Cacabey Medresesi Ramazan Ayına Hazır

Cacabey Medresesi Ramazan Ayına Hazır

Kırşehir'in simgesi durumundaki Cacabey Gök Bilim Medresesinin kapısına, Mübarek Ramazan ayı hazırlıkları için kilit vurulmasının ardından tadilat ve düzenlemelerin sona ermesi ile ibadete açıldı.

Kırşehir'in merkezinde bulunan ve Ramazan ayı sebebi ile tadilata alınan Camide, odaların ve caminin tavan boyaları yenilendi. Çatısında bulunan çatlaktan sızan suların camiye zarar vermesini önlemek içinde, izolasyon ve sıva işleri bitirildi. Caminin iç mimarisine dokunulmadan ve zarar vermeden yapılamaya çalışılan düzenlemeler sonucu Ramazan ayında vatandaşlara daha iyi hizmet vermeyi hedefleyen yetkililer, yapılan düzenlemelerin ardından camiyi ibadete açıldığını söyledi.
Kırşehir'deki en önemli tarihi yapılardan biri olan Cacabey Gökbilim Medresesi, 1272 yılında dönemin Kırşehir Valisi Nureddin Cibril bin Cacabey tarafından matematik, fen ve astronomi eğitimi verilen bir medrese olarak yaptırılmış. Eşsiz mimarisinin yanı sıra özellikle güneş sistemindeki gezegenleri sembolize eden iç sütunceleri, rasat kuyusu, aydınlık feneri ve gözlem kulesi ile dikkatleri çeken Cacabey Gökbilim Medresesi astronomi eğitimi veren ilk merkezlerden biri ve belki de en önemlisidir. Günümüzde cami olarak kullanılan medresenin üç ayrı yerinde bulunan ve rokete benzeyen sütunceleri, yapının astronomi merkezi olarak faaliyet gösterdiğinin delili sayılmakta. Astronomi üzerine çalışmaların yapıldığı Cacabey Gökbilim Medresesi, 2009 Dünya Astronomi Yılı etkinlikleri kapsamında geniş yer bulmuş ve Dünya'ya tanıtılıştı. Ramazan ayı hazırlıkları için ibadete kapatılan Cacabey Camisi yapılan düzenleme ve tadilatların ardından tekrar ibadete açılarak hizmete başladı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile