Caddeler Narenciye festivaline hazır

Caddeler Narenciye festivaline hazır

Türkiye'nin narenciye üretiminin önemli bir bölümünün karşılandığı Mersin'de iki gün sürecek 'Narenciye Festivali' yarın başlıyor.

Festival İcra Kurulu yetkililerinden alınan bilgiye göre, Mersin Ticaret Borsasının (MTB) öncülüğünde, narenciyenin tanıtım ve tüketiminin artırılması amacıyla düzenlenen festivalle, narenciye üretiminde ve ticaretinde lider konumda bulunan Mersin'in, verimlilik, AR-GE, standardizasyon ve markalaşma gibi konularda da öncü rol alması hedefleniyor.

Kentteki kurum ve kuruluşların da destek verdiği ve 27-28 Kasımda gerçekleştirilecek festival kapsamında, Adnan Menderes Bulvarı sahilindeki festival alanında yer alan temsili Side ve Uzuncaburç sütunları, Kızkalesi, Truva ve Hitit kabartmaları ile Galatasaray Meydanı, iskele ve saat bölgesi ile diğer objelerin süslenmesi için yaklaşık 70 ton narenciye kullanıldığı belirtildi. Tasarım ve uygulamalarını Mersin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinin üstlendiği çalışmada, öğrenciler görev aldı.

Yerli ve yabancı 50'nin üzerinde gösteri grubunun katılması beklenen festivalde, Mersin Üniversitesi, Mersin Devlet Opera ve Balesi, Büyükşehir Belediyesi, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığı Bandosu, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü sporcuları, ilçe grupları ve özel dans okulları iki gün boyunca gösteriler sunacak. Bunun yanı sıra, yaklaşık 15 ülkeden gelecek gösteri grupları, Japonya'dan özel olarak gelecek ışık ve ses gösterileri yer alacak.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in, festivalin ikinci günü etkinliklere katılması bekleniyor.

- NARENCİYE ÜRETİMİNDEKİ ARTIŞ-

Mersin Ticaret Borsası ve Festival İcra Kurulu Başkanı Abdullah Özdemir, sektörle ilgili yaptığı değerlendirmede, Türkiye'de son 10 yılda narenciye üretiminin sürekli artış eğiliminde olduğunu söyledi.

Türkiye'de 2001-2009 yılları arasında narenciye üretiminin yaklaşık 2,5 milyon tondan 3,5 milyon tona yükseldiğine işaret eden Özdemir, bu artışın lokomotifinin ise Mersin olduğunu ifade etti.

Mersin'de son 10 yılda narenciye üretiminin yaklaşık 550 bin tondan 1 milyon tonun üzerine çıkarak, yüzde 83'lük artış gösterdiğini vurgulayan Özdemir, şöyle devam etti:

'Mersin, Türkiye'nin narenciye üretiminin yüzde 30'unu karşılıyor. Ürün bazında baktığımızda bu oran limon için yüzde 70, mandalina ve portakal için yüzde 20, greyfurt için ise yüzde 15 dolayında. Özellikle limon üretiminde Mersin, sadece ülkemizin değil, dünyanın en önemli üretim merkezlerinden biri. Narenciye üretim trendinde en yüksek artışı ise limon gösterdi. 2000 yılında 324 bin 72 ton olan limon üretimi, geçen yıl 550 bin 186 tona yükseldi. Kendi marka değerini yaratan limon, en fazla Erdemli ilçesinde üretiliyor. Mandalina üretimi de limon gibi yükseliş gösteren ürünlerden. 2000 yılı mandalina üretimi 86 bin 866 ton iken geçen yıl bu üretim 141 bin 421 tona yükseldi. Portakal üretimi de 2000-2009 arasında 80 bin tonluk artış yakaladı.'

Mersin'in, narenciye üretiminin yanı sıra işlenmesi ve ticaretinde de merkez konumunda olduğuna dikkati çeken Özdemir, 'Geçen yıl ülkemiz narenciye ihracatının yüzde 30'luk kısmını Mersinli firmalar gerçekleştirdi. Çok sayıda paketleme tesisi, kamu ve özel sektöre ait üç adet analiz laboratuvarı, gelişmiş lojistik hizmetleri ile Mersin, narenciye sektöründe önemli bir Oyuncu' diye konuştu.




Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile