Büyüksehir'den Yeni Bir Hamle Yatirim Daha Açiklamasi Türkiye'nin En Büyük Sondaj Platformu Erzurum'da

Büyüksehir'den Yeni Bir Hamle Yatirim Daha Açiklamasi Türkiye'nin En Büyük Sondaj Platformu Erzurum'da

Erzurum Büyüksehir Belediyesi, Türkiye’nin en büyük sondaj platformunu kente insa etti. Konakli Kayak Merkezi’nde kurulan jeotermal sicak su sondaji baslama töreniyle söz konusu çalismaya start verildi.

Törene Erzurum Vali Vekili Ugur Tutkan, Büyüksehir Belediyesi Baskanvekili Ömer Düzgün, Yakutiye Belediye Baskani Mahmut Uçar, Aziziye Belediye Baskani Muhammed Cevdet Orhan, Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreteri Zafer Aynali, ESKI Genel Müdürü Remzi Ertek, Genel Sekreter Yardimcilari Köksal Yavuz ve Ahmet Kiliç, Maden Tetkik ve Arama (MTA) Trabzon Bölge Müdürü Bülent Tosun, Il Müftüsü Sahin Yildirim, AK Parti Erzurum Il Baskan Yardimcisi Ali Tugrul Birdal, AK Parti Palandöken Ilçe Baskani Haktan Ömeroglu ve AK Parti Yakutiye Ilçe Baskani Recep Aydin ile çok sayida davetli katildi.

Genel Sekreter Zafer Aynali, törende yaptigi konusmada, “Büyüksehir belediyemiz Erzurum’da ilkleri gerçeklestirmeye devam ediyor” dedi.

Tarihi bir günü yasadiklarini kaydeden Genel Sekreter Aynali, söyle devam etti: “Erzurum tarihinde 2 bin 200 metre derinlikte sondaj ilk defa bugün basliyor. Allah’a hamdolsun bu da Erzurum Büyüksehir Belediye Baskanimizin önderliginde ve liderliginde bize nasip oldu. Insallah çalismalar kazasiz belasiz devam edecek. Burasi Dünya’nin sayili kayak merkezlerinden bir tanesi Konakli Kayak Merkezi Biz termal suyu, sicak suyu elde ettigimizde insallah bunu turizme entegre edecegiz. Bu da sehrimizin ekonomisine haliyle çok büyük katki saglayacak. Geçmiste bu isin uzmanlari, bu isin yetkili kurumlari hep Erzurum’da sicak su açisindan ikinci bir rezerv olacagini ifade etmisti. Bunun da bir derin sondajla yapilmasi gerektigini söylemisti. Insallah bu sondajla bu hayali, bu hedefi gerçeklestirmis olacagiz. Bulundugumuz rakim 2 bin 179 sondajimiz minimum 2 bin 200 metre olacak. Yani biz konaklidan deniz seviyesine kadar sondajla inmis olacagiz. Ben emegi geçen bütün arkadaslarima tesekkür ediyorum, sondaji yapacak olan MTA Genel Müdürlügü’müzün tüm personellerine basarilar diliyorum.”

“Sondaj 7/24 devam edecek”

MTA Trabzon Bölge Müdürü Bülent Tosun da, “Sondaj makinemiz 3000 metre derinlige kadar sondaj yapabilme özelligine sahip” diye Konustu. “Burada yapacagimiz sondaj 2 bin 250 metre civarinda olmasini planliyoruz. Ama bu sondajimiz gerekli görüldügünde daha da derinlere inebilecek durumda” diyen Tosun söyle devam etti: “Makinemizin kule yüksekligi 37 metre, kule tasima kapasitesi 200 tondur. Sondajimizda 24 saat esasina göre ve 3 vardiyali sistemde çalisacagiz. Sondajimizi 5 ayda Allah kismet ederse bitirmeyi hedefliyoruz. Eger kis kosullari agir geçerse veya sondaj sirasinda karsilasacagimiz teknik problemler olursa bu sürenin uzamasi söz konusu olabilir.” Büyüksehir Belediyesi Baskanvekili Ömer Düzgün de, “Bugün burada sehrimizin yarinlarina katkida bulunacak olan önemli bir yatirim için sizlerle bir aradayiz” dedi.

Baskanvekili Düzgün, sözlerini söyle sürdürdü: “Malumunuz ilimiz jeotermal kaynaklara sahip bir kent. Bizler de bu çerçevede jeotermal alaninda Türkiye’nin en büyük sondaj platformunu Erzurum’a kurduk. 18 milyon maliyetli bu yatirim sayesinde 2 bin 200 metre derinlikte jeotermal kaynakli sicak su arama faaliyetine baslayacagiz. 1 yildan fazla sürecek bu çalismamiz neticesinde çikacak olan sicak suyun derecesine göre söz konusu bu alan ve çevresinde seracilik basta olmak üzere isitma sistemleri ve diger birçok alanda jeotermal kaynakli projelerimizi hayata geçirecegiz. Bilindigi gibi ülkemizdeki jeotermal kaynaklar, elektrik enerjisi üretiminde, endüstride, saglik turizminde, tarimda, konut isitma, sera isitma, tropikal bitki yetistirme, kent isitma ve sicak su saglama, toprak ve cadde isitma, havaalani pistlerini isitma, yüzme havuzu ve fizik tedavi, çesitli endüstriyel kullanimlar, yiyeceklerin kurutulmasinda ve sterilize edilmesinde, konservecilikte, kerestecilikte, agaç kaplama sanayinde, kagit, dokuma ve boyamacilikta, derilerin kurutulmasi ve islenmesinde ve saymakla bitiremeyecegimiz bir çok alanda kullanilmaktadir. Erzurum Büyüksehir Belediyesi olarak jeotermal enerjinin ekonomik katkilari ve çevresel etkilerinin degerlendirilmesi noktasinda bulunacak olan su kaynagiyla birlikte sehrimizin gelecegine önemli katkilar sunan yenilenebilir yatirimlari ve biraz önce saydigimiz bu alanlardaki projeleri de insallah hep birlikte hayata geçirecegiz.”

Konusmalarin ardindan kurban kesildi daha sonra mega yatirimin açilisi yapildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile