Büyükşehir Otistik Çocukları Topluma Kazandırıyor

Büyükşehir Otistik Çocukları Topluma Kazandırıyor

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin otizmli çocukları topluma kazandırmak için yaptığı proje başarıyla devam ediyor.

Belediye, başlattığı proje ile 20 otizmli çocuğu eğiterek topluma kazandıracak.

Kalkınma Bakanlığı tarafından yürütülen ve SODES kapsamında Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin yapmış olduğu ‘Yeşeren Umutlar’ projesine 20 otistik çocuk müracaat etti. Gaziantep’te 2013 yılı içerisinde uygulanan 76 projeden birisi olan ‘Yeşeren Umutlar’ isimli projenin kabul edilmesi ile birlikte eğitim çalışmalarına başlayan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşler Daire Başkanlığı, bu çerçevede çocukların aileleri ile bir bilgilendirme toplantısı yaptı.

Çetin Emeç Toplantı Salonu’nda gerçekleşen buluşmada ailelere tavsiyelerde bulunan Sağlık İşler Daire Başkanı Muhtar Akyol, belediye olarak engelli vatandaşlara yönelik hizmetlerinin devam ettiğini söyledi.

Akyol, bu proje kapsamında 20 çocuğa 7 ay boyunca uzman eğitimciler tarafından dans, vurmalı çağlı, müzik, geleneksel Türk sanatları, fitness-step ve bahçe terapisi gibi alanlarda eğitimlerin verileceğini belirtti.

Ayrıca, ailelere geziler, piknik, sergi yılsonu gösterisi gibi bir takım etkinlikler de düzenleyeceklerini ifade eden Akyol, “Bu anlamda hem çocuklara hem de ailelerine destek olmak istiyoruz. Biz engelli ailelerin durumlarını, engelli bir yaşamın ne kadar zor olduğunu gayet iyi biliyoruz. Bu çocuklar sizin olduğu kadar bizim de çocuklarımız. Bu çocuklarımıza biz kurum olarak sahip çıktığımız kadar toplumun da sahip çıkması lazım. Engellilerin yaşamlarının kolaylaştırmak için çalışmalıyız” diye konuştu.

AİLELER İÇERİYE KAPANMAMALI
Belediye olarak, otobüs, raylı sistem ve park alanları ile kaldırımları engellilere göre düzenlediklerini aktaran Muhtar Akyol, bu yöndeki çalışmalarının devam ettiğini ifade etti.

Türkiye’de, toplumun yüzde 12’sinin engellilerden oluştuğuna dikkat çeken Akyol, bu insanların bir biçimde topluma kazandırılması gerektiğinin altını çizdi.

Otizmin aynı yaştaki iki çocuktan birisinin diğerine göre farklı davranışlar sergilemesi ile birlikte ortaya çıktığını vurgulayan Akyol, “Bu davranışların otizm belirtisi olabileceğini düşünüyorsanız otizmin ne olduğunu, sizi ve ailenizi ne şekilde etkileyeceğini bilmek isteyebilirsiniz. Otizm, doğuştan gelen ya da doğumun ardından ilk üç yılda ortaya çıkan karmaşık bir gelişimsel bozukluktur. Otizmin, beynin yapısını ya da işleyişini etkileyen bazı sinir sistemi sorunlardan kaynaklandığı sanılmaktadır. Otizme her çeşit toplumda, ırkta ve ailede rastlanmaktadır. Dolayısıyla, bu özelliklerin hiç birinin otizmle ilişkili olmadığı kabul edilmektedir. Öyleyse, otizmin çocuk yetiştirme özellikleriyle ya da ailenin ekonomik koşullarıyla ilişkisi yoktur. Bunun için aileler çocukları için bir takım yenilikler yapmalı ve bunun arayışı içinde olmalı. Benim çocuğum engelli veya otistik diye içeriye kapanıp kalmamalılar” değerlendirmesinde bulundu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile