Byegm Genel Müdürü Karakaya: Ab Sürecinde Yerel Medya Çok Önemli

Basın-Yayın ve Enformasyon (BYEGM) Genel Müdürü Murat Karakaya, Avrupa Birliği (AB)’nin, Tanzimat’tan bu yana süregelen modernleşme sürecinin en önemli adımlarından biri olduğunu, bu süreçte yerel medyanın çok önemli bir fonksiyonu olacağını, dolayısıyla güçlenmesi gerektiğini söyledi.



Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından düzenlenen `Türk Yerel Medyası Avrupa Birliği Yolunda` projesi kapsamında düzenlenen seminerlerin 10 . ’su Mersin’de yapıldı . Seminerde konuşan BYEGM Genel Müdürü Murat Karakaya , Türkiye`de yerel medyanın tarihi gelişimi ve genel müdürlük tarafından yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi . Medyanın günümüzde çok çeşitli ve kapsamlı hale geldiğini söyleyen Karakaya , yerel medyanın AB için taşıdığı öneme değindi . Karakaya , BYEGM’nin kuruluş amaçlarını ve Kurtuluş Savaşı`nda yerel medyaya verilen önemi vurguladığı konuşmasında , BYEGM’nin kurulduğu günden beri yerel ve bölgesel olanla ulusal ve uluslararası olan arasında bağ kurmak , iletişim sağlamak gibi bir işlev yüklendiğini hatırlattı .


Karakaya , “Yerel medyanın gelişmesi , yerel haberlerin kitlelere ulaştırılması , bu alanda çalışan gazetecilerin mesleki sorunlarının çözülmesi konularında pek çok çalışma yapmaktayız . Her yıl iki kez yerel ve bölgesel medya buluşmalarını gerçekleştirmekteyiz . Bunların yanı sıra çeşitli yayınlar , teşvik edici yarışmalar , bilgilendirme toplantıları gerçekleştirmekteyiz . TRT ile birlikte gerçekleştirilen “Anadolu’nun Sesi” programıyla yerel medyamızın sesinin ulusal düzeyde duyurulmasını sağlamaktayız . ” dedi .


Genel müdürlükçe yürütülen diğer çalışmalara da değinen Genel Müdür Karakaya , yabancı medyaya ve Türkiye`ye gelen yabancı medya mensuplarına yönelik çalışmaları anlattı . Bu çerçevede , son dönemde dünya medyalarını basın forum ve platformları şeklinde bir araya getirip işbirliği mekanizmaları oluşturduklarını hatırlatan Karakaya , Türk Dünyası Medya Forumları , Balkan Ülkeleri Medya Forumu , Türk-Arap Medya Forumu ve Mayıs ayında gerçekleştirilecek Türkiye-Afrika Medya Forumu`nu örnek gösterdi .

BYEGM Genel Müdür Murat Karakaya , Avrupa Birliği’nin , devlet ve toplumun büyük önem verdiği ve çok mesafe kat etmiş tarihsel bir proje olduğunu vurgulayarak , “Ancak tam üyelik hedefine ulaşmak için bütün kurumlarımıza hala önemli görevler düşmektedir . Biz BYEGM olarak , kuruluş gerekçemizde ifade bulan amaçlarımız doğrultusunda , bu süreç için üzerimize düşeni yapmaktayız . Bu anlamda , diğer kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde çalışmalarımızı sürdüreceğiz . ” diye konuştu .






Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile