Karakaya, BYEGM Afyonkarahisar İl Müdürlüğü ve Afyonkarahisar Gazetecileri Dayanışma Derneğince düzenlenen "Gazetecilikte Mesleki Verimliliği Artırma Eğitimleri"nin katılım belgesi dağıtım töreni öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
İnternet haber sitelerinin Basın Kanunu kapsamına alınmasına ilişkin çalışmaların ne aşamada olduğunun sorulması üzerine Karakaya, "Tasarı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'na gelmek üzere. Süreç, 3 senedir devam ediyordu. BYEGM'nin, ilgi diğer kamu kurumları ve cemiyetlerin de görüşlerini alarak, onlarla iş birliği içerisinde hazırlığını yaptığı bir süreçti. İnternet haber sitelerini Basın Kanunu kapsamına alarak, öncelikle gazeteci hüviyetlerini kazanmalarını öngörüyorduk. Yine gazetecilik hüviyetini kazandıktan ve akredite olduktan sonra diğer yazılı ve görsel basındaki gibi aynı haklardan yararlanacaklar ama diğer taraftan da aynı sorumluluklara tabi olacaklar" diye konuştu.
Yapılan hazırlıkların bu sene başında TBMM'ye intikal ettiğini dile getiren Karakaya, şunları kaydetti:
"Meclis'te çok tartışmalı bir süreç yaşandı. Yazılı medya ve internet medyasının bazı endişeleri vardı, bazı beklentileri vardı. Bunların nispeten giderildiği bir uzlaşı ortamı hem AB Komisyonunda hem de Adalet Komisyonunda yapılan görüşmelerde dile getirildi, konu Adalet Alt Komisyonuna intikal ettirildi. Orada nispeten bir mutabakat sağlandı. Konu en son, Adalet Komisyonuna geldi ancak Adalet Komisyonunda yapılacak toplantı, Soma'daki maden faciasına denk geldi. Ondan dolayı toplantı ertelendi. Adalet Komisyonunda kısa teknik bir görüşme olacak, arkasından genel kurula intikal edip çıkacak."
- Tören
Karakaya, törende yaptığı konuşmada, Afyonkarahisar'a yaklaşık 3 yıl önce bir etkinlik için geldiğini belirterek, o dönemde BYEGM'nin kentte il müdürlüğünün olmadığını söyledi.
Türkiye genelinde daha önce BYEGM'nin 7 il müdürlüğünün bulunduğunu anlatan Karakaya, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile yapılan değerlendirmeler neticesinde 10 şehre daha il müdürlüğü kurduklarını belirtti.
İsabetli bir karar alındığını Afyonkarahisar'daki başarılı çalışmalarla gördüklerini dile getiren Karakaya, "Son dönemde, bir çok cemiyet ve basın meslek kuruluşuyla çalışmalarımız oldu. Gazetecilik mesleğinde kamu, özel sektör, cemiyetler, kurum ve kuruluşlar birlikte çalıştığı zaman bir katma değer anlam ifade ediyor. O anlamda da Afyonkarahisar, diğer illere örnek teşkil edecek bir çalışma sergiliyor. Bu konuda destek verenlere teşekkür ediyorum" diye konuştu.
"Yerel basın, demokrasinin vazgeçilmezidir" diyen Karakaya, şunları söyledi:
"Yerel basının birçok sorunu var ancak pek çok sorunun yanında bence en önemli sorun, hem yerel hem de genel basının en önemli sorunu, eğitim. Kaliteli, güçlü bir Türkiye'ye eğitilmiş bir insan topluluğuna sahip olamadığımız sürece erişmemiz mümkün değil. Kaliteli bir yayıncılık, nitelikli bir yayıncılık için lazım olan birinci unsur nitelikli insan gücüdür. Bu da ancak el birliği ve eğitim faaliyetleriyle gerçekleştirilebilir. Gazetecilikte Verimliliği Artırma Eğitimi de faydalı bir proje oldu. Katılanlara, destek verenlere teşekkür ediyorum."
Törende, Karakaya, Afyonkarahisar Vali Vekili Ali Şanlıer ve diğer yetkililerce basın mensuplarına katılım belgeleri verildi.
Byegm Genel Müdürü Karakaya Açıklaması
Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon (BYEGM) Genel Müdürü Murat Karakaya, internet haber sitelerinin Basın Kanunu kapsamına alınmasına ilişkin kanun tasarısıyla ilgili, "Tasarı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'na gelmek üzere. Süreç, 3 senedir devam ediyordu" dedi.