Geleneksel Türk tiyatrosu gölge oyunlarından Hacivat-Karagöz ile halk tiyatrosunun günümüze kadar yaşamış ve unutulmaya yüz tutmuş olan köy seyirlik oyunları, İçel Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu oyuncuları ile Arslanköy Çadır Tiyatrosu Kadınlar Topluluğu’nun oyuncuları tarafından sahnelendi. Sahnelenen oyunların yanı sıra “Oyun” isimli filmle beraber 3 proje köylülerle buluştu. 21 Temmuz-20 Ağustos tarihleri arasında Tarsus’tan Anamur’a kadar neredeyse ilçelerin tümündeki 30 ayrı mahallede sahnelenecek olan tiyatro, film ve gölge oyunu sayesinde kültürel ve sanatsal faaliyetler köylere kadar ulaştırılmış olacak, kaybolmaya yüz tutmuş olan kültürler gelecek nesillere kadar yaşatılacak. Kültür-sanat yolculuğunun ilk gününde Belenli vatandaşların yoğun ilgisi ile izlenen oyunların yanı sıra, yönetmenliğini Pelin Esmer’in yaptığı 2005 yapımı, Arslanköylü tiyatrocu kadınların hikayesini konu alan “Oyun” adlı film de izleyicilerden büyük ilgi gördü. Sanatın her dalına desteklerini esirgemeyen İçel Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’a teşekkürlerini ileten vatandaşların birçoğu Büyükşehir Belediyesi sayesinde ilk kez tiyatro ile buluştuklarını dile getirdi. Belen’de ikamet eden Havva Demir, 89 yaşında olduğunu ve o yaşına kadar hiç tiyatro izlemediğini belirterek, “Bu yaşıma kadar hiç tiyatro izlemedim. Bu akşam seyredeceğim ama bakalım gözlerim de pek görmüyor. Büyükşehir Belediye Başkanımız Burhanettin Kocamaz’a da çok teşekkür ediyorum” dedi.
Belen Mahalle Muhtarı Murat Işık ise etkinliğin çocukların genel kültürlerine katkı sağlamasından dolayı duyduğu mutluluğu dile getirerek, “Çocuklarımızın genel kültürlerine katkı sağlayan eski geleneklerimizi değerlendirdiğiniz için çok teşekkür deriz. Daha önce ben tiyatro izlemiştim ama çocuklarım ilk defa burada izledi” ifadelerini kullandı.
Oyun adlı filmin yönetmeni Pelin Esmer de projenin heyecan verici olduğunu vurgulayarak, "14 sene önce Arslanköy’e gelip, ‘Oyun’ filmini yapan yönetmenim ve şimdi 14 sene sonra Arslanköy’de ‘Oyun’ filminde yer alan oyunculardan 5’inin de dahil olduğu yeni bir köy seyirlik oyunu izledim. İçel Büyükşehir Belediyesi bu organizasyonunda İçel’deki köyleri gezerek, köy seyirlik oyununu sergileyecek ve film gösterimi yapılacak. Çok heyecan verici ve ben de izleyici olarak geldim. Köy seyirlik oyununun insanı güldüren ve düşündüren yanları var. Oyuncularımız da çok güzel oynuyorlar. Gerçekten bu kadar güzel organizasyonun misafiri olmaktan çok büyük mutluluk duyuyorum. İçel civarındaki bu kadar köyün böyle heyecan verici bir aktivite ile dolaşılması beni hakikaten çok heyecanlandırıyor” diye konuştu.
Arslanköy Çadır Tiyatrosu Kadınlar Topluluğu’nun oyuncularından Fatma Fatih ise “Tiyatroya 2001 yılında başladık ve o gün bu gündür tiyatronun içindeyim. Amatör tiyatrocuyuz. İçel Büyükşehir Belediye Başkanımıza bu projesi için çok teşekkür ediyorum. Onlar bu olanağı bize sağlamasalardı şimdi ben Belen köyünde olamazdım. Ben İspanya’ya kadar gittim ama Belen köyüne ilk defa geliyorum. Emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.
İlk olarak Tarsus’un Belen Mahallesi’nde başlayan gösterimler, Tarsus’un Olukkayağı Mahallesi’nde devam edecek. Ekipler, Çamlıyayla’da Darıpınarı ve Körmenlik’te, Toroslar’da Atlılar, Tırtar, Değnek, Yavca, Kavaklıpınar ve Aladağ’da, Mezitli’de Demirışık ve Kocayer’de, Erdmeli’de Sorgun, Güzeloluk ve Güneyli’de, Silifke’de Ören, Mağara ve Çatak’ta, Mut’ta Çömelek, Çivi ve Işıklar’da, Gülnar’da Konur, Arıkuyusu ve Gezende’de, Bozyazı’da Elmakuzu, Narince, Pembecik, Eskiyürük, Boğuntu ve Güngörende’de vatandaşlarla ile bir araya gelerek oyunlarını sergileyecek.
Büyükşehir Belediyesi, Sanatı Köylere Taşıdı
İçel Büyükşehir Belediyesi’nin, ‘Yaylalarda, Köylerde Kültür-Sanat Her Yerde’ sloganıyla başlattığı ve 30 gün boyunca devam edecek olan kültür-sanat etkinliklerinden ilki Tarsus ilçesine bağlı Belen Mahallesi’nde gerçekleştirildi.