Buzluktan Alinan Etin Yanlis Yöntemlerle Çözdürülmesiyle Ilgili Kasaptan Uyari

Buzluktan Alinan Etin Yanlis Yöntemlerle Çözdürülmesiyle Ilgili Kasaptan Uyari

Eskisehir’de kasaplik yapan esnaf Kadir Sen, sicak havalarda buzluktan çikartilan etlerin daha çabuk çözündügüne dikkat çekerek malzemenin bozulmamasi ve bakteri üretmemesi için tüketilmeden 1 gün buzdolabinin sogutucu kisminda bekletilmesi gerektigini söyledi.

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte yurt genelinde oldugu gibi Eskisehir’de de hava sicakliklari her geçen gün yükseliyor. Sicak havalar nedeniyle açikta kalan gidalar daha da çabuk bozulurken, buzluktan çikartilan etlerin disarida çözdürülmesiyle ilgili konusan kasap Kadir Sen vatandaslari uyardi. Çözünmesi için çikartilan etlerin mutfak tezgahina konulmasinin yanlis oldugunu ifade eden Sen, bazi zamanlarda bu süreci hizlandirmak için gidanin günesin altina konulmasinin ise sagliga zararli durumlar meydana getirebilecegini belirtti.

Etin çözünmesi için yenmeden 1 gün önce buzluktan çikarilip buzdolabinin sogutucu tarafina konulmasini tavsiye eden kasap esnafi, tüketilmeyecek parçalarin bozulmamasi için buzlukta muhafaza edilmesinin önemli oldugunu dile getirdi.

"Etin buzluk yerine sogutucu tarafta, yani yine buzdolabinin içerisinde çözünmesi lazim"

Kasap Kadir Sen, "Malum hava sicakliklari yükseliyor. Dolaptan çikarttigimiz kiyma ve etler daha çabuk çözünüyor. Vatandas buzluktan çikan eti genellikle disariya çikarir ve mutfakta çözdürmeye çalisir. Bu yanlis bir sey. Etin buzluk yerine sogutucu tarafta, yani yine buzdolabinin içerisinde çözünmesi lazim. Mutfak tasina koydugumuzda et bakteri üretmeye baslar. Dolapta çözündügü zaman bakteri üretmez, daha saglikli olur. Daha hizli çözünsün diye günesin altina koyanlar da var ama ondan sonra et saglikli olmuyor, çesitli hastaliklar geliyor. Mesela yarin et yiyeceksen bu geceden onu çikarip dolabin sogutucu kismina koyman lazim. Bir gün önceden bu yapilirsa daha saglikli olur" dedi.



"Tüketmeyecegimiz et mutlaka buzlukta durmali"

Sicak havalarda kullanilacak kadar etin buzluktan çikartilmasi gerektigine vurgu yapan Sen, "Mesela yarim kilo kiyma ve kusbasi et dolabin sogutucu tarafinda durabilir. Burada en fazla 3-4 gün dayanirlar. Tüketmeyecegimiz et mutlaka buzlukta durmali. Sogutucu kisimda çok bekleyen et renk kaçirir. Bir süre sonra da kanini akitir, kokmaya baslar. Kisacasi, ihtiyacimiz olan eti buzlugun disinda bekletecegiz. Ayrica etleri posette degil, mümkün oldugu kadar tabaga koyup üzerine streç çekerek muhafaza edecegiz. Etleri posete koydugumuz zaman daha çok bakteri üretiyor, bu da dayanma süresini azaliyor" seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile