'Büyüme rakamları IMF'siz ayakta kalınabileceğini gösterdi'
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, 2010 yılının ilk çeyreğinde yüzde 11,7 gibi rekor bir büyüme rakamının, Türkiye'nin IMF'ye dayan...
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, 2010 yılının ilk çeyreğinde yüzde 11,7 gibi rekor bir büyüme rakamının, Türkiye'nin IMF'ye dayanıp destek almadan ayakta kalabileceğinin göstergesi olduğunu söyledi. Vardan, kriz döneminde denize düşünce yılana sarılmaya çalışan insanlar gibi artık her sıkıntıya düşüldüğünde akla IMF'nin gelmemesi gerektiğini, büyüme rakamlarının herkese bazı mesajlar vermesini ümit ettiğini belirtti.
MÜSİAD Başkanı Vardan, Denizli Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (DETKİB) Başkanı Süleyman Kocasert'i ziyaret etti. Bina girişinde gazetecilerin sorularını cevaplandıran Vardan, kriz öncesi daha IMF ile anlaşma bitmeden 20. stand-by anlaşması yapılması yönünde birçok kesimin telkin ve talepleri olduğunu hatırlatarak, "Fakat o günlerde de biz MÜSİAD olarak, o günkü makro değerler çerçevesinde anlaşmanın artık gerekli olmadığını düşünüyorduk. Maalesef 2008'in sonlarına doğru tüm dünyayı saran kürsel kriz başladı. Bu olay da üstüne gelince anlaşma talepleri daha çok arttı. Bu anlaşma yapılmaksızın Türkiye olarak üstesinden gelemeyeceğimiz, ekonomik olarak 2001'den daha kötü olacağımız söylentileri her tarafta yayılmaya başladı." dedi. IMF'ye sistematik olarak karşı olmadıklarını vurgulayan MÜSİAD Genel Başkanı Vardan, "Sonuçta ülkenin bir değeri var, mevcut verileri var. Onlara bakarak bunları söylemiştik. Gelinen noktada hep beraber izledik bunu. Üzerinden bir yılı aşkın zaman daha geçti. Türkiye, önceki gün açıklanan rakamlar çerçevesinde de, ihracat rakamları çerçevesinde de, bütün bunları toparladığımızda da yüzde 11,7 gibi ilk çeyrekte rekor büyümeyle tanışmış oldu." şeklinde konuştu. Büyüme rakamlarını birçok kesimin küçük göstermesinin şaşırılacak bir durum olarak değerlendiren Ömer Cihad Vardan, "Çin'den sonra en büyük büyümeyi yakalamış ülkeyiz. Dünyanın hâlâ sıkıntı çektiği bir konjonktürde Türkiye, yüzde 11,7 gibi oldukça önemli bir rakamla büyümüştür. Hepimizin bunu desteklemesi lazım. Kendimize, ülkemize, birbirimize güvenmemiz gerekiyor." dedi.
Türkiye'nin bütün hedefinin, 2023 yılında dünyadaki 10 büyük ekonomi arasında yer almak olduğunu anlatan Vardan, "500 milyar dolar ihracat yapacaksak, bu hedeflere nasıl ulaşılacağını düşünmek yerine habire bu tür suni gündemlerle işi baltalamaya çalışıyoruz. Türkiye bugün verileriyle, çalışmalarıyla parlayan bir yıldız olarak bütün bu coğrafyada ilerlemekte. Bundan rahatsız kesimler, ülkeler olacaktır. Biz burada üretim yapıyoruz, bunları satmaya çalışıyoruz. Başkalarının pazarlarından pay alıyoruz. Bunu kaybedince insanlar tabiî ki rahatsız olacaktır. İçeride de kaosa sebebiyet vereceklerdir. Çok akıllı davranmamız, herhangi bir oyuna gelmememiz gerekiyor." diye konuştu.
Ekonomide her şey tam olarak düzelmemekle birlikte Türkiye'nin birçok ülkenin önünde pozitif olarak ayrıştığı tespitinde bulunan Vardan, "Bu beraberliğimizi korursak, biraz daha sıkı çalışırsak, tahmin ediyorum pozitif ayrışmamız uzun süre devam eder. Bizim de bundan sonra yapmamız gereken, bütün sanayiciler ve ticaret erbabı olarak sürdürülebilir büyümeyi yakalamamızdır. Tespit ettiğimiz rakamların hayal olmadığını göstermemizdir." ifadelerini kullandı.
(CİHAN)
Zaman