Büyüksehirden Tasindilar, Evlerinin Bahçesinde Ipekböcegi Yetistiriyorlar

Büyüksehirden Tasindilar, Evlerinin Bahçesinde Ipekböcegi Yetistiriyorlar

Kirikkale’nin Bahsili ilçesinde yasayan Ahmet ve Naciye Senses çifti, büyüksehir hayatinin ardindan evlerinin bahçesinde ipekböcegi yetistiriyor.

Ankara Gazi Üniversitesinden birkaç yil önce emekli olan Ahmet Senses, esi Naciye Senses ile birlikte Kirikkale’nin Bahsili ilçesine döndü. Burada hobi olarak ipekböcegi yetistiriciligi yapmaya baslayan çift, bir süre sonra isleri büyüttü.

Kendi dut fidanlarini da diken çift, evlerinin bahçesine de özel bir alan kurdu. Devletin hibe destegi vermesi ile birlikte çift, simdilerde 80 bin ipekböcegine bakiyor.

“Ne kadar iyi beslerseniz o kadar iyi koza elde ediliyor”

Ipekböcegi yetistiriciligine nasil basladiklarindan bahseden emekli ögretim görevlisi Ahmet Senses, “Bizim ipekböcekçiligi ile ilgimiz bir proje düsüncesiyle basladi.

Bu çerçevede esim ‘proje diyorsun ama basarili olamadik. Madem emekli olduk bunlardan birini biz baslatalim’ dedi.

Böylece basladik. Öncelikle agaçlari yetistirmek gerekiyor bu is için. Agaçlar yetismeden bu iste basari saglamak çok zor. Çünkü bu hayvanlarin yedigi baska bir ot yok. Sadece dut yapragi yiyorlar ve onu ipege dönüstürüyorlar. Toplamda 250-300 kilogram hatta 400-500 kilograma kadar çikabiliyor. Ne kadar iyi beslerseniz, ortamini ona göre iyi ayarlarsaniz o kadar verimli bir koza elde ediliyor” dedi.



“Bir ipekböcegi 800 ile bin 200 metre ipek üretiyor”

Maddi olarak bir masrafin olmadigina deginen Senses, “Içerisine hammaddeyi gövdesine olusturmus oluyor. Daha sonra ipegi yapmaya baslayinca üç nokta tespiti yapiyor. Böylece kozayi yapacagi yerin temelini atmis oluyor. Daha sonra kendi içerisinde kozanin ölçülerine göre kendisini kozanin içerisine hapsediyor. Agiz kismindan iki ayri madde salgiliyor. Bu oksijen ile birlesince iplige dönüsüyor. Bir ipekböcegi 800 ile bin 200 metre ipek üretiyor. Maddi olarak bir masraf olmuyor. Emek oluyor yapraklarin toplanmasi, askilarin hazirlanmasi, ranzalarin temin edilmesi gibi. Bunlar çok ufak da olsa masraf oluyor” ifadelerini kullandi.

"Herkes büyüksehirden gelsin"

Esi emekli olduktan sonra buraya yerlestiklerini anlatan Naciye Senses ise, “Benim ilgi alanimda vardi çocuklugumdan beri hep düsünürdüm neler yapabiliriz diye. Esim de emekli olunca bizim de burada tarlamiz, bagimiz vardi büyüksehirden geldik. Herkes gelsin büyüksehirlerden, böyle küçük çapli isler yapsinlar, bahçelerine ve baglarina baksinlar” diye konustu.



"Onlarin yemek saatlerini geciktirince çok üzülüyorum"

Türkiye’nin ipekböcegi yetistiriciligi konusunda dünyada daha ön siralarda yer almasi gerektigini kaydeden Senses, söyle konustu:

“Türkiye neden ipekböcekçiliginde 7’nci sirada da Çin, Japonya, Endonezya, Malezya yerine neden biz girmemisiz. Niye bizim kadinlarimiz evlerinde otursunlar? Ben gerçekten üzülüyorum, bos oturmak nedir bilmiyorum. Sabah namazi ile kalkinca isim aksama dek devam ediyor. Yorulunca dinleniyorum, sonra yine devam ediyorum. Ben onlarin yemek saatlerini geciktirince çok üzülüyorum. Hemen saatinde vereyim diye çok çabaliyorum. Onlara evladim gibi bakiyorum.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile