizmet ulaştırılacak' düşüncesinde olduklarına dikkati çeken Gümrükçüoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Kaybedilecek hiçbir şey yok ki. İl özel idareleri bu yasa ile birlikte büyükşehir belediyesi bünyesine devredilecek. Oradaki şantiyelerimiz, araç ve ekipmanlarımız, personelimiz aynı şekilde işlerini sürdürmeye devam edecek. Onlar ortadan kalkmıyor ki. Onların bütçeleriyle bugüne kadar yapabildikleri hizmete, kişi başına 368 liraya yükselen bir geliri de bizim büyükşehir belediyemiz tüm vatandaşlarımızın hizmetine sunmuş olacak. Bu, ortaya çıkacak gücün nasıl önemli bir hizmet alanı ve finansal kuvvet oluşturacağının açık izahıdır. Hiç endişeye mahal yok. Hizmetler artacak, düşünülenin aksine güç birleşmesinden ötürü de nihai hizmetin fonksiyonu gelişerek devam edecek. Hiç kimse hiçbir şey kaybetmeyecek. Bütün hemşehrilerim bilsinler ki her şey çok daha güzel olacak.''
-Kapanacak belde belediyelerinin başkanları-
Merkeze bağlı Akoluk beldesinin Belediye Başkanı Attilla Çavdar, kararın hayırlı uğurlu olması dileğinde bulundu.
Trabzon'un büyükşehir belediyesi olmasının ardından oluşturulması planlanan merkez ilçenin çok büyük olacağını, bundan dolayı da Akoluk ve diğer beldelere yeterince hizmet verilemeyeceğini öne süren Çavdar, ''Hizmetler aksayacak. Örneğin beldemizin üç yolu asfalt veya beton. Gelir bu yollara yeni asfalt çekebilir. Onun dışında bir şey veremez buraya. Akoluk'a ne verebilir- Hiçbir şey ama Akoluk'tan çok şey alabilir'' dedi.
Merkeze bağlı Pelitli beldesinin Belediye Başkanı Ömer Kayıkçı ise büyükşehir olmayı Trabzon'un yıllardır bütün kamuoyu ile talep ettiğini ve öncelikli olarak istediği ayrıcalıklardan biri olduğunu söyledi.
Büyükşehir uygulamasıyla belde belediyelerinin kalkacağını ifade eden Kayıkçı, ''Trabzon'un yaklaşık 59 belde belediyesi var. Bu belediyelerin çoğu artık kendi ihtiyaçlarını karşılamakta sıkıntı yaşıyor'' diye konuştu.
Kayıkçı, vatandaşların beldelerinde her zaman ulaşabilecekleri belediye başkanı olmasını istediklerini anlatarak, şöyle devam eti:
''Belediye başkanına ulaşmak sosyal olaylarda önemlidir ama hizmet anlamında belediyelere bu hizmetlerin ne kadar verebildiğine de bakmamız lazım. Büyükşehrin getireceği kişi başına gelirde en azından yüzde 50'nin üzerinde artış olacak. Şehrin geneline bakılarak, gelişme alanları tespit edilecek. Öncelikli yatırımlar tespit edilecek ve buna bütün Trabzon'un gücüyle müdahil olunacak. Son çıkan yasada büyükşehir bütçesinin ilk 10 yıl yüzde 10'u büyükşehre yeni katılan, altyapısı eksik köy ve beldelerin yapısına harcanacak. Büyükşehir olan Ankara, İstanbul ve İzmir'i görüyoruz. Buralarda büyükşehrin avantajlarıyla büyük projeler yapılıyor. Buna karşı durmak, Trabzon'un gelişmesine karşı durmaktır.''
-Belde sakinlerinin görüşleri-
Akoluk beldesinde yaşayan emekli Osman Aslan, belde belediyesinin kapanmasının kendilerine bir yararı olacağını düşünmediğini savunarak, ''Belediyemizin kapanmaması lazım. Büyükşehir olduğumuz zaman ne yapacağız, bize ne karı olacak- Hiçbir karı yok, devamlı vergi alacaklar. Bize ne altyapı ne bir şey yapacaklar, çünkü bizim köylerimizin coğrafi durumu belli. Köyün bütün arazisine dağılmış evlerimiz var. Buralara altyapı getirilmesi zaten mümkün değil'' dedi.
Nedim Aslan ise bundan sonra Akoluk beldesinin hizmet almasının zor olacağını iddia ederek, ''Belediye açık olsa yine bir şeyler olurdu, yollarımız yapılırdı. Belediyemizin kapanmasından davacıyım, kapanmaması lazım'' diye konuştu.
Pelitli beldesinde yaşayan Sinan Ayar, yeni uygulamayla hizmet alımında sıkıntı olacağını, ayrıca vergilerin artacağını düşündüğünü söyledi.
Pelitli belde belediyesinin hizmetlerini beğendiğini ifade eden Ayar, ''Büyükşehir olunca hizmetler ne olur, bunu zaman gösterecek'' dedi.
Belde esnafından Hatice Akköse ise Trabzon'un büyükşehir belediyesi olmasının beldeye katkısı olmasını beklediklerini anlatarak, ''İnşallah daha iyi bir ilerleme olur. Esnaf olarak bizim açımızdan da inşallah iyi şeyler yaşanır'' diye konuştu.
Yayıncı: Murat Kaban
Büyükşehir Belediyesi Kanunu Tasarısı'nın 1. Bölümünün Tbmm Genel Kurulu'nda Kabul Edilmesi İle Trabzon'un Da Aralarında Bulunduğu 13 İl Büyükşehir Belediyesi Statüsüne Kavuşacak
Tuğba Yardımcı Mısır - Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Büyükşehir Belediyesi Kanunu Tasarısı'nın 1. bölümünün TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmesi ile Trabzon'un Büyükşehir Belediyesi olacağını belirterek, ''Hizmetler artacak, düşünülenin aksine güç birleşmesinden ötürü de nihai hizmetin fonksiyonu gelişerek devam edecek'' dedi.