Büyüksehir 'Siyez Bugdayi' Destegiyle Çiftçinin Yaninda

Büyüksehir 'Siyez Bugdayi' Destegiyle Çiftçinin Yaninda

Bursa Büyüksehir Belediyesi, dag ilçelerinin kalkinmasi ve üreticinin gelirlerini arttirmak amaciyla Bursali çiftçilerden dogrudan modern bugdayin atasi kabul edilen siyez bugdayi alimini gerçeklestirdi. Emegin ne demek oldugunu çok iyi bildigini söyleyen Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Bozbey, “Köylünün nasil zahmet ve emeklerle mücadele verdigini, yeterince gelir elde edemedigini biliyoruz. Hiç merak etmeyin. Çiftçimizin hem ürününün yaninda olacagiz hem de ürününü tarlada birakmamak için mücadele edecegiz” dedi.

Bursa’da fide-fidan temininden kaliteli üretimin saglanmasina, ekipman desteginden ürünlerin satis ve pazarlamasina kadar birçok konuda çiftçiye destek veren Büyüksehir Belediyesi, tarimda ürün kalitesinin artmasi ve hak ettigi fiyati elde etmesi amaciyla çalismalarini sürdürüyor. Daha önce Bursali kavun ve karpuz üreticilerinin magdur olmamasi adina ürünlerini degerinde satin alan Büyüksehir Belediyesi, bu kez de Keles ilçesi Yazibasi köyü çiftçilerinden Kirsal Hizmetler Dairesi Baskanligi koordinasyonunda, istirakler araciligiyla siyez bugdayi alimi yapti. Mahalle meydaninda coskuyla karsilanan Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Bozbey, alim töreni öncesi köylülerle bir araya gelerek sohbet etti. Siyez unuyla yapilan gözlemenin tadina bakan Baskan Bozbey, vatandaslarla birlikte kahvalti yapti. Programa, Baskan Mustafa Bozbey’in yani sira CHP Ilçe Baskani Cevat Acar, Besas Yönetim Kurulu Baskani Orkun Gazioglu, Besas Genel Müdürü Ibrahim Alpay Demirtas, Tarim AS Genel Müdürü Sedat Akar, BursaSu Genel Müdürü Erman Aydingün, Yazibasi Mahallesi Muhtari Muhammer Kilinçarslan, meclis üyeleri ve vatandaslar katildi.

“Destek olmaya haziriz”

Vatanin ne demek oldugunu çok iyi bildiklerini, o yüzden topraklara sahip çikmak gerektigini söyleyen Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Bozbey, kültürümüze sahip çikarak gelecek kusaklara aktarmak zorunda oldugumuzu dile getirdi. Siyez bugdayi alimi için geldiklerini ancak köyün dertlerini de birebir dinlediklerini ifade eden Baskan Bozbey, ihtiyaç duyulan çalismalara zaman kaybetmeden baslayacaklarini dile getirdi. Baskan Bozbey, “Artik köylerin isimleri mahalle olarak geçiyor ama fark etmez. Biz köylü dogduk, köylü ölecegiz. Biz emegin ne oldugunu biliyoruz. Köylünün nasil zahmet ve emeklerle mücadele verdigini, ama yeterince gelir elde edemedigini biliyoruz. Hiç merak etmeyin. Bursa Büyüksehir Belediyesi olarak çiftçimizin hem ürününün yaninda olacagiz hem de ürününü tarlada birakmamak için mücadele edecegiz. Köylünün hayalinin büyük kismini, Büyüksehir Belediyesi’nin yerine getirme sorumlulugu vardir. Burada sadece siyez degil, önemli bir çörek otu ekimi de var. Bu konuda da destek olmaya haziriz” dedi.

"Bir bir basaracagiz”

Çiftçilere sulama konusunda yassi ve yuvarlak boru destegi vermek amaciyla fabrika kurulumuna basladiklarini söyleyen Baskan Bozbey, köylüye bu alanda da destek olacaklarini açikladi.

Mazot ve gübre konusunda da desteklerin olacagini belirten Baskan Bozbey, “Gübre konusunda bir fabrikayla anlasmak üzereyiz. Sivi gübre konusunda anlasma yapacagiz ve çiftçilerimizle paylasacagiz. Girdiyi azaltmak; çiftçimizin gelirini yükseltmek, daha fazla alani ekmesi anlamina gelir. Bunlari hep beraber basaracagiz. Yeter ki siz ekin. Bizim artik Bursa’daki ekilebilen alanlarimizi da net bilmeliyiz. Bunun planlamasini hep beraber yapacagiz. Bu sene kavun, karpuz, domates, biberde sorunlar yasandi. Ürünlere ihraç kotasi getirilmesinden dolayi bu sikintinin yasanacagi biliniyordu. Ama bir Allah’in kulu köyleri gezip ‘kota var, domates yerine gelin sunlari ekin’ demedi. Tarim AS’de 17 ilçenin ziraat odasi baskanin ve üniversitelerden yetkililerin yer alacagi bir danisma kurulu olusturuluyor. Çiftçinin nitelikli ve kaliteli ürün ekmesinin yaninda pazar payi yüksek ürünlerin tercih edilmesi saglanacak. Gençleri sehirlere kaptirmamak adina buralarin önemli gelire sahip olmasi gerekiyor. Insallah bunlari bir bir basaracagiz” dedi.

“Toprak çok kiymetlidir”

Bursa’nin ve dag yöresinin çok bereketli topraklara sahip oldugunu dile getiren Baskan Bozbey, Bursa’nin tarimin da önemli merkezlerinden biri oldugunu belirtti.

Pandeminin tarimin önemini bir kez daha gösterdigini ifade eden Baskan Bozbey, “Allah askina topraklarinizi satmayin. Toprak çok kiymetlidir. Yarin daha kiymetli olacak. Kirsal Hizmetler Dairesi Baskanligi koordinasyonunda istirakler araciligiyla siyez bugdayi alimi yapiyoruz. Yaklasik 10 ton civarinda siyez bugdayi alimi oluyor. Fiyat konusunda alim garantisi oldugu için anlasildi. Hayirlisi olsun. Önümüzdeki sene daha fazla ekilmesini istiyoruz. Sizlerin zarar etmeyecegi, kar elde edebilecegi fiyat politikasiyla çalismayi yapacagiz. Siyez bugdayi ayrica ata tohumudur. 12 bin yildir Anadolu topraklarinda ekilen üründür. BESAS bunlardan ekmek yapacak ve tüketici saglikli ürüne ulasmis olacak. Sizin emeginiz sofraya kadar gidiyor. Emeginiz için tesekkür ediyorum” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile