Büyüksehir'den Deprem Ve Depremin Insaat Sektörüne Etkileri Çalistayi

Büyüksehir'den Deprem Ve Depremin Insaat Sektörüne Etkileri Çalistayi

Gaziantep Büyüksehir Belediyesi tarafindan 6 Subat depremi sonrasi kentin dirençli olmasi amaciyla alinacak kararlar için hazirlanacak yol haritasinin belirlenmesi kapsaminda “Deprem ve Depremin Insaat Sektörüne Etkileri” konulu çalistay düzenlendi.

Kahramanmaras merkezli siddetli depremlerden etkilenen illerden biri olan Gazi sehirde yeniden imar, mevcut yapi stoklarinin yenilenmesi, yürütülecek çalismalar, deprem eksenli yeni yasal düzenlemeler hakkinda fikir alisverisi yapilmasi amaciyla Büyüksehir Belediyesi Meclis Salonu’nda düzenlenen çalistaya kamu kurumlari temsilcileri, ilgili odalar ve sektör temsilcileri katildi.

Ilgili odalar, kurumlar ve sektör temsilcilerinin konusmalari ve fikir beyanlarinin ardindan Gaziantep Valiligi öncülügünde bütün çalistan katilimcilarinin temsilcileriyle olusacak çalisma gurubuyla ortak bir is birligi protokolü için karar kilindi. Protokol ile kentsel dönüsüm ve dirençli sehir için yapilacak çalismalar hakkinda ortak akilla çalisma yürütülecek.

Genel Sekreter Cihan, çalistay katilimcilarini bilgilendirdi

Çalistayda Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreteri Sezer Cihan dirençli sehirler konu basliginda sunum yapti. Sunumda Gaziantep’in ekonomi, yönetisim, toplum, çevre ve güvenli sehir ana basliginda durumu ve Büyüksehir Belediyesi’nin yaptigi çalismalar hakkinda bilgi veren Genel Sekreter Cihan, çalismalar hakkinda konustu.

Güçlü yerel ekonomi, dogal afetlere hazirlik gibi konularda yapilacaklara deginen Sezer Cihan, sunumun devaminda kentti ilgilendiren eylem planlari olmak üzere Büyüksehir Belediyesi’nin hazirladigi master planlarini aktardi.

Çalistayin hedefi fikir birligi

Çalistay ile katilimcilarin ortak fikirleri alinarak yeniden imar edilecek Islahiye ve Nurdagi’nda yapilacak çalismalar, kent merkezinde yürütülecek projeler ve vatandaslardan gelen taleplerin degerlendirilerek atilacak adimlar hakkinda fikir birligi yapilmasi planlaniyor.

“Yasanan sorunlara karsi çözme kapasitesini arttirmak gerekiyor”

Programda konusan Gaziantep Büyüksehir Belediye Baskani Fatma Sahin ise katilimcilik ve kapsayiciligin Büyüksehir Belediyesi için önemine vurgu yaparak, “Iyi bir planlama, iyi bir sonuca gitme ve günün sonunda vatandas memnuniyetini kazanarak sehrin yasam kalitesini iyilestirirken, yasanan sorunlara karsi çözme kapasitesini arttirmak gerekiyor. OECD Sampiyon Sehir olurken katilim ve kapsayicilikla baktik. Kimseyi geride birakmadan kim ne söylüyor, kim ne söylemek istiyorsa bunu dinleyerek sehir için dogru yöntemle en kisa sürede sehrin sorunlarinin çözümünü ve sorun çözme kapasitesini arttirmamiz gerekiyor” dedi.

“Vatandasinda rizasini aldigimizda bu dönüsüm toplumsal ve zihinsel dönüsüme geçecek”

Baskan Fatma Sahin, çalistayin sonundaki konusmasinda sonuçlarin 3 baslikta toplandigini belirterek, “Burada denetleme sistemi çok mühim. Bugün konusulanlari hizli bir sekilde taslak haline olusturup, olabilirleri tamamlayip meclisimize getirecegiz. Bu genel görüs ve önerileri degerlendirecegiz. Bu bir süreç. Çalisan sistemi daha da hizlandirdigimizda, üzerine yeniden konustugumuzda bu hizlandiracak. Burada konusulanlarin hayata geçirilmesi için olusturulacak komisyonla hemen harekete geçerek yapilacak protokolün altligini olusturalim. Valimizin baskanliginda hizlica hareket ederek kimin ne yapacagini belirleyip, yapi stokumuzdaki riskli alanlari belirleyip bu kisimda da tamamlamalari halledecegiz. Vatandasinda rizasini aldigimizda bu dönüsüm toplumsal ve zihinsel dönüsüme geçecek. Çikan çiktilarla çalismalarimizi yapip, çalistayimizin sonuçlarini alalim ve buna göre hareket edelim” ifadelerini kullandi.

Sehitkamil Belediye Baskani Umut Yilmaz ise konusmasinda afetlerden ders çikarmak gerektigini, hizli hareket karar alinmanin önemine vurgu yaparak, “Buradan çikacak güzel fikirlerin icraate dökülmesi gerek. Cumhurbaskani’nin da çok sevdigim ve önemsedigim bir lafi var. ‘Yatay mimariden yana olduk’ diyor. Bende yatay mimariden ve emsal artisinin çok fazla yararli olmadigina bir hukukçu gözüyle bakiyorum” ifadelerine yer verdi.

Sahinbey Belediyesi Baskan Yardimcisi Cuma Güzel’de konusmasinda her bilgiyi degerlendirdiklerini aktararak, “Odalardan gelen fikirleri degerlendirmeme sansimiz yok. Bu depremi hepimiz yasadik. Akla gelmeyecek bir afet yasadik ve birlikte büyük bir mücadele ve hizmet verdik” diye konustu.

Gaziantep Mimarlar Odasi Baskani Mustafa Büyükuncu yaptigi sunumda mimari anlamda yapilmasi gerekenler, deprem sonrasi görünen olumsuzluklar ve yapilacak yeni çalismalar hakkinda konustu.

Konusmasinda ayrica Baskan Büyükuncu yeni imar yollari için Büyüksehir Belediye Baskani Fatma Sahin ve ekibine tesekkür etti.

Gaziantep Insaat Mühendisleri Odasi Gaziantep Sube Baskani Burkay Güçyetmez ise, söz alarak sektör bazinda yasanan sikintilara degindi. Konusmasinda yeni yapilacak çalismalar hakkinda görüs belirtirken ortak çalismalara destek verilebilecegini iletti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile