Kent genelindeki çadır kentlerde iyileştirme çalışmaları yapılırken, Suriyeli sığınmacılar da, çadırlarının önlerine kendi imkanlarıyla bahçe düzenlemesi yapıp, çadır kentlerde ekmek pişirme noktaları ve mini bakkallar oluşturuyor.
Hatay’daki Boynuyoğun Konaklama Tesisleri'nde geçen yıl başlatılan eğitim atağı, bu yıl da iyileştirilerek devam ediyor. Suriyeli çocuklara, geçen yıl küçük bir çadır içerisinde sürdürülen eğitim-öğretim çalışmaları için bu yıl yeni ve daha büyük bir okul yapılıyor. Çadır kentin sınırları içerisinde, ancak konaklama çadırlarının bulunduğu alanın dışına yapılan okul, 12 derslikli ve 450 öğrenci kapasiteli olacak. Arapça ve Türkçe eğitim-öğretimin yer alacağı müfredatı, hem Suriyeli hemde Türk öğretmenler Suriyeli öğrencilere aktaracağı kaydedildi.
Son günlerde çadır kamplarla ilgili basında yer alan iddialar üzerine yetkililer de harekete geçti. Hatay’daki çadır kampların tel örgüleri yenilendiği belirtildi. Boynuyoğun Konaklama Tesisleri'nde başlatılan çalışmalar, diğer çadır kamplarda da sürdürüleceği dile getirildi.
Mevcut tel örgülerinin iyileştirilmesinin yanı sıra tel örgülerinin hemen dışına yeni ve daha yüksek tel örgüler kurulduğu gözlemlendi.
Çadır kamplarda kalan Suriyeliler yaşam koşullarını daha iyi hale getirmek için çaba sarf ediyor. Kendi imkanlarıyla oluşturdukları ekmek pişirme alanları oluşturan Suriyeliler, çadır kampların içerisinde mini bakkallar da kurması dikkat çekiyor. Kar amacı gütmeden yapılan satışlarda çocuklar kimi zaman ihtiyaçlarını ücretsiz karşılıyor. Mini bakkalların işletmecileri olarak da yine çocuklar öne çıkıyor. Mini bakkalın işletmecisi Suriyeli bir çocuk, Hatay'dan getirdikleri ürünleri, kar etmeden satışını yaptıklarını ve bazen de çocuklara ücretsiz verdiklerini söyledi
Bulaşık yıkama noktalarında ise günün stresi atılıyor. Genç, yaşlı, kadın, erkek ve çocuklarla birlikte bulaşık yıkayan Suriyeliler, çadır kamplarda yaşamı sürüyor. Sıcaklardan bunalan Suriyeliler çadırlara kendi imkanlarıyla klimalar koyuyor. Ülkelerindeki durumu televizyon ekranlarından takip etmeye çalışan çadır kent sakinleri, çadırlarına kendi imkanlarıyla televizyon uyduları koyuyor.
Başbakanlık AFAD tarafından yapılan açıklamaya göre; Türkiye topraklarında 9 Çadır kent, bir Geçici Kabul Merkezi ve bir konteyner kentte bugün itibariyle 80 bin 410 Suriye vatandaşı bulunuyor. Hatay’da 5, Şanlıurfa’da 2, Gaziantep’te 2 olmak üzere toplam 9 çadır kent ve Kilis’te 12 bin kişilik 1 adet konteyner kent kurulduğu belirtildi. 28 Ağustos-29 Ağustos 2012 tarihleri arasında bin 414 Suriyelinin Türkiye'ye giriş yaptığını duyuran AFAD, bugün itibariyle de Hatay’da 11 bin 164 Suriyeli bulunduğunu açıkladı.
Türkiye'de 119’u refakatçi, 763’ü hasta ve yaralı olmak üzere toplam 882 kişi hastanede bulunurken; hastanedekilerle birlikte ülkemizde toplam 80 bin 410 Suriye vatandaşı bulunduğu bildirildi.
Çadır Kentlerde Hayat Devam Ediyor
Suriye’deki kaos ortamından kaçarak Türkiye'ye sığınanların sayısı her geçen gün artarken, Hatay'da kurulan çadır kentlerde ise hayat her şeye rağmen devam ediyor.