Büyükşehir'den Çiftçilere 'Kırkımcı' Kursu

Büyükşehir'den Çiftçilere 'Kırkımcı' Kursu

Ankara Büyükşehir Belediyesi, 25 ilçede "Kırkımcı yetiştirme kursları" düzenleyecek. Türkiye’de ilk kez düzenlenecek eğitimi başarıyla bitiren kursiyerlere sertifika verilecek.

Kırkımcı yetiştirme eğitimlerinin ilki Beypazarı’nda verilecek. Ankara İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği işbirliğiyle düzenlenecek eğitimlerde "makineli kırkım" da teşvik edilecek.

Kırkımcı yetiştirme eğitimlerinin Türkiye’de ilk kez düzenleneceğini bildiren Ankara Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler ve Jeotermal Kaynaklar Dairesi Başkanı Özgür Güven, “Büyükşehir Belediyesi olarak yapağının ve tiftiğin değerlenmesi için bazı projeler üzerinde çalışıyoruz. Ancak bu ürünlerin değerlenmesi için ilk adım olarak profesyonel, makineli ve uluslararası standartlarda kırkım yapılması gerekiyor. İkinci adım ise elde edilen yapağı ya da tiftiğin, kaliteye dayalı ayrımının yapılarak muhafaza edilmesi” dedi.

-“ANKARA’DA KIRKIMCI SAYISI YETERSİZ”

Yapılan araştırmalar sonucu Ankara’daki kırkımcı sayısının yetersiz olduğunu ve çiftçilerin hayvanlarına kırkım yaptırmakta zorluk yaşadıklarını gördüklerini belirten Güven, şunları söyledi:

“Yetiştirici, yapağısını satamasa da yılda bir kez kırkım yapması zorunlu. Ürün değerlense de değerlenmese de hayvan refahı, sürü sağlığı için kırkım yapmak gerekiyor. Zamanında kırkım yapmak da çok önemli. Köy ziyaretlerimizde yetiştiriciler, kırkımcı bulmakta zorlandıklarını dile getirdiler. Ayrıca yetiştirici, makineli kırkım olmasını istiyor. Ankara’daki mevcut kırkımcıların çoğu ise makasla kırkım yapıyor. Verilecek eğitimle, makasla kırkım yapanların makineliye geçişini ve yeni kırkımcıların yetiştirilmesini hedefliyoruz. Gelen talepler doğrultusunda, yoğunluğa göre en kısa zamanda eğitimleri başlatacağız.”

-BÜYÜKŞEHİR’DEN ÇİFTÇİYE EK GELİR OLANAĞI

Çiftçilerin, kendi hayvanlarının yanı sıra diğer çiftçilerin hayvanlarının da kırkımlarını yaparak ek gelir elde edeceklerini kaydeden Özgür Güven, kırkım işlerinin sezonluk olmasına rağmen asgari ücretten daha iyi gelir sağladığını söyledi.



Kırsal Hizmetler ve Jeotermal Kaynaklar Dairesi Başkanı Özgür Güven, şöyle devam etti:

“Bugün Ankara’da kırkıma ödenen para, hayvan başı 4 TL. Bir kişi makineyle günde 100 - 130 hayvan rahat kırkıyor. Bu da günde 400 - 500 TL arası yevmiye ediyor. Az sayıda hayvanı olan hayvan sahipleri için önemli bir gelir. Eğitimi başarıyla tamamlayan ve profesyonel kırkımcılık yapan kişilerin çevre illere bile hizmet vermeleri mümkün. Makineli kırkımcılar yılda 30 bin hayvan kırkarak, 100 bin TL’nin üstünde gelir elde ediyorlar. İyi bir kırkımcının boş zamanını bulmak çok zor, aylar öncesinden randevu almak gerekiyor.”

“YETİŞTİRİCİYİ BÜYÜK BİR DERTTEN KURTARIR”

Haymana’da 14 yaşından itibaren hayvan yetiştiriciliği yapan Hamit Kılınç, verilecek eğitimle ilgili olarak şunları söyledi:

“Büyükşehir’in bu desteği, yetiştiricinin yüzünü güldürür. Hayvancılığın gelişmesini sağlar. Çünkü koyun kırpmak zor iş. Hem zaman açısından, hem maddi bakımdan. Benim 1000 ila 1500 arasında koyunum var. Kırpma aracım var ama yetersiz. Destek olunursa birkaç tane alırım. Bazı yetiştiricilerin, bu makineyi alacak durumu olmuyor. Para verip başkalarına kırptırıyorlar. Koyunun yününden elde edecekleri geliri, kırpma işine veriyorlar ya da el kırpma makineleri ile kırpıyorlar. Elle bir koyun 2 saatte kırpılır. Bu makine ise 2 dakikada kırpıyor. Ayrıca makineyle kırpılan yünün verimi daha fazla. Kökten, temiz biçimde kırpıyor.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile