Çadır Kentteki Suriyelilere "Geri Dönün" Çağrısı

Suriye Kızılay Başkanı Dr. Abdul Rahman Attar, Beşar Esad‘dan getirdiği notu Hatay‘daki çadır kentlerde yaşayan Suriyelilere iletti. Atar, Esad‘ın olaylardan kaçanların hayatlarının geri dönmeleri halinde can güvenliklerinin taahhüt altında olduğunu söyledi.

Suriye‘de yaşanan iç karışıklığın ardından Türkiye ve Suriye Kızılay Genel Başkanları İstanbul‘da bir araya gelmiş ve yapılması gereken çalışmalar hakkında fikir alışverişinde bulunmuştu. Suriye Kızılay‘ından gelen talebe Tük Hükümetinin olumlu yanıt vermesinin ardından halen 9 bin dolayında Suriyeli misafirin konuk edildiği Hatay‘a Suriye Kızılay‘ı Genel Başkanı Dr. Abdul Rahman Attar ve Türk Kızılay‘ı Genel Başkanı Tekin Küçükali geldi.

Suriye Kızılay‘ı Genel Başkanı Attar, Hatay Havaalanında yaptığı açıklamada karışıklıktan kaçarak Türkiye‘ye sığınan Suriyelilerin geri dönüşleri için hiçbir şüpheleri olmamasını gerektiğini ifade ederek, "Suriye Hükümetinin Başbakanından Suriye‘ye dönecek olanların can güvenliklerinin garanti altına alındıklarının taahhüt altına alındığının sözünü aldım ve Suriyelilerin biran önce ülkelerine dönmelerini bekliyoruz" dedi.

Kızılay‘ın siyaset üstü bir kurum olduğunu söyleyen Atar şöyle devam etti:

"Özellikle vatandaşlarımızın kendi istekleriyle Suriye‘ye dönmelerini arzu ediyoruz. Türkiye-Suriye ilişkileri özeldir ve özel kalmaya devam edecektir. Biz komşuyuz ve komşu kalmaya devam edecektir. Türk Kızılay‘ı siyasetten uzaktır. İnsani amaç için çalışmaktadır. Türkiye‘de bulunan Suriye vatandaşlarının güven içerisinde ülkelerine dönebilirler. Orada can güvenlikleri sağlanacak ve Suriye Devleti kendilerine kucak açacaktır. Suriye Kızılay‘ı Suriye‘de bulunanlara da her türlü yiyecek giyecek ve tıbbı

yardımı yapmaktadır. Bizler daha önce Türkiye ye gelen Suriyelilerin durumunu görüşmek için Türk Kızılay‘ıyla girişimlerde bulunduk ancak düne kadar izin alabildik. Suriye sınırında olan vatandaşlarımızın büyük bir kısmı evlerine dönmüş durumda. Suriye Hükümetinin Başbakanından Suriye‘ye dönecek olanların can güvenliklerinin garanti altına alındıklarının taahhüt altına alındığının sözünü aldım ve Suriyelilerin biran önce ülkelerine dönmelerini bekliyoruz. Şimdi mevsim hasat zamanıdır. Tarlalar kendilerini

beklemektedir. Mültecilerin Suriye hükümetinden bir sürü istekleri var. Onlar özgürlük ve demokratik sisteme geçilmesini istiyorlardı. Zaten Cumhurbaşkanı Beşar Esat bu ıslahatları yapmaya başlamıştır ve birçok karar almıştır ve bunları yürürlüğe geçirmiştir."

Suriye Kızılay‘ı Genel Başkanı Attar‘a Kıbrıs konusunda yaptığı destekten dolayı teşekkür eden Türk Kızılay Genel Başkanı Tekin Küçükali ise, "Uzun süre kendisiyle dostluklarımız vardır. Aynı zamanda dünyadaki Kızılhaç federasyonun yönetim kurulu üyesidir. Uluslararası tüm faaliyetlerde beraber hareket ettik. Kıbrıs için bize vermiş oldukları destekten dolayı kendilerine teşekkür ediyorum. Bugün burada Suriye‘de yaşanan bir takım olumsuzluklardan dolayı ülkemize gelen Suriyeli vatandaşların buradaki

kamplarıyla alakalı ziyaret ediş sebepleri var. Bundan yaklaşık 10 gün önce gelmişlerdi İstanbul‘da birlikte olduk. Ama şartlar o zaman müsait olmadı. Hatay‘a gelemedik. Şimdi kamplardan bir veya ikisine gidip beraberce ziyaret edeceğiz" dedi.

Hatay Havaalanından Antakya merkezde bulunan Türk Kızılay‘ı Suriye Krizi İnsani Yardım Koordinatörlüğü binasına gelen Suriye Kızılay‘ı Genel Başkanı Dr. Abdul Rahman Atar burada Türkiye‘ye sığınma talebinde bulunarak kurulan çadır kentlerde kalan Suriyelilerle bir araya geldi. Basın mensuplarının alınmadığı görüşmelerde Atar, misafir olarak Türkiye‘de bulunan Suriyelilere Beşar Esad‘ın geri dönün çağrısı ile can güvenliklerinin taahhüt altında olduğu notunu iletti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile