Büyüksehir'de 'Uludag'in Tarihi Mirasi' Konusuldu

Büyüksehir'de 'Uludag'in Tarihi Mirasi' Konusuldu

Büyüksehir Belediyesi’nde personele yönelik düzenlenen söylesi programlarinda bu hafta ‘Uludag’in tarihi mirasi’ konusuldu.

Simdiye kadar felsefe, tarih, iktisat, sosyoloji, sanat ve kültür gibi birçok konuyu ele alan söylesi programlarinin son konugu Profesyonel Turist Rehberi Ömer Kaptan oldu. Personelin teknik, mesleki ve mevzuat egitimleri disinda kisisel gelisimine katki saglamasi, kentin tarihi, kültürel ve sanatsal degerlerini ögrenmesi ve farkindalik saglanmasi dogrultusunda planlanan söyleside, Uludag manastirlari ve kesislik yasami üzerinde duruldu.

Osmanli Devleti döneminde Kesis Dagi ismi verilen Uludag’in bu isme daha öncesinde de sahip oldugunu vurgulayan Ömer Kaptan, Uludag’da toplam 147 manastir oldugunu, Geç Antik Dönemden itibaren manastir yasaminin hayat buldugunu söyledi.

Kaptan, 4’üncü yüzyildan itibaren iki tip kesislik yasaminin gelistigini; birincisinde insanlarla temas halinde olmadan tek basina yasamin tercih edildigini, ikincisinin ise kesisligin topluma yarari olmasi gerektiginden yola çikilarak birincisine alternatif gelistirildigini söyledi.



Kaptan ayrica, 8’inci yüzyilda Uludag’in, 726 yilinda III. Leon ile baslayan ve 843 yilinda III. Mikhail adina devleti yöneten Imparatoriçe Theodora ile sonlanan tasvir kirici (Ikonoklazm) dönemde Bizans Devleti’nin siyasal-stratejik dönüsümü dogrultusunda çok hareketli bir kesis yasamina taniklik ettigini vurguladi. 8-11’inci yüzyillar arasinda ise manastir ve kesis yasaminin zirve yaptigini ve Bizans imparatorlarinin bu yüzyillarda sik sik Uludag cografyasini ziyaret ettiklerini vurguladi.

Söylesi sonunda Profesyonel Turist Rehberi Ömer Kaptan’a Egitim Sube Müdürlügü tarafindan minyatür tablo hediye edildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile