Büyükşehir Kurban Bayramına Hazır

Büyükşehir Belediyesi, Bursa'da vatandaşların kurban bayramını huzurlu bir şekilde geçirmeleri için gerekli tedbirleri aldı. Kurban bayramına yetiştirilmesi planlanan mezbahada çalışmalar sürüyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Akçalar Mezbahası'nın modernize edildiğini ve mezbahanın bayrama yetiştirileceğini belirterek, "Akçalar'daki mezbahanın sağlıklı et üretimi ve kontrolünün yapıldığı modern bir tesis olması için çalışmalarımız devam ediyor. Bayramda hizmet verecek olan mezbahada, vatandaşlar, veteriner hekim gözetiminde hijyenik bir ortamda kurbanlarını kesebilecekler" dedi.
Bayramların birlik, beraberlik ve dayanışmayı artıran önemli günler olduğunu kaydeden Başkan Altepe, manevi görevlerini yerine getirirken kimsenin zarar görmemesi ve bayramın en güzel şekilde geçirilmesini temenni etti. Altepe, vatandaşların kurban kesimi için mezhabaları ve belediyelerce gösterilen sağlıklı kurban kesim bölgelerini tercih etmelerini istedi.
Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı da olan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, "Kurban bayramında sık sık karşılaştığımız manzaraların bu yıl yaşanmaması için daha titiz ve tedbirliyiz. Kurbanların veteriner kontrollü olan, hijyenik ve atık yönetimi doğru bir şekilde yapılan kesim yerlerinde kesilmesine özellikle dikkat ediyoruz. Sağlıklı Bursa'yı hedefliyoruz. Bursalıların bu konuda gereken hassasiyeti göstereceklerine inanıyorum" diye konuştu.
KURBANDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
Büyükşehir Belediyesi Veteriner Hizmetleri Şube Müdürü ve Mezbaha Şube Müdür Vekili Tekin Akış, sağlık raporu, menşe-i şahadetnamesi" olmayan, büyükbaş hayvanlarda kulak küpesi ve kimlik kartı bulunmayan, çok zayıf, yeni doğum yapmış, bakışları ve dış görünüşü canlı olmayan, yüksek ateşli, salya akıntısı bulunan, kuyruğu, kulağı kesik, gözü kör olan, kötü kokulu ve ishali olan, çevreye karşı aşırı tepkili ve agresif olan hayvanların seçilmemesi gerektiğini söyledi.
Akış, kurban atıklarının uygun bir şekilde gömülmesi veya iyi muhafaza edilen torbalarla çöp toplama alanlarına bırakılması gerektiğini vurguladı. Kurban atıklarının hiçbir şekilde evcil hayvanlara verilmemesi gerektiğine işaret eden Akış, etin tüketimi ve saklanması konusunda da şunları söyledi:
"Kurban kesiminden sonra etler mutlaka gıda maddesi taşımaya uygun poşetler içinde ve temiz araçlarla nakledilmelidir. Etler tüketilmeden önce +4 derecede mutlaka 24 saat dinlendirilmelidir. 24 saat sonra tüketilmeyen etler derin dondurucuda veya kavurma yapılarak saklanmalıdır. Etler sakatatla beraber aynı ortamda bulundurulmamalıdır. Etler çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmemelidir. Ette koku, renk ve görünüm açısından şüpheye düşüldüğünde mutlaka veteriner tarafından kontrol edilmelidir."
Akçalar Mezbahası'nda veteriner hekim kontrolünde kurban kesimi yapılabileceğini tekrarlayan Akış, bunun yanı sıra Yıldırım ve Kestel Belediyeleri gözetiminde kurulan kurban satış yerlerinde de gerekli denetim ve kaçarak etrafa zarar veren hayvanların kontrolü için birer veteriner hekim görevlendirildiğini kaydetti. Akış, kurban etlerinden şüphelenen vatandaşların etlerini Yunuseli Mahallesi Fuat Kuşçuoğlu Caddesi'ndeki Mezbaha Şube Müdürlüğü'ne getirmeleri halinde etlerin sağlık kontrolünün nöbetçi veteriner hekimler tarafından yapılabileceğini belirtti. Akış, Bursalıların 248 88 70 no'lu telefondan da konuyla ilgili bilgi alabileceğini sözlerine ekledi.
BÜYÜKŞEHİR BAYRAMA HAZIR
Büyükşehir Belediyesi'nin kentte huzurlu bir bayram yaşanması adına yapılan çalışmalar kapsamında Büyükşehir Belediyesi Otobüs İşletmesi Müdürlüğü ile hafif raylı sistemin işletmesini yürüten BURULAŞ Genel Müdürlüğü, normal seferlerini sürdürecek. Vatandaşlar ulaşımla ilgili her türlü talep ve şikayetlerini ise 230 00 30 ve 0 530 501 10 10 no'lu ulaşım hattına bildirebilecek.
Büyükşehir Belediyesi Zabıta Müdürlüğü, Kurban Bayramı süresince denetimlerini sürdürecek olup, 234 77 52, 233 03 33, 233 50 02 ve Alo Belediye 153 no'lu telefonlara başvurulduğu takdirde vatandaşlara yardımcı olacak.
Vatandaşlar, bayram süresince görev yapacak olan Şehirlerarası Otobüs Terminali Zabıta Karakolu'na 261 52 40 no'lu telefondan ulaşabilecekler. Ayrıca yine Bayram süresince 24 saat nöbetçi ekip bulunduracak olan Trafik Zabıta Karakolu'na 233 50 02 - 234 77 52 numaralı telefonlardan yapılan başvurular değerlendirilecek.
Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığımız her türlü itfaiye hizmeti ve yangın ihtimaline karşı bayramda tam kadro görevini sürdürecek. Hemşerilerimiz, ihtiyaç duyulması halinde Zafer İtfaiye Grubu'nun 110 - 221 10 11 - 220 10 21 - 220 01 31, Işıklar İtfaiye Grubu'nun 327 74 06, Yıldırım İtfaiye Grubu'nun 360 65 00, İhsaniye İtfaiye Grubu'nun 246 40 43 - 246 40 22, Mimar Sinan İtfaiye Grubu'nun 368 43 21 ve Gençosman Ana Grup Binası'nın 253 01 86-7-8 numaralı telefonlarına başvurabilecekler. Öte yandan merkez ilçelerde bulunan vatandaşlarımız da Kestel İtfaiye Grubu'na 110 - 372 15 55, Gürsu İtfaiye Grubu'na 110 - 371 10 10, Mudanya İtfaiye Grubu'na 110 - 544 10 10, Gemlik İtfaiye Grubu'na 110 - 513 23 25 ve Demirtaş İtfaiye Grubu'na da 262 44 82 numaralı telefonlardan ulaşabilecekler.
Yağış ihtimaline karşı ve acil müdahaleler için Yol Bakım Onarım Şube Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan nöbetçi ekibe ihtiyaç duyulması halinde hemşerilerimiz 248 88 68 numaralı telefona başvurabilecekler.
BUSKİ Genel Müdürlüğü'nün bakım ve onarım ekipleri 24 saat hizmet verecek. Vatandaşlar, su ve kanalizasyonla ilgili her türlü şikayetlerini 185 veya 270 28 00 no'lu telefona bildirerek, yardım isteyebilecekler.
Bayram süresince Mezarlıklar Şube Müdürlüğü de defin işlemlerini sürdürecek, mezarlıklar ziyarete açık olacak.
Vatandaşların her konudaki dilek ve şikâyetlerine yardımcı olmak üzere aşağıda isimleri ve telefonları belirtilen hizmet birimleri çalışmalarını aralıksız sürdürecek.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile