'Büyümenin Lokomotifi İhracat İle İşsizliği Düşüreceğiz'

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Mayıs ayı işsizlik oranın yüzde 8,2’ye düştüğünü belirterek, "Türkiye’de inşallah büyümenin lokomotifi ihracat ile işsizliği düşüreceğiz." dedi.

Çağlayan, yaptığı yazılı açıklama ile Mayıs Ayı işsizlik rakamlarını değerlendirdi. Türkiye ekonomisinin ihracatla yoluna devam ettiğini belirten Çağlayan, "Cari açık, uluslararası doğrudan yatırım gelişmelerinden sonra istihdamdaki artışla ekonomi alanındaki sevindirici gelişmelere bir yenisi daha eklendi. İşsizlik oranında görülen yüzde 8,2’lik seviye 2012 OVP’de belirtilen yüzde 10,4’lük orandan 2,2 puan daha düşüktür. 2012’in ilk 5 aylık döneminde işsizlik oranı ortalama yüzde 9,5 olmuştur. Bu ortalama seviye dahi OVP hedeflerinin bu ay itibariyle altındadır. Gelecek aylarda açıklanacak işsizlik verileri geçen yılki seviyesini koruması durumunda dahi yıllık işsizlik oranı yüzde 9,4 seviyesinde gerçekleşebilecektir." dedi.

Bakan Çağlayan, işsizliğin Euro Bölgesinde yüzde 11,2, İspanya’da yüzde 24,8, Fransa yüzde 10,1, İngiltere’de yüzde 8,1, ABD’de yüzde 8,2 olduğuna işaret etti. Bakan Çağlayan, çarkların ihracatla döndüğünü ve Türkiye’nin büyümesine ihracat lokomotifi ile devam ettiğini belirterek, “İşsizliğin ilacı ihracat. İhracatta, cari açıkta, işsizlikte görülen bu iyileşmeler bizleri atalete sevk etmeden azimle daha iyisini yapmak için hükümetimiz çalışmalarını sürdürecektir" dedi.

İlk defa, istihdam hacminin 25 milyon kişiyi aştığını kaydeden Zafer Çağlayan, işsizlik oranlarında en düşük seviye yakalandığı gibi tarım dışı işsizlik ve genç nüfustaki işsizlik de en düşük seviyede olduğuna işaret etti. İstihdam edilenlerin sayısının 652 bin kişi artarak 25 milyon 282 bine ulaştığını söyleyen Çağlayan, değerlendirmesini şöyle sürdürdü: "Bu dönemde, tarım sektöründe çalışan sayısı 90 bin kişi, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı 747 bin kişi artmıştır. İşsizlerin sayısı önceki aya göre 153 bin kişi azalarak 2 milyon 272 bin kişiye düştü. İşgücüne katılım oranı yüzde 50,5 olmuştur. Geçen yılın aynı seviyesindedir. Ancak bu oran şimdiye kadarki en yüksek seviyesini 2011 Haziran ve Temmuz aylarında yüzde 51,2 ile görmüştür. Dolayısıyla 2012 yılı içinde Haziran ve Temmuz aylarında bu oranın artmasını bekliyoruz. "
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile