Adana'da annesinin dövdüğü çocuğa devletin el koymasının ardından çadırda çok sağlıksız ortamada yayaşan Yahya (55)-Kader Keser'in (30) 2 çocuğuna da devlet el koydu. Yaklaşık 10 yıl önce Hatay'ın İskenderun ilçesinde kendisinden 25 yaş küçük Kader Keser ile evlendikten sonra Adana'ya gelip odun kırarak ve inşaatlarda amelelik yaparak geçimini sağlayan Keser, geldikten kısa bir süre sonra kalp ve böbrek yetmezliği ve gözündeki rahatsızlık nedeniyle çalışamaz hale geldi
Ev kiralayamayan Keser, çadırlarda kalmaya başladı.
Kışın soğukta üşüyen aile, çadıra soba kurdu ancak yakacak bulmakta zorlandı. Komşularının yardımıyla ayata duran ancak çok sağlıksız bir ortamda banyo bile yapmadan yaşamını sürdüren aile sesini duyurmak için haber konusu oldu
Gazete ve televizyonlarda haber çıktıktan sonra Adana Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından aileye inceleme başlatıldı. Yapılan inceleme tamamlanarak ailenin çocuklarına bakamadığı ve çok sağlıksız bir ortamda büyüttüğüne karar verildi.
Bu karar doğrultusunda 5 bin 395 sayılı Çocuğu Koruma Kanunundaki "Çocuğun bakımından sorumlu olan kimsenin herhangi bir nedenle görevini yerine getirememesi halinde, çocuğun resmî veya özel bakım yurdu ya da koruyucu aile hizmetlerinden yararlandırılması veya bu kurumlara yerleştirilmesine karar verirler" 5. maddesinin C bendi devreye sokuldu. Bu kanun çerçevesinde çocuklara el konularak sevgi evlerine yerleştirildi.
Çocukların babası Yahya Keser, çalışamadığını bu nedenle çadırda yaşamak zorunda kaldığını çocuklarını banyo bile yaptıramadığını devletin çocuklarını aldığı için üzgün olduğunu söyledi.
Keser, "Çocuklarımdan ayrı kalacağım için çok üzgünüm onları çok özleyeceğim. Ancak benim maddi gücüm yeterli olmadığı için onlara bakamıyorum. Ben onları özleyeceğim ama onlar temiz bir ortamda büyüyüp, iyi beslenecek" dedi.
Anne Kader Keser ise maddi imkansızlık nedeniyle çocuklarına devletin el koyduğunu ancak 1 yaşındaki çocuğunu vermeyeceğini söyleyerek, "Keşke imkanımız olsa da çocuklarım benimle kalsa. Ama çadırda çocuklar çok sağlıksız bir ortamda yaşıyordu. Onlar kurtulduğu için seviniyorum ama yanımda olmadıkları için üzülüyorum. En küçük çocuğum daha 1 yaşında onu kimseye vermem. Kötü ortamda olsa da benim yanıma olsun" diye konuştu.
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü yetkilileri ise müdürlük olarak çocukları ailelerinden ayırmak istemediklerini ancak bu ailenin yaşadığı çadırın çok sağlıksız olduğunu, çocukların aylarca banyo yaptırılmadığı, düzenli yemek yemediği belirlendiği, ailenin çocuğuna karşı görevlerini yerine getiremediği belirtildi. Ayrıca yetkililer müdürlüğün en son çare olarak çocukları aldığı almadan önce aileye çocukları için para, yiyecek ve barınma yardımı yaptığı bu aileye de bu yardımların hepsinin yapıldığı ancak buna rağmen ailenin çocukları sağlıksız ortamdan kurtaramadığı için devletin aileden çocukları aldığı bildirildi.
Çadırda Yaşayan 2 Çocuğa Devlet El Koydu
Adana'da sağlık problemleri nedeniyle çalışamayan ve çadırda yaşamak zorunda kalan ailenin 2 çocuğuna el koydu.