Sığındığı Senegal'in başkenti Dakar'da üçüncü kez hakim karşısına çıkan Habre, Mahkeme Başkanı Gberdao Gustave Kam'ın sorularına cevap vermeyerek, mahkemeyi tanımadığını söyledi.
Dakar Adalet Sarayı'nda, Afrika Birliği tarafından kurulan Afrika Ceza Mahkemesi'nce yargılanan ve dün güvenlik güçlerinin zoruyla mahkemeye getirilebilen devrik lider, bugün mağdurların ifadeleri ve kendisine yöneltilen suçlamaları sakin bir şekilde dinledi.
-"Habre'yi Avrupa destekledi"-
Daha sonra, mahkeme tarafından atanan Çadlı tarihçi Arnaud Dingammadi, Habre ve yönetimiyle ilgili hazırladığı raporu mahkemeye sundu. Avrupa'nın, Habre'yi iktidarı süresince Libya'ya karşı desteklediğini ifade eden Dingammadi, şu iddialarda bulundu:
"Fransa, Habre'ye yardım için 3 bin asker ve silah gönderirken, ABD de 25 milyon dolarlık finansal destek sağladı. Bu yardım olmasaydı Libya'ya yenilirdi çünkü Çad ordusunun yeterli malzemesi yoktu. Avrupa'nın yardımı, özellikle Fransa ile ABD'nin desteği Çad-Libya savaşının en hararetli anlarında yapıldı. Diplomatik alanda Gabon, Senegal, Orta Afrika Cumhuriyeti gibi ülkeler de Habre'ye destek verdi ve böylece Habre'nin iktidarı korundu. Öte yandan Libya'nın devrik lideri Muammer Kaddafi, Habre'nin iktidara gelmesini engellemek istiyordu. Kaddafi'ye karşı olan Avrupalılar Habre'yi kahraman gibi görüyorlardı. Habre, bu mücadeleyi kazandıktan sonra eski ABD Başkanı Ronald Reagan, onu Beyaz Saray'da ağırladı."
-"Bu raporun hiçbir değeri yok"-
Çadlı tarihçinin muhalefet üyesi olduğunu ileri sürerek anlattıklarını kabul etmeyen Habre, "Bu raporu isteksiz dinledim. Tarafsız olamayan, muhalefetten biri seçildi. Bu raporun hiçbir değeri yok" açıklamasını yaptı.
Tarihçi Dingammadi ise Habre'ye karşı olmadığını, tarihsel bir çalışma yapmak için mahkeme tarafından seçildiğini dile getirdi.
Dingammadi, "Başkan Habre 'muhalefetten' olduğumu ileri sürerek beni şereflendiriyor. O, iktidara geldiğinde 7 yaşındaydım ve devrildiğinde yaşım 14'tü. Siyasetçi olabilecek yaşta değildim" ifadelerini kullandı.
Habre'nin yargılanmasına 20 Temmuz'da başlanmış fakat avukatlarının mahkemeyi "tarafsız olmadıkları" gerekçesiyle protesto etmeleri ve resen atanan avukatların hazırlık yapabilmesi için dava 7 Eylül'e ertelenmişti.
Darbeyle yönetimi ele geçiren ve ülkeyi yönettiği 1982-1990 yılları arasında 40 bin kişinin öldürülmesi, on binlerce kişinin kaybolması ve binlerce işkence vakasından sorumlu tutulan Habre, 1 Aralık 1990'da İdriss Deby'nin düzenlediği darbe ile iktidardan uzaklaşmıştı.
Çad'ın Devrik Lideri Habre'nin Yargılanması
DAKAR - Darbeyle yönetimi ele geçiren ve ülkeyi yönettiği 1982-1990 yılları arasında 40 bin kişinin öldürülmesi, on binlerce kişinin kaybolması ve binlerce işkence vakasından sorumlu tutulan Çad'ın devrik lideri Hissene Habre'nin yargılanmasına devam ediliyor.